Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

La 25.09.2018 la 8:52, Nostalgic a spus:

Alimentator 0-24V 0-10A.jpg

Aceasta e varianta finala.

Modificarile aduse variantei originale :

-C11 (100uF) durata de descarcare prea mare , la un scurtcircuit pe iesire se distrugeau tz serie.inlocuit cu 10 uF.-

-C10 (47uF), afecta stabilitatea la cuplarea sarcinii, modificat la 100uF.

-adaugare avertizor de scurtcircuit pe iesire

-adaugare circuit pentru plaja de tensiune la iesire de la zero.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Dupa zeci de surse realizate pot sa spun ca nu mi se par simpatice sursele gen LM317+tranzistoare de putere care lucreaza pe baza scaderi de tensiune pe rezistenta de pe intrarea lui LM317..etc nici nu e folosit de firmele consacrate care fac surse de laboratoare serioase. Cele mai bune surse se fac cu o tensiune de referinta ultra stabila citirea curentului si a tensiuni se face prin operationale de precizie LT1013 etc.

Link spre comentariu

Am mutat eu aici.

La un moment dat vom intelege ca topicul "scheme alimentatoare" este pentru publicarea de scheme alimentatoare, iar topicul asta pe care am mutat si care se numeste "discutii scheme alimentatoare" este pentru...discutii scheme alimentatoare.

PS: 

7 minutes ago, csongore said:

nu mi se par simpatice sursele gen LM317+tranzistoare de putere care lucreaza pe baza scaderi de tensiune pe rezistenta de pe intrarea lui LM317

Care schema cu 317 este controlata de caderea de pe rezistenta de pe intrare? Ca nu cunosc niciuna de acest fel.

Cu 317 eu stiu scheme care sunt controlate de pinul Adj, dar na...poate stii tu altele.

Link spre comentariu
Acum 33 minute, csongore a spus:

... Cele mai bune surse se fac cu o tensiune de referinta ultra stabila citirea curentului si a tensiuni se face prin operationale de precizie LT1013 etc.

Va dau dreptate!...pentru cei care etaloneaza aparate de masura ,asa trebuie trebuie procedat!....doar ca,99% din cei care construiesc aceasta sursa nu au nevoie de asemenea grade de precizie....pentru marea majoritate ,o precizie de +/- 0,1V la curentul maxim disponibil dat de sursa este mai mult decat satisfacatoare!...iar componentele sunt usor de gasit si ieftine....foarte putini sunt capabili sa dea mii de lei pe surse performante care-ironia sortii!-se poate sa nu le satisfaca pretentiile apropo de plaja de tensiune si curent,de finetea reglajului,etc...

Asa ca,indemn cu toata responsabilitatea pe cei care au nevoie de o sursa sa aleaga acesta schema ,schema capabila de performante decente la un pret mai mult decat accesibil!....spor!

Link spre comentariu

Referitor la acel operational.

Offset-ul mic nu-i deajuns sa faca un AO unul de precizie, mie nu-mi place ce vad in pdf-ul sau si nu l-as folosi la surse.

Apoi sigur ca exista surse profesionale foarte bune si foarte precise dar alea costa....mult.

LM317+PNP este daca pot sa zic asa "schema saracului", pentru ca este ieftin de facut, foarte simpla dar si foarte stabila si suficient de precisa pentru majoritatea nevoilor unui electronist amator ( asa cum suntem majoritatea ). 

Personal lucrez la un buck sincron, cu ajustare tensiune si curent de la 0, partea de regulator in sine este deja testata si se comporta ok, randament, stabilitate si precizie toate foarte bune, mai sunt ceva aditionale de testat si optimizat dar in final va iesi un regulator foarte interesant, insa va si costa destul de mult...

Asta e problema, nu se poate performanta inalta fara costuri pe masura.

Link spre comentariu

Am spus si mai sus, nu-i deajuns ca un AO sa aiba offset mic pentru a fi de precizie, si asta pare a fi atu-ul principal si al celor 2 enumerate de tine.

Nu cunosc un operational universal si perfect la toate, eu le caut parametric pe site-urile mari de componente, in functie de nevoile de moment.

Poate am nevoie de un AO rail-to-rail dar offset-ul e mai putin relevant, sau poate am nevoie de unul la care iesirea trebui sa mearga cat mai aproape de masa, dar nu conteaza cat de aproape de plus ajunge, caut asa...etc. Sigur, offset-ul este un factor important, si este bine sa fie cat mai mic, dar nu intotdeauna, si de regula nu-i de ajuns doar el sa fie bun.

Link spre comentariu

Si eu am folosit LM358 pe post de amplificator de shunt la sursa cu 317 deci sa zicem ca as fi indreptatit la o replica ( asta daca nu cumva chiar eu sunt tinta postarii ).

Nu am impus nimanui sa foloseasca 358, sunt o multime de alte AO compatibile pin la pin mai performante.

Esentialul este sa citeasca de la masa si sa redea pana la masa ( pentru alimentare simpla ), si desigur, e recomandabil pentru precizie si un offset cat mai mic. 

AO-ul tau e dragut dar pretul este prohibitiv rau, nu merita.

Sunt destule AO bune la preturi decente, trebuiesc doar cautate cu rabdare.

Uneori petrec ore in sir pana gasesc ceva ce-mi pica cu tronc, nu exclud nimic si nici nu ma fixez pe nimic, care e mai bun ala e...

Editat de Marian
Link spre comentariu

Pt o sursa pilotata de un LM317 un LM358 ca amplificator de shunt este suficient de precis pt a nu afecta semnificativ performantele sursei. 

Dacă pt tine problema surselor alea o constituie LM358, atunci înseamnă că nu ai înțeles bine ideea sursei și nici n-ai ales schema de sursa potrivita aplicației tale. Chiar dacă offset este poate mai mare decit la alte operaționale, totuși nu-i foarte variabil cu temperatura (variază dar nu de speriat) și acest offset este "rejectat" în procesul de reglare/calibrare al sursei. 

Link spre comentariu

Nu este de precizie, sau poate mai corect spus ar fi este doar partial de precizie.

Sigur, offset-ul este foarte mic, insa intrarile nu pot fi duse pana la ramurile de alimentare ( din contra, trebuiesc tinute departe de ele ), iar iesirea este aproape la fel de "performanta" precum cea a 072 ( spre exemplu ). 

Adica in aplicatii unde alimentarea simpla este impusa OP07 este 100% inutil pentru ca este foarte prost.

Doar la alimentare simetrica generoasa, poate fi numit AO de precizie gratie offset-ului foarte mic.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări