Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

Conditiile specificate iti apartin, mai putin Vsat, Vf si Vripple care au fost alese de mine.

Toti parametrii din calculele alea pot fi inlocuiti cu cei doriti, si dupa refacerea calculelor, rezultatele vor fi la fel de valabile pentru orice situatie dorita.

In fapt cred ca am sa fac din asta subiectul a 2 articole pe blogul personal unde voi combina calculul teoretic cu testul practic pe breadboard pentru exemplificare.

Link spre comentariu

Am amintit de cateva ori de oscilatorul cu schema data de colegul priceput. Cu un frecventmetru sau cu un osc bun se pot masura bobine cu o precizie rezonabila si in domeniu larg.

Cond din schema mea sant de cate 1 micro paralel cu 470nF. In oscilator se vad in serie, deci 1470 : 2 = 735nF.

Oscilograma: T=43,5microsec rezulta f=24,096kHz.

Calcul: f=1/2pi radical LC L=60uH si C=735nF rezulta f=23,97kHZ

Valorile sant prea apropiate din intamplare pt ca nu stiu toleranta L si C. Dar e totusi frumos!

Posted Image

Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Schema pare rezonabil de buna dar eu as avea 2 recomandari :

1) cauta sa folosesti un integrat mai rapid ceva gen TL074 ar fi super daca s-ar putea utiliza.

2) sursa pt tensiune negativa ar trebui regindita. Am utilizat de mai multe ori astfel de "improvizatii" pt a obtine o "mica sursa negativa" si de fiecare data am fost nemultumit de comportamentul ei.

Link spre comentariu
Vizitator sumatra

interesanta sursa de pe siteul unguresc , pacat ca nu au si o sectiune in limba engleza , totusi cu google translate mai reusesc sa inteleg cate ceva

Link spre comentariu

...

2) sursa pt tensiune negativa ar trebui regindita. Am utilizat de mai multe ori astfel de "improvizatii" pt a obtine o "mica sursa negativa" si de fiecare data am fost nemultumit de comportamentul ei.

Se poate folosi un 7905 in loc de ce este pe schema ? Sau trebuie ceva mai "sofisticat"?

M-am uitat si eu la schema asta mai demult si eram tentat sa o realizez.

Am realizato eu si a functionat din prima

Si nu vrei sa ne arati si nou realizarea ta?

L.E.

A incercat/realizat cineva schema atasata? Se merita realizata?

Schema_sursa_bercioiu.png

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Se poate folosi un 7905 in loc de ce este pe schema ? Sau trebuie ceva mai "sofisticat"?

M-am uitat si eu la schema asta mai demult si eram tentat sa o realizez.

Si nu vrei sa ne arati si nou realizarea ta?

L.E.

A incercat/realizat cineva schema atasata? Se merita realizata?

Schema_sursa_bercioiu.png

da, dar ai nevoie de radiatoare sănătoase şi izolatori serioşi... şi pune exact tranzistorii de putere indicaţi acolo. :)

(Tony Van Roon e singurul canadian care mi-a câştigat respectul... odihnească-se în pace!)

Link spre comentariu

Marian are dreptate: "....am incercat sa fac din topicul asta o colectie de scheme complete si testate, indiferent cum arata ele, nu unul de discutii si optimizari. Exista topic dedicat discutiilor de acest tip, folositi-l. "

S-a inchis un topic din cauza discutiilor pe marginea subiectului. Haideti sa nu-l poluam si pe acesta . Poate face cineva curatenie pe aici. Postati schemele realizate si functionale.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări