Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

Am mutat aici discutii din topicul cu SMPS +/-50Vcc ce nu avea legatura directa cu acel subiect, asta este un topic mai generalizat, deci mai putin susceptibil offtopicului.

Puteti continua aici discutia despre rezonante, sau despre orice altceva ati facut si care nu are legatura directa cu alt topic.

Va multumesc pentru intelegere.

Link spre comentariu

Cred ca nu ai cochetat destul pt ca o sursa rezonanta creaza zgomot mult mai mic decit o sursa hard switch. 

Ata o spun din proprie experienta, la un sistem (nu strict audio) s-au incercat enspe variante de surse SMPS si erau pe punctul de a renunta pt ca se putea detecta zgomot introdus de SMPS dar cind s-a trecut la rezonant - a mers din prima incercare bine.

Inafara de soft switching si randament marit, acesta este esentialul avantaj al surselor rezonante, bine punctat! :aplauze

Cine nu vrea sa inteleaga, sa ramina la hard switching, poate zgomotul nu-i deranjeaza...

Poate oamenii fac doar convertoare de sudura.

Mircea Crisan, ai cochetat cu ce, cu surse rezonante?

Ne arati si noua, o forma de unda in primar trafo, o forma de unda pe condensator, in idle si in load, niste poze, ca sa te cred?

Eu zic sa mai cauti in ceea ce priveste avantajele soft switching, fie ZCS fie ZVS, nu induce oamenii in eroare pentru ca, (probabil) nu ti-a mers tie cum trebuie.

Toate echipamentele audio facute serios, au minim surse rezonant mode (si ar trebui) obligatoriu si PFC la peste 300W.

Scriu asta pentru ca aici in acest topic, sursa este destinata sa alimenteze etaje finale audio, deci trebuie sa ofere o tensiune curata, fara perturbatii sau zgomote.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am impresia ca ti-a scapat postarea mea de mai sus. Nu mai esti pe topicul cu sursa +/-50 pentru audio pentru ca era offtopic discutia asta acolo.

Referitor la chestiunea cu randamentul mai bun la rezonante, dupa parerea mea este ceva discutabil cel putin. O comanda bine proiectata poate reduce pierderile in comutatie si la sursele normale ( refuz sa folosesc sintagma "hard switching", prea multa engleza ), suficient de mult incat sa le faca irelevante chiar si cu IGBT-uri, deci avantajul rezonantelor cat priveste randamentul pica automat. 

Zgomot? Pai de asta exista snubere, dar cele proiectate si calculate minutios, nu de amorul artei cum se intampla de multe ori, ele pot reduce oscilatiile parazite de la comutare suficient de mult, si combinand asta cu ceva filtru LC pe iesire, ar trebui sa fie suficient. 

Link spre comentariu

Marian, zgomot radiat de sursa, ai auzit de el? Ai facut pina acum o rezonanta, si ai pus un radio pe unde lungi linga ea? Ai comparat apoi perturbatiile mici ale rezonantei versus una hard switching? Fa astea inti si apoi revino sa dai lectii sau sa indrumi pe altii acre au facut rezonante.

"Frectia la picior" de lemn, nu tine la rezonante, ori, ori.

Puteti continua aici discutia despre rezonante,

Nu uita sa onorezi forumul cu oscilograme in primar trafo.Hai sa discutam cu oscilograme in fata nu cu vorbarie sau "citite pe net".De citite pe net e plin forumul, REALIZARI nu vorbe!

Eu nu mi-am permis niciodata sa postez "vorbe" fara oscilograme sau filmari reale, si poze cu realizarea.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Cred ca nu ai cochetat destul pt ca o sursa rezonanta creaza zgomot mult mai mic decit o sursa hard switch

Ata o spun din proprie experienta, la un sistem (nu strict audio) s-au incercat enspe variante de surse SMPS si erau pe punctul de a renunta pt ca se putea detecta zgomot introdus de SMPS dar cind s-a trecut la rezonant - a mers din prima incercare bine.

Eu i-am raspuns in asentiment colegului de mai sus, faptul ca te bagi tu mereu in discutie, neavind habar despre sursele rezonante, e treaba ta!

Te citez din nou, discutam despre REZONANTE.

marian, on 15 Oct 2016 - 08:36 AM, said:Posted Image

Puteti continua aici discutia despre rezonante,

Stii, participa!

Cu oscilograme, poze cu realizarea, explicatii cum functioneaza, cum trebuie sa fie forma de unda pe condensator, pe primar trafo, etc, nu stii, abtine-te, e simplu!

Pina nu vad asa ceva din partea ta, vorba ta de pe PM, NU am ce sa discut cu tine.

Si nu tine ideea (nu ideia), ca nu ai chef sa pui oscilograme sau ca nu ai ce sa demonstrezi.

Daca nu ai ce sa demonstrezi, evita sa postezi aiurea si lasa-ne pe noi in pace sa discutam cu oscilograme in fata, cu situatii reale intilnite in practica, nu vorbaraie aiurea fara realizare in discutie.

Daca tot vrei sa arati ca stii, si ca stapinesti bine sursele rezonante, calculeaza (sau cel mai bine spune-ne din experienta ta in acest domeniu) sa vada si colegii, valoarea condensatorul serie la o sursa rezonanta ce lucreaza la 70kHz pe un miez ETD59 cu 3uH inductanta de scapari (toate secundarele in scurt) si 780uH inductanta "in gol", cit si ce valoare trebuie sa aibe inductanta serie "de ajustaj".

Ia sa te vedem!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Te-am rugat sa incetezi scandalul, eu nu tip la tine, nu colorez in fel si chip postari, ma exprim moderat si calm, fa-o la fel.

Ai spus ca randamentul este mai bun la rezonante, eu spun ca este o chestie discutabila pentru ca diferenta o fac pierderile in comutatie, si alea pot fi administrate foarte bine si la sursele normale. Si la zgomot pot fi solutii pentru sursele normale, nu spun ca ar fi mai bune ca rezonantele, nici macar ca ar fi la fel de bune, dar se pot face suficient de bune incat sa multumeasca. Ecranare traf, filtru EMI pentru protejare retea, snubere proiectate atent si eventual ajustate pe osciloscop, filtre LC suplimentare pe iesire, un cablaj bun, etc...

Adica nu toti sunt obligati sa faca surse rezonante asa cum faci tu, iar tu asta incerci sa impui, ca alea sunt obligatorii pentru oricine are pretentii de electronist, ceea ce este fals.

Este dreptul meu sa am o parere diferita de a ta, fara sa fiu judecat pentru asta, iar tu nu faci decat sa ma tot intepi...

Link spre comentariu

Te intep si te voi intepa mereu pentru ca te bagi aiurea in aceasta discutie a surselor rezonante (cum mai faci in general), fara sa ai pic de habar cu (de) ele cum functioneaza, dar vrei sa arati ca stii, ca esti bun...

De tipat nu am tipat nicaieri, sint foarte calm, doar bolduiesc ce este esential ca sa intelegi exact la ce ma refer, de multe ori "intelegi" numai ce vrei tu sau ce iti place (convine) tie!

Arata ca stii si ca esti bun, cu poze, cu oscilograme, nu cu vorbarie chioara citita pe wikipedia sau google, sau sa reiei ce au mai spus altii, discuta cu ce faci tu, in fata, da exemple din  realizarile tale, arata oscilograme in punctele esentiale!

Este jenant sa spui (pretinzi ca esti cunoscator in domeniul SMPS se pare), ca diodele de stingere rapida a capacitatii MOS sau IGBT, sint "frectie la picior de lemn".

Nu ai facut in viata ta o sursa rezonanta dar te bagi in discutii ca "atotstiutor".

Nu te baga unde nu stiii si nu ai facut, sau daca o faci, fa-o cu oscilograme in fata, cu explicatii, cu poze la realizare, e simplu!

Daca nu,nu mai polua topicurile cu afirmatii gen, dioda aia "frectie la picior de lemn" si altele.

Ti-au mai zis si alti colegi precum Andrei Gradu, si altii, ca te cam bagi aiurea, mai ales unde nu stii.

Hai sa discuti cu mine daca vrei despre surse rezonante, doar atunci cind ai realizarea ta in fata, un SMPS rezonant.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Te intep si te voi intepa mereu...

Atunci sa nu te miri daca o sa iei inca o pauza la un moment dat, pentru ca atata vreme cat ma exprim civilizat sa fii convins ca pretind fix acelasi lucru de la tine.

Nu ti-am denigrat niciodata realizarile insa tu nu incetezi sa-ti bati joc de tot ce fac eu, asta va trebui sa inceteze crede-ma. :)

Chestiunea cu diodele nu avea nici o legatura cu rezonantele, aici tu amesteci lucrurile, Maxente face o sursa normala, nu rezonanta, si a intrebat daca trebui sa puna diodele alea, tu ca de obicei nu te poti abtine sa te autopromovezi, deci nu puteai rata ocazia sa reamintesti de sursele tale rezonante, nimeni pana la tine nu pomenise despre ele. 

Fac tot posibilul sa inchei discutia deci trec cu vederea tot ce ai scris spre binele forumului, si te rog pentru ultima oara sa incetezi cu scandalul, altfel iau masuri.

Sectiunea de alimentatoare nu-i circul tau. Ai facut surse rezonante, felicitari, meriti aprecierile cuvenite, insa nu le poti impune tuturor ca pe o lege.

PS: Asa ca fapt divers, sunt moderator la sectiunea asta, deci ma voi baga oriunde consider eu ca este cazul, daca nu-ti convine, ai optiunea sa te deloghezi :)

Link spre comentariu

Nu imi bat joc de nimic din ceea ce faci, nu rastalmaci aiurea cum faci de obicei cind nu ai argumente!

Si ma exprim foarte civilizat, te rog sa quotezi unde te-am jignit cu exprimarea mea in aceste ultime postari scrise de mine!

Nu am scris nimic in acest topic despre vreo realizare de a ta, oricare ar fi ea!

Nu am mai discutat demult despre ceea ce realizezi tu, nu ma intereseaza, dar discut despre ceea ce NU realizezi dar te dai cunoscator fara o placa cu piese in fata!

Adica un SMPS rezonant mode, exact despre ce discutam in ultima pagina a acestui topic.

Nu am nevoie de nicio promovare, nicaieri, oamenii stiu deja ce sint in stare si ce pot realiza.

Doar incerc sa ajut sau sa dau o idee (nu ideie) pe unde pot.

Pentru cultura ta, afla ca acele diode nu au importanta daca sursa este rezonanta sau nu, nu mai rastalmaci discutia ca sa iesi deasupra, ai zbircit-o cind ai spus despre ele ca sint "frectie la picior de lemn", asta este esentialul care trebuie inteles si demonstreaza lacune in domeniu comutatie SMPS.

Sint si surse rezonante cit si surse hard switching care folosesc acele diode, cind vei experimenta o sursa rezonant mode cit si una hard switching la peste 1000-1500W, vei intelege ca in functie de anumiti perametrii ai elementelor comutatoare, le vei folosi sau nu le vei folosi, iar sursa iti va rezista in sarcina sau vor exploda elementele comutatoare si cine le comuta, driver sau buffer tottem pole.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ma tot uit inapoi si nu gasesc unde am scris "ideia/ideie" in loc de "ideea/idee"... Nu vrei sa-mi semnalezi tu unde? Ca sa nu-mi mai pierd timpul sa caut, nu de alta dar ai dreptate, este gresit cu "i", si poate totusi mi-a scapat.

Nu am zbarcit nimic pentru ca am vorbit strict de cazul lui Maxente si prin asociere ( configuratie plus putere ), schema de la topicul +/-50V vechi si lung. Si in cazul lor dioda chiar nu este necesara atata vreme cat rezistenta din poarta este atent dimensionata ( a pomenit Sesebe despre rezistenta din poarta, rezistenta de pe iesirea IR ). Dar chiar tu ai zis ca se discuta despre rezonante, deci haidem sa nu amestecam una cu alta. 

Link spre comentariu

Peste tot scri ideie si nu idee, cauta-ti singur postarile, nu este un repros, toti mai gresim involuntar, era doar o remarca.

Tu nu ai de unde sa stii ce capacitati si ce inductante parazite are cablajul lui maxente si cum se comporta pe acea placa elementele comutatoare pe care le foloseste, cum a bobinat traful, ce inductanta de scapari are, etc.

Si smillex a atras atentia ce fac mai exact acele diode, care este rolul lor in schema (cind le folosesti) dar tu tot nu vrei sa intelegi, si o tii pe a ta.

I-am recomandat lui Maxente sa puna in primar trafo un oscioloscop si acea dioda, serie cu diverse valori ale rezistentelor cu care sint inseriate atit pe high side cit si pe low side pina cind in primar, forma de unda este aproape impecabila (in sarcina si in load).

Aceasta NU se poate obtine din snubbere, ele doar atenueaza niste spike-uri, tot diodele te ajuta (in caz de nevoie).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In toate postarile unde ai scris despre idee sau ideea este scris ideie sau ideia, nu esti singurul care face aceasta mica greseala involuntara, si eu scriam metri cu 2 i, adica metrii... :rade:

Asta sa fie marea problema aici pe forum, repet fusese doar o remarca...

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu, nu, nu, ca nu merge asa pentru ca tocmai eu am reprosat lui Elmar pe la bodega ( mi-e ciuda ca nu mai gasesc unde ), faptul ca in vocabularul limbii Romane, cuvantul "ideie" nu exista, este foarte posibil sa fi avut vreo scapare undeva, dar sa scriu absolut peste tot gresit exclud categoric. Stiu ca suntem offtopic cu chestia asta dar tu ai inceput, deci te rog sa o duci pana la capat. Eu ma stiu nevinovat, dci tu trebui sa-mi dovedesti vinovatia sau sa-ti retragi acuzatia  :)

Editare ulterioara:

Hai ca totusi am gasit

http://www.elforum.info/topic/119238-buricul-si-moasele/?p=1431188

Si 2 mostre de postari de la mine unde scriu totusi corect, prima:

http://www.elforum.info/topic/119100-nu-mai-pot-pune-foto/?p=1432839

Si una cu copy/paste de pe sectiunea moderatorilor ( orice coleg moderator o poate confirma ):

Posted 01 October 2016 - 01:40 PM

Iertati-mi va rog ignoranta dar care e ideea cu marcatul unui cont ca spam?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări