Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Postări Recomandate

In descrierea pusa de Cristi vad ca de la 50W se recomanda radiatorul ( nu la 25 ), insa intr-adevar unde il pui? Sau mai precis pe ce il pui? Adica ce favorizezi, dioda sau integratul? Pentru ca una este 50W in combinatia 10V/5A si cu totul altceva este combinatia 20V/2,5A, in prima varianta desi curentul este mai mare, disipatia in regulator nu difera mult datorita timpilor de conductie diferiti, in schimb pe dioda diferenta intre cele 2 variante este semnificativa. Adica pe iesiri cu tensiune mica disipatia majoritara este pe dioda, iar pe iesiri cu tensiune mai mare disipatia majoritara este pe regulator, si regulatorul are deja talpa metalica lipita de placa deci un radiator dedesubt ar putea ajuta, in schimb o disipatie semnificativa pe dioda nu vad cum s-ar transfera eficient prin pini si placa, catre acel radiator...

Link spre comentariu

Intradevar 50W dar datorita provenientei se in calcul 50W / 2 . Si apoi intervine si aspectul mentionat de @marian .

se poate achizitiona montajul dar pt o folosire eficienta trebuie transplantat pe MCPCB si schimbata dioda cu ceva de SK86(DO 214AB) / MBRS 2590 (D2PAK). Am o sursa de 3A cu MBR750 si se incalzeste puternic desi e pe radiator iar capsula e TO220 .

Talpa metalica e cositorita si in zona sint nenumarate treceri metalice care imbunatatesc conductibilitatea termica dar FR4 are un transfer termic mic ,radiatorul aplicat dedesubt e de ajutor dar trebuie aplicat cu izolator termic si profilat (scobit) in zona semiregrabilului . 

Elementele de putere se monteaza pe radiator (in THT) iar in SMT pe MCPCB care la randul lui se monteaza pe radiator .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Pentru puteri mai mari chinezii au module cu radiatoare verticale, alta dioda si tranzistor care se prond cu suruburi.

Totusi nu reusesc sa ma lamuresc la schema cu LM de ce se folosesc diode de 2A. S-a explicat ca trec aprox. 100mA prin LM, tranzistorul e pnp, care e curentul prin diode ?

Link spre comentariu

Lutza am tot explicat insa ori nu vrei sa intelegi, ori nu poti intelege, mai enumar o singura data curentii din schema.

-De la 0A pana pe la 60-70mA conduce doar LM317;

-De la 60-70mA caderea de pe 10R este suficienta incat sa deschida PNP-ul, si conduce majoritatea curentului pana la pragul limitarii care este de cca 3A, in acest timp creste curentul si prin LM datorita necesitatilor PNP-ului cat priveste Ib, dar nu cu mult ci pana undeva in jur de 100mA, sau oricum putin peste, curentul asta se insumeaza cu cei 3A de la PNP;

-De la pragul limitarii al PNP de ~3A prin el, caderea de pe 0R22 este suficienta incat sa deschida cele 2 diode inseriate si acestea reduc Ib al PNP, se activeaza o bucla de reactie negativa locala in curent cu prag la ~3A, adica un comportament tipic generatorului de curent;

-Sunt necesare diode de 3A deoarece curentul maxim pe sarcina nu este cel impus de limitarea PNP ci se insumeaza cu cel maxim permis de LM317, deci de pe la 3A in sus diodele se deschid si alimenteaza intrarea LM317 pentru a-i permite sa ofere maximul de care el este capabil, adica pana spre 2,2A functie de caderea de pe el.

-Si uite asa curentul maxim posibil de la sursa aia este undeva peste 5A.

Alte explicatii pe tema asta NU voi mai da!

Link spre comentariu

Pus si simplu limitarea de curent este data de un generator de curent constant cum devine in final 317 ce ataca 2 diode inseriate care vor constitui referinta de tensiune pt un alt generator de curent.

Posted Image

Link spre comentariu

Am cautat prin topicuri si nu am gasit nimic din ceea ce ma intereseaza.

Am un traf de 12Vca/8A. Daca dublez tensiunea, curentul va fi de?.

Ma puteti ajuta cu un calcul pentru curent la dublarea tensiunii?

Link spre comentariu

Orice transformare e cu pierderi .

Daca folosesti un dublor de tensiune ,tensiunea se va dubla iar curentul se va injumatatii iar disponibil vei avea tensiunea dublata@curetul injumatatit minus curentul absorbit de dublor. Curentul absorbit e in functie de randamentul sursei care intodeauna va fi subunitar .

Alta varianta ar fi rebobinarea pe 24V dar la max. 4A altfel cresti incarcarea de curent si prevad o incalzirea trafului .

Link spre comentariu

Dublorul consta in 2 diode si 2 condensatori, dublorul NU absoarbe curent, nu vad cum ar putea face asta, dublorul reduce din varfurile sinusoidei atat cat au nevoie diodele ( sub 1V ). Randamentul unei surse liniare nu influenteaza curentul, nu are cum, ci doar tensiunea, adica poti obtine cei 4A doar ca la o tensiune ceva mai redusa de caderea pe diode si pe traf. Dublorul este in esenta redresare monoalternanta pentru fiecare ramura, adica varfurile sunt la 20mS distanta ( dubla fata de redresarea cu punte sau alta forma de redresare bi-alternanta ) prin urmare si capacitatea de filtrare trebui sa fie minim dubla pentru a sustine acelasi riplu de tensiune. Totusi in cazul in care se doreste alimentarea de aplicatii audio din dublor, eu nu recomand asta.

Link spre comentariu

Nu ma refeream la dublor mot a mot  ci la dispozitivul care il ajuta pe @va_cristi sa obtina o tensiune dubla fata de cea prezenta .

Desigur ,dublorul cu 2 diode si doi condensator (pompa de sarcina) ideali nu are pierderi .

Pompa de sarcina ideala nu absoarbe curent ,aia reala da dar e neglijabil fata de caderea de putere pe diode . Practic si absorbtia de curent tot in cadere de putere se traduce ,oricum zgomotele generate de o pompa de sarcina o face nerecomandata pt audio .

Link spre comentariu

Nu se intelege nimic din ce vrei sa zici dar fa bine si diferentiaza termenii "curent' si "tensiune" cat mai bine intre ei. Dublorul chiar este acel montaj constand din 2 diode si 2 condensatori si chiar NU absoarbe curent, si NU este vorba despre nici un circuit ideeal ci despre cel real cu minusutile si plusurile sale.

Link spre comentariu

Ma refeream la dublor in sensul unui montaj care dubleaza tensiune -ceea ce se doreste .

Dublor cu 2 condensatori si 2 diode se numeste pompa de sarcina .

Eu nu am pomenit de pompa de sarcina .

Din nou coerenta iti lipseste, ce-i aia pompa de sarcina? Este mult mai simplu sa-i zici exact ceea ce este, "redresare cu dublare de tensiune" si nu consuma curent.

Va_Cristi, renunta la strutocomila aia :rade: Foloseste traf la tensiunea care iti trebuie, asa cum este corect si eficient.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări