Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"

Marian

Postări Recomandate

Poate ca mi-am ales o expresie nefericita, poate ca mai corect era "se sustrage din curentul de baza al PNP-ului"... oricum functionarea de principiu a unui generator de curent constant ar trebui sa fie stapanita de oricine doreste sa activeze pe sectiunea asta...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Doresc sa construiesc schema de mai jos, dar problema este ca dupa redresare si filtrare am peste 40V, iar la magazin nu am gasit LM317HV.

post-182321-0-41797800-1463852548_thumb.gif

Daca fac modificarea de mai jos va functiona ? Este corect ce am facut sau mai bine ma orientez spre o alta schema ?  post-182321-0-43145400-1463852633_thumb.png

Editat de Mishu_17
Link spre comentariu
Vizitator facembani223

In topicul ,alimentatoare, creat de -marian- se posteza numai scheme si comentariile la scheme si nimic altceva.lui EFTIMIE ii trebuie o schema pentru 24v si 2-3 A 

Link spre comentariu

Intrebari putem sa punem ? Inca imi doresc sa aflu cum functioneaza aceasta sursa de tensiune. Am inteles pana acum ca se atinge un echilibru la 3A. Ce se intampla la curentii mai mici cum ar fi1,5a sau 2A, ce curent trece prin 317 si cat prin tranzistor ?

Link spre comentariu

Da, poti pune intrebari despre scheme alimentatoare, devreme ce topicul se numeste "discutii scheme alimentatoare".

Atat la 1,5A cat si la 2A curent de sarcina, prim 317 trec cca 65-70mA, si restul prin PNP.

Link spre comentariu

Fa niste calcule pe etape. Eu am mai scris acum 3-4 ani, e obositor sa repet mai ales ca nu e singurul subiect reluat.

Ce curent trece prin tranz daca prin 317 trec 100mA si ce curent trece prin tranz daca prin 317 trece un curent de 1,5A.

Posted Image

REVIN: a postat intre timp Marian.

Recunosc ca nu inteleg de unde i-a scos pe cei 65-70mA.

REVIN 2: aici ma adresasem lui @lutza2 sa incerce singur niste calcule.

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

In fapt pe masura ce curentul prin PNP creste, creste si Vbe si caderea de pe 0R22, deci tinde sa creasca usor si curentul prin 317, nu stau sa fac calcule exacte cu date extrase din grafice insa probabil mai aproape de adevar ar fi undeva spre 100mA prin 317 pentru 1,5-2A curent de sarcina.

PS: Curentul de alimentare al LM-ului este asigurat de 10R pana la pragul limitarii tranzistorului.

Link spre comentariu

Ce parere aveti despre aceste module 

5A  XL4005 DC-DC Adjustable Step Down Module Power Supply Converter

Rectification: non-synchronous rectifier
Input voltage: DC 4V ~ 38V
Output voltage: DC 1.25V ~ 32V ( adjustable )
Output current: 0A ~ 5A
Output power: 75W ( more than 50W please add heat sink )
Operating Frequency: 180KHz
Operating Temperature: -40°C ~ +85°C
Load regulation: S(I)≤0.8%
Voltage regulation: S(u)≤0.8%

Se poate folosi un astfel de modul pentru o sursa de laborator?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pai avand in vedere ca foloseste la redresare o dioda de 5A si ca la acest curent in regim continuu ar disipa cca 3W ( vf conform pdf-ului de 0,6V la 5A )... E drept ca n-ar conduce in continuu ci in functie de umplere, totusi la tensiune mai mica de 15-20V si curent de 5A atat cat se lauda, tare mult m-as mira daca n-ar iesi fum din dioda aia asa micuta, pentru ca la tensiune mai mica dioda conduce mai mult, deci si disipa mai mult. Adica eu n-as avea incredere in asa ceva decat pentru maxim 1-2A, si aia cu indulgenta.

Link spre comentariu

Daca as construi eu acel modul, si i-as pune dioda corespunzatoare, potenstiometru (in locul semireglabilului), bobina si condensatorii, tot nu ar fi in stare sa scoata ~5A?

S-au el ca regulator nu este eficient ca o sursa de laborator?

Am vazut si scheme cu astfel de module unde au incluse si protectii curent,...

Scuze, si un radiator adecvat.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Schema de principiu este convertor buck, dar nu asta era problema mea, ci implementarea ei, aspect care lasa de dorit.

In cazul de fata integratul regulator este XL4005E1 ( aparent o chinezarie ), cu o dioda mai solida si racire corespunzatoare atat pentru dioda cat si integrat, probabil ca ar merge.

Link spre comentariu

Nu l-am testat la 5A , dar integratul e o bijuterie. Cred ca se si specifica ca ai nevoie de racire corespunzatoare pentru 5A. Asa cum e disipa cu o parte din pcb, totusi intreaba-l pe cel de pe sectiunea led-uri pentru ca foloseste acel modul si l-a optimizat. E interesant de testat cu potentiometru, adica de vazut care ar fi influenta unor fire sau trasee mai lungi.

Pentru o sursa simpla de laborator cauta varianta cu CC/CV si afisaj.

Link spre comentariu

Cum asiguri racire corespunzatoare acelei diode minuscule de pe placa?

Si ce om intreg la minte foloseste o dioda la maximul absolut admis de capabilitate de curent?

Link spre comentariu

... cel de pe sectiunea led-uri pentru ca foloseste acel modul si l-a optimizat.

Din zeci de postari nu l-am gasit pe cel. Am cautat si in topicul alimentator LEd-uri. 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Chinezul specifica ca peste 25W sa adaugi un radiator ,problema e ca unde?  Din motive de cost nu e pe MCPCB dar integratul e SMD pe ansamblu montajul e mixt ,SMT si THT .

25W se obtin la 5V  ,de adaptat pt curent constant e simplu deoarece nu are divizor rezistiv intern pt FB .

Firele pt potentiometru de tensiune sunt problematice ,posibil un cablu ecranat ...

Pt laborator recomand o sursa liniara dubla cu reglaj in tensiune si in curent si cu afisarea valorilor  . Volt/ampermetre sunt de unde e si sursa iar preturile sunt mici . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări