Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"


Postări Recomandate

Pai citeste un post mai sus: "in topicul "scheme" se pun doar scheme complete si preferabil ( dar nu obligatoriu ) testate, discutiile si sugestiile nu se fac acolo, ci aici.

Cand schema va fi gata o poti posta acolo cu sau fara explicatii."

Calculul initial la flyback il fac de obicei pt DCM, aproape de granita intr-adevar; dar nu foarte aproape. A iesit CCM, dar asta nu mai are importanta acum. De fapt nu-mi mai amintesc prea bine, dar dupa imaginile de pe osciloscop asa este.

....De fapt nu-mi mai amintesc prea bine, dar dupa imaginile de pe osciloscop asa este.

Contrariat de poza in care ze vede unda ca si cum ar fi CCM, am analizat mai bine imaginea. Nu este CCM, dar este foarte aproape. Imediat dupa descarcarea energiei acumulate in bobina, tensiunea pe drena coboara in ceea ce in mod normal ar fi oscilatia amortizata tipica pana aproape de zero volti; dar nu are timp sa mai urce inapoi si sa se vada ca oscilatie, pt ca imediat, in vreo 0.2 us incepe cursa directa din nou.

Editat de addysoftware
Link spre comentariu

Oky. Nu ma asteptam sa se iște controverse; e o schema destul de simpla, si mai ales EXTREM DE IEFTINA (costa efectiv vreo cinci lei cu un radiator recuperat de undeva), functioneaza si poate va avea cineva nevoie de asa ceva in viitor (n-am vazut step-up-uri atat de simple pe aci pe forum, desi e posibil sa existe); asta era tot. Ah, da, are un artificiu de conceptie draguț: am bagat BC-ul 327 pt ca sa sting rapid MOS-ul, dar pe comanda de ON folosesc doar tranzistorul intern din integrat.. Si era sa uit: principalul artificiu, si mai draguț, e Bobina Fara Miez (sic!)

Editat de addysoftware
Link spre comentariu

Ideile de baza pentru care am proiectat aceasta sursa au fost: sa iasa ieftina si sa nu necesite miez. Adica asta a fost unul din scopurile principale. Daca cineva vrea sa-i puna miez, nu am nimic impotriva. Cauta un miez, ii scoate sau nu bobinajul initial, etc. Eu asa am vrut sa o fac. Cu componente ieftine, un controller care costa 0.5 lei, o sursa care sa alimenteze un led de 4000 de lumeni tip CXA de 45W de la bateria masinii. O dambla a mea, daca vreti.

Link spre comentariu

Nu pun la indoiala faptul ca merge si asa, ci pun la indoiala extremul la care acest concept este dus aici, in cazul dat este vorba despre o valoare foarte mica a inductantei ( nu stau sa refac calculele ca sa vad daca valoarea este ok, poate dupa-amiaza revin cu setul complet ), valoare usor de obtinut si fara miez, insa ce faci atunci cand ai nevoie de cateva zeci sau si mai rau sute de u? Apoi Insist pe problema serioasa a radiatiilor unei astfel de inductante, miezul tocmai ca aliniaza liniile de camp, fara el ai o antena ce-ti poate bruia totul in jur... Adica NU recomand nimanui sa faca asta.

Link spre comentariu

@Marian: Extrem, agree. Am ridicat frecventa destul de mult; targetul principal a fost lipsa miezului, daca se putea, din considerente de costuri in anumite situatii + ca la mine in localitate miezurile nu se gasesc usor; + economie de timp: chiar daca am ceva surse vechi p-acolo prin niste sacose, ar fi trebuit sa le fac la nimereala; acum doi ani nu eram chiar in tema pe buck-uri, saturatii, miezuri.. Chestia e ca in ultimii 8 ani am fost plecat prin strainataturi la job.. si doar de vreun an m-am retras.

Link spre comentariu

Am promis un calcul pentru datele prezentate asa ca iata-l.

In pdf exista un tabel in care se dau formulele exacte de folosit:

Posted Image

 

Ne intereseaza partea marcata cu albastru de mine pentru boost.

 

Datele problemei:

VIN=11,5V

VOUT=48V

IOUT=1A

FSW=65khz

VSAT=0,2V

VF=0,8V

VRipple=0,05V

 

Ultimii 3 parametrii sunt pusi de mine, respectiv saturatia tranzistorului extern folosit, caderea pe dioda si riplul varf-la-varf maxim admis.

Fireste ca valorile astea pot fi alese dupa cerinte sau preferinte, si toate calculele refacute, exemplul meu este doar atat, un exemplu.

 

Le iau dupa ordinea din tabel, intai raportul Ton/Toff ( click pe imagini pentru rezolutie mai buna ):

Posted Image

 

Suma Ton+Toff:

Posted Image

 

Toff:

Posted Image

 

Ton:

Posted Image

 

Ct:

Posted Image

 

Curentul de varf:

Posted Image

 

Rezistenta de la limitare ( valoarea este valabila doar la folosirea unui tranzistor de comutatie extern ):

Posted Image

 

Inductanta minima:

Posted Image

 

Filtrarea minima:

Posted Image

 

Cam asta ar fi.

 

LE: Adi inteleg ca problema ta este lipsa unui L-metru, eu ieri intr-o tentativa 100% esuata ( esec jenant as putea spune, dar e invatatura de minte :rade: ) de a face un test recomandat de Dl Iop95 la un alt topic, am reusit sa "omor" l-metrul, cum insa lipsa unui astfel de dispozitiv este inacceptabila pentru mine, am rezolvat problema tot ieri luand legatura cu cineva care are asa ceva la vanzare, mi-am comandat si un L-metru si un supermultitester ca astfel sa am cu ce masura si inductante mici si mari cu precizii acceptabile, n-a costat deloc mult dar merita cu prisosinta. Insa chiar si fara ele iti iei un T80-26 de la surse ATX ( pe iesirea de 3,3V il gasesti ) si cu 12 spire date pe el ar trebui sa ai 6,6uH sau ceva de genul, eroarea nu va fi atat de mare incat sa afecteze buna functionare a montajului, iar ca sa fii sigur dar 13 sau 14 spire, ca nu se supara MC daca ai inductanta putintel mai mare. Adica totul este sa vrei, sa nu spui NU din start, fara a incerca :)

Link spre comentariu

La mine (dupa oscilograme, pt ca nu mai gasesc hartiile), frecv de lucru a fost de cca 105kHz (asa pare), timpul de ON e de cca 7us, cred ca am folosit condensator CT de 220pF pentru aceasta; din calcule ar rezulta 270pF dar nu am conzi ceramici de 270 in cutie, si n-am nici de 330pF, in schimb am exact de 220, tipul pe care imi amintesc ca l-am folosit; in poze se vede undeva un ceramic pe pinii integratului.

Inductanta deci, conf calculelor mele a trebuit sa fie de 3,3uH si capacitatea de iesire stiu ca am pus doar 2x100uF low esr. (nu m-a deranjat un riplu de 0.1V aprox - e infim la 45V.)

Desigur, si calculele tale sunt corecte pentru frecventa de 65kHz, si in conditiile specificate de tine.

Paranteza: buna analiza, pt cine vrea sa faca o sursa step-up in aceasta configuratie; este exact ce am vrut sa postez, un fel de indrumar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări