Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Discutii "Scheme alimentatoare"


Marian

Postări Recomandate

Salutari.

 

In acest topic se vor putea discuta, comenta sau obiecta orice schema publicata la topicul de scheme alimentatoare din link:

http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/

 

Deasemeni se vor putea posta aici cereri de modificare a unei scheme de acolo. Orice comentarii aveti de facut asupra a ceva ce s-a publicat la acel topic le veti face aici prezentand link-ul direct catre postarea care contine schema respectiva, sunt permise critici constructive, sunt permise sugestii de modificari sau adaptari, dar nu sunt permise polemicile, astfel incat faceti tot posibilul sa le evitati. Sunt permise observatii fie si despre utilitatea topicului de scheme alimentatoare in sine, topic pe care l-am creeat cu scopul de a aduna intr-un subiect cele mai importante scheme, fie discutate aici pe forum, fie in alta parte, facand astfel mult mai usor accesul catre ele. Va fi sper eu un topic cat mai vast si populat, oricine poate contribui la el, conditiile le-am precizat deja acolo, eu insumi voi face tot posibilul sa aduc o contributie cat mai substantiala, fie cu proiecte proprii ( acestea vor domina contributia mea la topic ), fie cu scheme publicate aici sau prin alte parti, facand precizarile de rigoare referitoare la provenienta.

 

Spor.

Link spre comentariu

Bună ideea să se concentreze toate schemele de alimentatoare intr-un singur topic.Cine are nevoie de o schemă o va găsi foarte uşor.Şi îşi va alege schema cea mai convenabilă pentru el.Voi posta şi eu ceva din realizările mele.

Link spre comentariu

Schema LM317+PNP se poate realiza si în forma complementara LM337+NPN.

Daca se conecteaza iesirea (colectorul tranzistorului) la carcasa sursei si se lasa actuala masa (minusul redresorului în cazul LM317+PNP si plusul în cazul LM337+NPN) în aer, nu mai este necesara izolarea tranzistorului de putere.

Link spre comentariu

Traful folosit este EE65, 16 spire in primar si cate 6 in secundare, dar se pot adapta si alte trafuri. Nu sunt sigur la ce te referi cu continutul arhivelor, sunt .rar, orice versiune de winrar le poate dezarhiva, iar continutul este ceea ce se obtine din eagle, la prima fisiere .pdf si fisierul in eagle ( adica proiectul pe care pur si simplu il deschizi cu eagle ), iar la cealalta sunt fisierele de librarie, acestea se deschid tot din eagle, deschizi intai fisierul lay de la cablaj si din fereastra unde se deseneaza placa, dai click pe library si apoi din submeniul ce apare, selectezi Use, si navighezi catre foder-ul unde ai dezarhivat si selectezi fisierul .libr dorit, dupa asta vei gasi componenta respectiva la "Add" din eagle dimpreuna cu toate celelalte.

Link spre comentariu

@marian

As fi vrut sa stiu și  la  L1 , L2 , L3 , L4 ,  , numar de spire , grosime conductor  de bobinat . Ceva date despre traful de curent , la fel , grosime conductor , marime traf .

Penru dezarhivat nu e o prb , citirea  fisierelor dupa dezarhivare , fiindca nu am ,,eagle'' . Se pot deschide cu altceva ?(din postul 6)

 

Multumesc .

Editat de vergil
Link spre comentariu

Am mutat aici discutiile, deoarece asa cum am zis in descrierea din prima postare de aici, orice discutie legata de schemele postate la topicul respectiv, se va putea purta aici, scopul este pastrarea topicului respectiv curat si cat mai usor de navigat.

 

Acuma hai sa o luam pe rand, in prima arhiva avem 3 fisiere .pdf, acestea pot fi deschise cu orice versiune de adobe reader ( acelasi tip de fisier ca datasheet-urile componentelor ), mai exista un fisier .png ( imagine ), acesta nu ai nevoie de un program anume, explorer-ul din windows il deschide fara probleme, si mai exista un fisier .brd care nu poate fi deschis decat cu eagle. In cealalta arhiva exista niste foldere ( 2 ) care contin doar fisiere .libr care deasemeni nu pot fi deschise decat cu eagle. Concluzia ar fi ca trebuie sa instalezi eagle daca vrei sa faci ceva modificari la cablaj, daca insa iti convine asa cum e atunci n-ai nevoie sa deschizi fisierele alea, e deajuns sa deschizi pdf-urile ca sa realizezi practic placa. Sper ca acuma ne-am lamurit.

 

-L1 este filtru EMI, poate fi folosit unul de la sursele ATX, ( sper ca nu e nevoie sa spun care este acesta pe placile de surse ATX ), daca insa pur si simplu nu va descurcati atunci se poate si fara, ca atare C1 si c2 pot lipsi, iar in loc de L1 pot fi puse 2 sarme, asa cum se intampla la sursele ATX no-name;

 

-L2 este inductanta dintr-un banal filtru LC suplimentar pus pe iesire pentru a curata tensiunea de componenta de frecventa inalta, eu am mers cu ambele infasurari pe acelasi miez, un tor din ala galben cu alb de la sursele ATX, T106-26. Cate spire? pai depinde de ce inductanta dorim, in principiu cu cat mai mult cu atat mai eficace filtrarea, totusi o inductanta prea mare poate cauza satiratia miezului, as zice 2 infasurari de cate 20-30 spire, in functie de cat incape, se va acorda atentie fazarii corecte, infasurarile trebuie sa fie in sens opus una fata de cealalta, se observa despre ce este vorba in schema. Cu ce sarma? pai vorbim de curent continuu, deci adancimea de patrundere nu este un factor, o singura sarma suficient de groasa cat sa suporte curentul maxim de sarcina dorit, la cei 7A notati de mine in schema si pentru o densitate de sa zicem 3,5A/mm^2, trebuie un conductor cu sectiune utila de 2mm^2, diametrul corespondent il gasiti voi.

 

-L3 si L4 sunt primele inductante cele dintre redresare si primii electrolitici, scopul lor este in principal de a asigura cresterea curentului prin mosfeti sub forma de rampa/panta, si nu abrupt, ofera astfel un timp suplimentar de raspuns limitarii, nici valoarea lor nu este critica, se pot folosi acelasi tip de toruri de la surse ATX, T106-26 sau poate si T90-26, cate 20-30 de spire si la astea ar trebui sa fie suficient. La fel ca si mai sus, sarma trebuie sa suporte curentul maxim dorit la iesire, aici mai intervine si ceva variatie de curent ( componenta alternativa ) dar este cred eu destul de mica incat sa poata fi ignorata, in principiu as spune ca sa se foloseasca aceeasi sarma ca si la L2.

 

-La traful de curent am zis deja acolo, se poate folosi un inel de ferita recuperat de pe placutele de la becurile economice, spira inseriata cu primarul trebuie sa fie suficient de groasa cat sa suporte curentul maxim in primar, iar infasurarea "secundara" ( daca pot sa-si zic asa ) a trafului de curent trebuie sa suporte de obicei un curent mic, dictat de raportul de transformare ales, spre exemplu am in schema primar traf forta 16 spire si secundare de cate 6 spire asa cum am mentionat mai sus, deci un raport de transformare "K" al trafului de forta de 16/6=2,66, am un curent maxim notat de 7A in secundar, deci in primar avem un curent de 7/K=7/2,66=2,6A. Sarma de la spira trafului de curent care vine inseriata cu primarul trebuie asadar sa suporte acesti 2,6A; am pus eu ca sarcina pentru traful de curent o rezistenta de 100 Ohm, sa zicem ca vreau pe ea 10V la acest curent maxim in primar, deci 10V/100=0,1A, adica pentru curentul maxim in primar de 2,6A, trebuie sa avem in "secundarul" trafului de curent 100mA, deci raportul de transformare al trafului de curent este 2,6/0,1=26, si deci secundarul trebuie sa aiba 1*26spire, si trebuie sa suporte un curent maxim de 100mA, adica poate fi sarma subtire.

Link spre comentariu

Salut si multumesc pentru apreciere.

 

Pentru EI33 ar trebui usor modificat cablajul, iar puterea pe care o poti obtine maxim depinde de cat de compact se fac infasurarile, probabil 200 sau poate 300W un pic fortat.

Link spre comentariu

Si daca folosesc un transformator recuperat din surse atx fara sa-l rebobinez ci numai sa modific Rt si Ct la TL494?

Eu as vrea sa-l folosesc ca si redresor pentru acumulator auto urmat de un regulator adecvat.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Citat de la EFTIMIE (Super topic sunt interesat de o sursa 220V/24V 2-3A ceva simplu si eventual cu trafuri din recuperari poate aveti ceva documentatii.Bineinteles sa o pot construi singur.Multumiri anticipate.).

In topicul ,alimentatoare, creat de -marian- se posteza numai scheme si comentariile la scheme si nimic altceva.lui EFTIMIE ii trebuie o schema pentru 24v si 2-3 A . In primul post al lui marian,exista o schema foarte simpla cu lm317 si un tranzistor pnp care este exact ce-si doreste ,cum de nu a vazut-o?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări