Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Scheme Alimentatoare

Postări Recomandate

• 5 luni mai târziu...

Am comandat recent pentru un micut proiect cateva bucati de regulatoare din astea:

s-l1600.jpg

Mi-a sosit doar unul momentan insa a fost deajuns sa fac cateva teste pe el, si daca l-am vazut asa simplu l-am dezmembrat partial:

001.jpg

002.jpg

003.jpg

Si-am scos schema:

Schema-originala.png

CI-ul este Chinezesc insa principiul se poate adapta si folosi si la CI-urile arhicunoscute gen LM257x...si altele asemanatoare, si asta a fost motivul scoaterii schemei si prezentarii aici, cu ceva optimizari si adaptari/modificari se poate obtine un regulator ajustabil atat pe tensiune cat si pe curent, la dimensiuni si pret foarte mici si la un curent suficient pentru o mica sursa de laborator.

Destinatia acestui modul pare sa fi fost inca din proiectare incarcarea de acumulatori, si pentru asta l-am comandat si eu.

Este la baza un regulator buck simplu cu tensiune ajustabila, la care s-a adaugat un LM358 care deserveste functia de ajustare curent plus controlul acelor leduri.

Primul AO este folosit pe post de AE neinversor, citeste shuntul si actioneaza in pinul FB prin acel LED ( indicand astfel si regimul de curent constant/interventia limitarii ).

Celalalt AO este folosit pe post de comparator, neinversoarea primeste o referinta divizata cu 10 fata de cea de la AE pentru limitare, iar inversoarea citeste shuntul, ideea este simpla, atunci cand curentul de sarcina scade sub 10% din cel setat la limitare, se aprinde ledul 2 care indica finalizarea incarcarii, iar cand curentul de sarcina este mai mare de 10% din pragul limitarii se aprinde ledul 3 care indica faptul ca incarcarea este in curs.

Valorile mai putin comune la rezistente sunt pe bune, sunt valori EIA96.

Atasez 2 tabele descriprive pentru codurile lor:

EIA96-SMD-R1.png

EIA96-SMD-R2.png

Montajul are in mod evident unele neajunsuri cum ar fi LM358 care nu-i nici rapid si nici precis, o optimizare destul de slaba care face ca limita minima de curent sa fie de fapt destul de mare ( pe la 0,7A ), inductanta facuta cu sarma destul de subtire si pe un miez cu randament destul de redus la frecventa asta... 

Dintre toate, singura problema care m-a interesat sa o atenuez a fost pragul minim al limitarii datorita valorii mici la R1 ( AO nu dispune de resurse suficiente ), am marit R1 la 1k:

Schema-mod.png

Si pragul minim al limitarii s-a redus undeva pe la 0,2A ( pe mine ma interesa 0,5A ).

Neajunsul ar fi o reducere semnificativa a tensiunii maxim posibile la iesire, undeva pe la 14V, dar pentru mine nu a fost o problema pentru ca ma intereseaza un maxim undeva spre 13V.

Pentru tensiune de iesire mai mare, se mareste proportional si R3.

Am reasamblat modulul:

016.jpg

017.jpg

018.jpg

Si curios fiind am facut si o masuratoare de randament, varianta clasica cu 4 multimetre:

015-30-Vin-2-Aout.jpg

Am adaugat datele intr-un excel si-l atasez aici:

Randament.xlsx

Nu le-am mai scos in grafice, n-avea rost cu doar 3 puncte per grafic, si mai multe puncte n-am masurat atat din lipsa de timp cat si de interes.

N-am masurat mai sus de 2A pentru ca eu unul n-as trage mai mult de 2A din asa ceva, fara ventilatie serioasa sansele ca fumul magic sa evadeze sunt semnificative.

Cu scuzele de rigoare daca plictisesc, inchei aici.

Daca prezinta interes pot sa elaborez si optimizez schema pentru a o face mai pretabila unui regulator care sa echipeze o sursa de laborator.

Spor.

Link spre comentariu

Pentru curenti si tensiuni un pic mai mari exista XL4016.

In rest este posibil ca si 2A sa fie prea optimist, nu atat pentru IC, cat pentru dioda Schottky si inductanta.

In general - dupa parerea mea - primul loc de intervenit si schimbat este R2 in sensul maririi ei incat in zona activa sa avem o cadere de peste 50mV, dar asta depinde de gama de curent la iesire.

Multumesc pentru tabel, Mariane.

Insa in tabel masuratoarea la 0,5A este neasteptata. Neasteptat de prost randamentul.

Conform DS ar trebui ca de la 36V la 12V sa avem randamente peste 90%, la orice curent peste 0,5A... realitatea/tabelul lui Marian arata ceva radical diferit.

Chiar de la 36V la 5V conform DS ar trebui sa avem peste 80%, nici macar asta nu este respectata.

Poate la limita un XL4016 ar putea sa aiba randamanet atat de mic de la 36 la 5V, asta numai pentru ca isi "intra in paine" numai pe la 1A, deci sub acest curent, adica la 0,5A are randament mai mic.

Dar este vorba de alt IC si de o diferenta de tensiune mult mai mare decat in masuratoarea lui Marian.

Alcon

Teoretic poza pusa de tine este ... acceptabila... dar numai sursa de laborator nu este aia.

Curentul este limitat prin oprirea comutarilor - asta nu descarca de fel condensatorul de iesire, asa ca acel condensator de abia asteapta sa arda tot ce nu limiteaza intrinsec curentul pe cele cateva nano-microsecunde de descarcare (jonctiuni, leduri, montaje etc...). Poate sa fie vorba de zeci de Amperi, lejer, chiar cu amaraciuni de 470/35, desigur depinde de ESR. Situatie unde un ESR prost este de dorit...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Firele potentiometrelor nu-i obligatoriu sa fie foarte scurte, reglajul este in curent continuu, iar impedanta firelor e oricum nesemnificativa comparata cu cea a divizorului.

Ceea ce conteaza mai mult este potentialul zgomot captat, dar asta se rezolva intr-o buna masura prin folosirea de cabluri ecranate de semnal a caror tresa se conecteaza la masa de alimentare.

Pentru o eventuala sursa de laborator elaborata din schema asta am spus din postarea anterioara ca as lua in calcul LM-uri la CI, in nici un caz chinezaria asta.

Dioda este ultima problema a montajului, chiar si cea de pe placa disipa la 2A sub 1W, padul de racire este suficient cat sa reziste la 2A ( si nu vorbesc doar din teorie, am testat eu asta sa cum se vede ). Insa este ultima problema pentru ca dioda aia se poate inlocui cu una recuperata din surse ATX, pusa pe ceva radiator si conectata la placuta cu 2 fire atat cat se poate de scurte. 

Randamentul este real si masurat asa cum trebui.

Uiti pierderile pe inductanta, probabil domina componenta din miez, si aia este deja maxima inca de la limita CCM-ului ( si asta e la un curent destul de mic ), deci la curent de sarcina mic randamentul tinde sa fie mic sau chiar foarte mic asa cum se intampla in cazul de fata datorita cel mai probabil in principal miezului mai slab. 

Mai exista si pierderile in comutatie atat in mosfetul din CI cat si in dioda, si astea la fel n-au prea multe in comun cu sarcina, ceea ce adauga la problema randamentului mic la curent mic de sarcina. Colac peste pupaza, curentul de mers in gol al regulatorului este permanent, dar isi face simtita prezenta tot la curent mai mic de sarcina.

Toate astea fac normala problema randamentului mic la orice regulator ajustabil ( ca nu e ceva intrinsec la chinezaria asta ).

Din nou, chestiunea cu limitarea nu-i ceva intrinsec acestui modul ci oricarui regulator, fie el liniar ori in comutatie, deci este irelevant discutiei de fata.

Pana si driverele pentru leduri au ceva electrolitic pe iesire. 

Este normal, nu se poate sursa de laborator fara capacitate de filtrare pe iesire, si toate sufera de problema energiei acumulate de aceasta si descarcate in sarcina, insa daca nu alimentezi direct leduri fara o limitare suplimentara de curent atunci nu vad nici o problema, si oricum asta nu descalifica modulul asta ca potentiala sursa de laborator ( nici pe departe ).

PS: Dupa ce subiectul se va fi epuizat o sa mut discutia asta in topicul "discutii scheme", aici pastrez doar schemele.

PS2: Daca or sa-mi mai soseasca si altele atunci o sa operez niste modificari pe unul, nu spun acum ce, o sa vin la momentul potrivit cu rezultatele.

Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări