Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Problema instalatie centrala termica

lorik199

Postări Recomandate

Daca este vana Hertz Teplomix, nu mai te chinui, aceste vane au ceva probleme in functionare.

Pompa trebuie montata pe retur pentru a trage apa din vana. 

Pana se atinge temperatura dorita, apa este trasa de pe tur, prin vana si apoi in centrala.

Dupa ce se atinge temperatura de deschidere a termostatului, apa de pe tur se va combina cu cea de pe retur si va intra in cazan.

Apa ce nu este trasa de pe tur prin vana, va merge catre radiatoare/puffer.

Cat despre gudron nu se datoreaza doar condensului, el este determinat si de puterea centralei (supradimensionata => foc mocnit), umiditatea lemnelor (ridicata => condens si temperaturi mici), dar si modul de aprindere al lemnelor (ardere superioara, temperaturi mai ridicate si arderi mai complete).

Editat de cheluakame
Link spre comentariu

Deci vana era montata ca in poza din priml post.In acest caz cazanul fierbe iar caloriferele sunt reci.

Tipul meu de vana are posibilitatea de rotire a termoventilului si de a asigura inchiderea pe ambele iesiri in parte, in functie de pozitie, de exemplu cum vana e montata cu partea comuna in sus, in functie de rotire, aceasta poate asigura inchiderea partii din stanga dar si a partii din dreapta.

Azi am testat vana separat intr-un vas cu apa fierbinte si aceasta la atingerea temperaturii de 55 grade e exact ca un teu, dupa logica mea fiind nevoie de un termoventil suplimentar pe circuitul care duce inspre tur care sa inchida coloana, ca acesta sa functioneze corect.

Daca vana e montata, aceasta recircula apa prin cazan pana la atingerea temperaturii de 55 grade, apoi ea de comporta ca un teu, dupa cum am gandit, apa o s-o ia pe circuitul cel mai usor, adica sa recircule in cazan si nu o sa mearga prin calorifere.

Am montat centrala fara vana, avand in vedere temperaturile scazute si nevoia de caldura, o sa experimentez cu vana cand temperaturile vor fi mai prielnice.

Editat de lorik199
Link spre comentariu

Tu ai nevoie de recirculare numai la temperaturi sub 50 grade . Cum ai montat-o in circuit, vana deschide si asigura recirculare numai peste 50 grade.

Aici este problema, tu trebuie sa asiguri circulatie permanenta prin calorifere si blocarea recircularii locale pentru temperaturi peste 50 grade, adica sa inchizi circuitul de recirculare locala cand temperatura creste peste 50 grade. La tine era exact invers, cand temperatura crestea se deschidea vana si circuitul se inchidea local fara o circulatie semnificativa prin calorifere ducand la supraincalzirea rapida cazanului.

Link spre comentariu

Pun si eu o intrebare.Vana cu trei cai, are pe ramura(scurta a T-ului) de by pass,ventilul termostatic? Daca e asa, acest ventil termostatic, montat cu ramura scurta inspre returul instalatiei, trebuie,logic, sa fie deschis ,asigurind circulatia apei prin by pass pina cind temperatura apei ajunge la temperatura de 50*C.Dupa atingerea acestei temperaturi, ventilul termostatic  se inchide asigurind circulatia apei prin calorifere,by pass-ul fiind inchis.Logic ar fi ca pompa sa fie montata pe retur, dar numai dupa  punctul in care by pass-ul se racordeaza la retur-ul care intra in cazan.Vana cu trei cai va fi montata pe tur.Daca ventilul termostatic functioneaza precum termostatul de la automobile,atunci o simpla inversare a ventilului termostatic, ar face ca  atunci cind apa este rece (nu a ajuns la temperatura de 50*C)  sa circule prin calorifere,iar dupa atingerea temperaturii de 50*C ventilul se deschide apa calda circulind prin ramura de by pass(ramura scurta a T-ului).Logic. Nu?

L.E. Mai am o intrebare.Vana cu trei cai mai are inca un ventil termostic pe ramura lunga a T-ului.Sint aproape convins ca nu exista inca un ventil termostatic.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Vana nu mai are nici un termoventil, si asta banuiesc ca e problema.

Pana la 55 grade ea inchide una din ramurile lungi, dupa 55 e exact ca un teu

Sa inteleg ca dupa 55*C apa circula in toate directiile,atit prin ramura scurta cit si prin ramura lunga".Nu poti inversa termoventilul, ca numai cind apa inca nu a ajuns la temperatura de 55*C sa fie deschis,iar dupa atingerea temperaturii de 55*C  sa se inchida, permitind apei sa circule prin calorifere?Eventual poti monta vana in asa fel incit sa functioneze cum e logic.Leaga acea ramura lunga cu termoventil,binenteles inversind termoventilul(daca e posibil),la by pass iar celelalte doua iesiri,una catre calorifere iar cealalta catre cazan.Pompa obligatoriu, pe retur,dupa calorifere.E foarte ciudat cum functioneaza vana respectiva. Logic ar trebui ca termoventilul sa fie montat pe ramura scurta (by pass) si sa fie deschis cind temperatura nu a atins inca valoarea de 55*C si inchis cind temperatura a ajuns la valoarea de 55*C.Bafta multa.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Daca s-a umblat la instalatie,posibil pompa sa fi luat aer si atunci nu m-ai lucreaza.Trebuie aerisita.Aerisirea se face scotand un dop de pe capul pompei(motor)sub care se afla un surub acesta se desface cam o tura(nu total).In momentul an care iese doar apa fara bule de aer se strange la loc,fara a forta pentru ca are ganitura care se poate deteriora.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări