Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Istorie

Toni Marginean

Postări Recomandate

Asa, dupa culori, ne putem face o idee. Spre exemplu din harta din 1871 reiese ca si in Romania de dincoace de Prut si in Basarabia, se vorbea aceeasi limba. Inventia romana versus moldoveneasca este de sorginte sovietica. Si mai pot fi trase si alte concluzii

Cu portocaliu in Dobrogea figureaza vorbitorii de bulgara, cu maro deschis in Crimeea vorbitorii de tatara.

Link spre comentariu

@saptemari dar in Bielorusia ce apare? :scarpin 

Ma uit ca in judetul Constanta apare o zona cu un 10 la fel cum apare in Crimeia => turci ceea ce este adevarat, insa mai sus de judetul Tulcea (astazi este in Ucraina) mai apare o zona cu nr. 7, ce-i cu aia? Tot turci? 

A doua harta .... pare SF! :85 Da-ne ceva detalii si despre a doua harta.

P.S. Hartile astea au fost facute pe baza unui recensamant, sau cum?

Link spre comentariu

10 sunt tătari. 7 nu înțeleg ce scrie. Am sa ma uit pe monitor ca sa văd dacă îmi dau seama. 

Cred ca pe baza unui recensământ. In orice caz, reprezinta poziția oficială a statului.

Pe cealaltă harta cu verde spre exemplu este “govori maloruskie” adică limba ucraineana. Pe vremea țărilor ucrainienilor li se spunea malorusi

Eu nu știu rusa, știu alfabetul și sunt obișnuit cu câteva cuvinte bulgărești.

Am sa incerc sa deslușesc mai mult și sa scriu aici, dacă exista interes.

Interesant este însă ca teritoriile in care se vorbește o anume limba, in principiu corespund statelor de azi. Se vede după culori.

Link spre comentariu

Partea cu galben peste care predomina roșu, in dreapta-jos pe prima harta este “pământul norodului de la munte”

Poate cineva știe rusa și ne ajuta mai mult

Link spre comentariu
20 hours ago, saptemari said:

10 sunt tătari. 7 nu înțeleg ce scrie. Am sa ma uit pe monitor ca sa văd dacă îmi dau seama. 

Scuze, nu am fost atent ca ai scris anterior ca maro deschis sunt tatari. 

Eu sunt interesat, chiar daca asa cum ai scris ca informatiile sunt facute:

Cred ca pe baza unui recensământ. In orice caz, reprezinta poziția oficială a statului.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări