Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Inlocuire backlight LCD cu LED-uri

Vizitator cata82

Postări Recomandate

Vizitator diomari

Salutare -am o intrebare pe subiect.Am un display de 24 cu probleme la tuburi.Am un display de 24 Led,cu sticla sparta.Unde gasesc o schema de alimentare pentru LED-uri la modelul M240HW01 V.2 OAXXG ?Poate fac din doua,unul bun...

Link spre comentariu
  • 3 ani mai târziu...
La 24.11.2014 la 12:46, laur_12 a spus:

Personal  am facut aceasta  modificare la  3 tv-uri    

Benzile montate orizontal  exact  in locul  lampilor  ,dar  banda de led  lumineaza  directional  nu au un unghi deschis  ca la  CFL-uri....

...ca rezultat >  se vad mici diferente ,adica spatii mai intunecate   ,asta insemnand  desfacerea  panelului  inca o data si montand intre  acele spati intunecate  benzi  de leduri 

La alimentarea  benziilor  led    am folosit  stb LM317  la  2 randuri de led  .

Eu am un TV Samsung  LE32S62B 32"distantier-lcd-led-bar~8391579.jpg, dezasamblat si vreau sa-i schimb tuburile CCFL cu Barete de leduri dar ma uit la locul unde erau montate tuburile CCFL si  vad ca are 8 Distantiere  LCD/LED chiar pe  orizontal unde ar trebui sa pun Baretele cu led.

Spune-mi te rog ce fac,schimb pozitia distantierelor ca sa pot pune ledurile sau le dau jos si atunci pot pune ledurile pe pozitia unde au fost montate tuburile.

Monitorul avea 4 randuri de tuburi (4 perechi)CCFL cate randuri Barete led sa pun pe monitor ?

Link spre comentariu

Schimbarea tuburilor CCFL cu leduri e uşor de făcut (optic vorbind) doar la modelele ,,Edge,, care au tuburi montate periferic.Atunci e simplu, pui leduri smd în locul tuburilor şi dispersorul original face restul.

La tuburile plasate în spatele panelului, treaba se complică.Baretele uzuale trimit lumina în unghiuri din care să se ilumineze mai mult folia dispersoare albă din spate, iar dispersia frontală e redusă şi lumina difuză, să nu apară pete luminoase pe fondul întunecat.Simpla plasare a unor barete cu leduri la distanţă egală şi în locul fostelor tuburi poate să nu aducă un rezultat optim.Ar putea apare efectul de ,,dungi luminoase,, atunci când se urmăreşte o imagine cu fond întunecat.

Cred că ar trebui încercat cu diverse barete ca model şi număr şi asta poate fi dificil, e greu să faci experienţe cu barete când nici nu ai barete şi nu ştii de care ar trebui în acel caz.Un depanator tv care are mai multe barete recuperate de la diverse tv-uri ar fi avantajat în acest caz, având cu ce experimenta fără să cheltuiască pentru asta suplimentar.

În principiu, ar trebui să pui cel puţin tot atâtea barete câte tuburi avea televizorul.Dar baretele ar trebui să fie lipite de tabla din spate şi doar lentilele să treacă prin folia reflectorizantă albă.CCFL-urile erau plasate deasupra, ca să maximizeze dispersia dat fiind că tuburile au o dispersie la 360 grade.

Link spre comentariu

La un tv Nei cu display tip CX400DLEDM adancimea este aproximativ 4 cm , la fel si la display tip Vestel VES315xxxx . Eu zic ca daca se monteaza 2 barete tip vestel cu 11 leduri sau 3 barete tip Vortex cu 6 sau 7 leduri la o distanta de 4 cm de suprafata dispersoare de sub panel si astfel distantate intre ele incit sa fie lumina uniforma nu ar trebui sa fie probleme . Iar in ce priveste distantierele la VES315xxx nici nu sant , dar asta depinde si de grosimea plasticului alb mat care se afla chiar la vecinatatea ledurilor si care la displayul televizorului din subiect se sprijina ( eventual , nu neaparat ) in acele distantiere

Link spre comentariu

Până nu faci testul efectiv, nu ai de unde şti.Ca să nu dai banii aiurea, poţi folosi la teste barete recuperate, alimentate eventual dintr-o sursă externă.Dacă se vede bine fără umbre sau porţiuni neuniform iluminate, iei barete noi... 

Cred că ar merge şi cu benzi luminoase cu smd puse mai des şi lipite de fâşii de aluminiu sau tablă zincată, pentru răcire.Asta dacă găseşti benzi de calitate cu 120 leduri la metru, nu orice pocnitori..

Link spre comentariu

confirm 

pånå nu testezi nu te poti baza 100% ca totul va fi ok

de ce spun asta?

chiar si la un tv ce a avut barete led poti avea diferente la montarea unor barete identice,,cel putin dupå aspect si consum,, dar de la alt producator

spre exemplu dau caz recent ieri dupå amiaza si azi de dimineatå

2 tv-uri lg ,unul de 32 inch si unul de 42 

imaginea e galbuie si cu ,,cerculete,, la ambele tv-uri

corect la cele cu lampi sus si jos dispersorul e cu totul diferit,nu e direct pe led ci pe panou,si acolo daca montezi barete cu leduri cåt de cåt apropiate unul de altul,lumina e disipata aproape uniform

dar la cele cfl (direct ccfl-luminå din spate,e mai cu noroc)

da stiu cå mai pot fi corectate,cerculetele,

Link spre comentariu
Acum 5 minute, iuliantv a spus:

chiar si la un tv ce a avut barete led poti avea diferente la montarea unor barete identice,,cel putin dupå aspect si consum,, dar de la alt producator

spre exemplu dau caz recent ieri dupå amiaza si azi de dimineatå

2 tv-uri lg ,unul de 32 inch si unul de 42 

imaginea e galbuie si cu ,,cerculete,, la ambele tv-uri

nu exista  asa  ceva  la LG , daca  montezi  barete  de  calitate ...

ceea  ce  spui  tu  se  poate  intimpla  numai  si  numai  daca  baretele  sint  niste  gunoaie  ordinare ...daca  baretele  sint  de  calitate , atunci  si  ledurile  sint  de  calitate si  dispersoarele  sint  de  calitate ...iar  fabricantul  are  grija  sa  le  lipeasca  perfect  paralel  cu  suprafata  baretei ...

Link spre comentariu

Baretele din anunt sunt edge si se monteaza pe laterala plasticului de dispersie a luminii nu in spatele lui. In plus plasticul este diferit de ce ai in tv. Nu este pentru tine.

Editat de yokoono
Link spre comentariu
Acum 10 ore, Budreala Radu a spus:

Kitul respectiv e pentru 15-24 inch, pe când tv-ul tau e de 32 inch!

Da asa este,am vazut si eu dar nu stiam daca are ceva valabil pentru 32".Eu l-am sunat pe vanzator azi si mi-a raspuns ca nu are dar sa caut pe Aliexpress.Daca fac comanda pe Ali.. imi vine coletul de Craciun,asa ca am renuntat la varianta asta.

Link spre comentariu
Acum 9 ore, yokoono a spus:

Baretele din anunt sunt edge si se monteaza pe laterala plasticului de dispersie a luminii nu in spatele lui. In plus plasticul este diferit de ce ai in tv. Nu este pentru tine.

Aveti dreptate,montaj pe laterala plasticului de dispersie.Dupa cum am mai spus,pe mine ma interesa daca are vreun kit bun pentru Samsung 32".Pe Aliexpress am gasit si seturi de CCFL la dim exacta ca cele defecte(2x 10 buc=50€/transport gratuit dar dureaza aprox.doua luni.Eu nu stau dupa acest Samsung,am un PHILIPS (4 ani )mult mai performant dar din curiozitate voiam sa vad daca se poate realiza din curiozitate ,aceasta inlocuire CCFL-LED.

Tot cautand pe net la un moment dat am fost dezamagit ca nu este asa simplu,barete ptr. 32" prea scurte(200mm) decat lung.tub.CCFL,ptr.32" prea lungi ca dim. si nu se pot scurta,care se montau pe laterala sau sus si jos............dar nu renunt si nu ma predau deloc.

Am sa folosesc CA-288 + barete led.

CA-288(Controller universal backlight LCD-LED) am sa-l alimentez de la pinul de 24v ,pin care alimenta cu tensiune invertorul de tuburile ccfl.Aici nu prea inteleg cum era comandat invertorul de la tuburi care nu mai luminau ,   cand tv-ul era in Stand-by.Am vazut pe schema electrica a Placii de alimentare un conector CNM 804 (5 pini)B/L On/Off ,ADIM, PWM,GND,24vDetect.Primii 3 pini :B/L ON/Of ,ADIM,PWM prin cablaj merg la Conectorul CNM 802 care alimenteaza Invertorul de la tuburi.Conectorul 804 este conectat prin mufa la Placa de baza.Nu am schema complecta a tv sa vad conectorul ce face legatura cu CNM 804.

Cred ca de la placa de baza conectorul ?-CNM 804-CNM802- venea comanda pentru invertorul de la CCFL.

Caut schema Pl. de Baza  ROMA 5 BN41-00811B  sau cea a Tv Samsung model LE32S62B sa vad ce conexiuni sant pe pl. de baza.

Link spre comentariu

Schema de reglare a iluminării las-o la urmă, acum concentrează-te pe o iluminare cât mai uniformă a ecranului, fiindcă asta e cel mai important.Reglajul iluminării poate chiar lipsi, ori îl poţi face fix sau reglabil doar din exterior provizoriu (potenţiometru pe spate), dar dacă iluminarea e neuniformă, nu vei putea să te uiţi la acel tv...ţi-o garantez.

Link spre comentariu

Referitor la reglarea luminozitatii eu cred ca nu ne mare inginerie.La CA-288 exista niste punti de unde se poate jongla cu intensitatea.Are un prospect montajul respectiv.

Link spre comentariu
Acum 16 ore, validae a spus:

Schema de reglare a iluminării las-o la urmă, acum concentrează-te pe o iluminare cât mai uniformă a ecranului, fiindcă asta e cel mai important.Reglajul iluminării poate chiar lipsi, ori îl poţi face fix sau reglabil doar din exterior provizoriu (potenţiometru pe spate), dar dacă iluminarea e neuniformă, nu vei putea să te uiţi la acel tv...ţi-o garantez.

Astept sa-mi vina coletul cu baretele led.Cred ca trebuie sa dau jos  folia de plastic care se gaseste sub suportii tub.CCFL, ca nu am cum sa prind bareta de rama direct peste folia de plastic (nu o sa fie racire leduri,daca nu gresesc) prind ledurile de rama,apoi trebuie perforata folia in dreptul lampilor led sau pun ledurile prinse suspendat deasupra foliei (3-4mm).Nu stiu pana nu vad baretele led sa vad cum le prind,daca au banda dublu adeziva.........Multumesc tuturor pentru sfaturi si intelegere.

Editat de Marco21
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări