florinnn22 Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 sunt radioamator receptor,si am avut cateva tentative de a construi un radioreceptor in 80m si de fiecare data am esuat lamentabil.Bobinele fiind stresul meu in principal.mai precis cei care stiti si doriti sa postati procedee de facut bobine si tr. de if. Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 HEHE mai exista receptori eu ma duc anu asta care vine sa imi iau a3-a ne intalnim in 14Mhz ca cica am curaj sa incalc legea sa ma dau acoloFaza e ca nu cred ca ai esuat am construit si eu f multe sincrodine si degeaba ca nu am auzit decat radiodifuziune din cauza ca eu nu am antena dar am ideea sa imi montez in balcon o antena magnetica in 20m si sus pe bloc un w3dzz , or sa fie conflicte mari intre vecinii vor zice ca-i iradiez :weedman: cand vad ditamai firul de antena intins ... :goodman: Link spre comentariu
ywar2 Postat Decembrie 28, 2006 Partajează Postat Decembrie 28, 2006 Nu este foarte complicat sa ,construiesti' bobine. Eu te sfatuiesc ptr inceput sa folosesti carcase de la bobinele din frecventa intermediara sunet din televizoarele romanesti. Au diametrul de 6mm si se pot bobina ok. Eu personal desfac sirma veche, smulg terminalele folosite cu un spit si apoi introduc terminale noi din sirma de la rezistentele de 0.5w vechi. Inainte de a bobina, sirma subtire o dezizolez cca 5mm si o rasucesc in jurul terminalului bobinei, apoi bobinez numarul de spire care mi l-am propus. La final celalalt capat de sfirsit al sirmei il dezizolez dinou si il rasucesc la celalalt terminal. In final cositoresc cu foarte putin fludor si saciz din belsug ( NU pasta decapanta ) ambele terminale, evitind supraincalzirea. In principiu asta este tot...deocamdata!!! Link spre comentariu
MifTy Postat Decembrie 29, 2006 Partajează Postat Decembrie 29, 2006 Nu este foarte complicat sa ,construiesti' bobine. Eu te sfatuiesc ptr inceput sa folosesti carcase de la bobinele din frecventa intermediara sunet din televizoarele romanesti. Au diametrul de 6mm si se pot bobina ok. Eu personal desfac sirma veche, smulg terminalele folosite cu un spit si apoi introduc terminale noi din sirma de la rezistentele de 0.5w vechi. Inainte de a bobina, sirma subtire o dezizolez cca 5mm si o rasucesc in jurul terminalului bobinei, apoi bobinez numarul de spire care mi l-am propus. La final celalalt capat de sfirsit al sirmei il dezizolez dinou si il rasucesc la celalalt terminal. In final cositoresc cu foarte putin fludor si saciz din belsug ( NU pasta decapanta ) ambele terminale, evitind supraincalzirea. In principiu asta este tot...deocamdata!!!şi ce "plăcere" imensă când îţi dai seama că le-ai bobinat în sens orar când trebuia antiorar. sau când începutul bobinei din schemă e sfârşitul la bobina construită de tine...mai merge cu bobinele de FM (mă refer la frecvenţa de lucru), care mai mult de 10-15 spire nu cer, dar când e vorba de unde lungi, sau amplificatoare de frecvenţă intermediară, mori cu zile când îţi dai seama că bobina care te-a costat 2 zile de bobinat a fost prost bobinată... (am vrut şi eu, odată, să am certificat de radioamator, dar am cam renunţat...).singura reţetă cât de cât realistă e să te asiguri c-ai priceput ce vrei să iasă, şi să fii foarte atent în timpul cât bobinezi. asta până te obişnuieşti, că după aia... Link spre comentariu
mariand Postat Decembrie 29, 2006 Partajează Postat Decembrie 29, 2006 Nu este deloc greu de realizat o bobina,un circuit acordat.Cu un simplu gripdipmetru se pot realiza foarte usor.Scheme de gripdip se gasesc destule pe net. Link spre comentariu
Vizitator Postat Decembrie 30, 2006 Partajează Postat Decembrie 30, 2006 mai precis ce anume nu-ti iese in materie de bobine? ca cica am curaj sa incalc legea sa ma dau acolodaca nu e o gluma e o chestie care nu cere curaj ci denota lipsa a ceva ce se numea (undeva, candva) "ham spirit" Link spre comentariu
florinnn22 Postat Decembrie 30, 2006 Autor Partajează Postat Decembrie 30, 2006 candva de mult yo3jos mi-a imprumat un receptor extrem de simplu (2 bobine si 2 tr. eft parca, care mergea de minune in 80m cu aceeasi antena pe care testasem receptoarele construite de mine care nu vroiau sa prinda nimic. Cat despre bobine, eram curios ce alte metode folosesc alti, apropo spuneti si despre alte tip-uri de bobine, nu numai cu un singur strat cilindric.iar despre antene la bloc, mai bine iti tragi un glonte in cap Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 30, 2006 Partajează Postat Decembrie 30, 2006 mai nu cred ca este nici un secret la bobine eu si un traf de 455khz nu il fac spira langa spira ca e sarma subtire ca firu de par si ma ia anul nou pana fac 70 de spire pe toruletzul ala mic Ptr 455Khz bobinez aprozimativ 70 de spire sarma subtire ca firul de par pe o carcasa FI10,7Mhz sau poate gasesc una de 455 si il modific i atasez un rezistor de 68kilo in paralel si un condensator de 1nano si tzi-ai facut filtru simplu si usor de realizat Insa secretul este un generator de semnal si un frecventmetru care is de un real folos la regalul acestor bobine dintr-un aparat de radio Grindip metru face reglajul la rece al bobinelor e un aparat ingenios :smt004 candva de mult yo3jos mi-a imprumat un receptor extrem de simplu (2 bobine si 2 tr. eft parca, care mergea de minune in 80m cu aceeasi antena pe care testasem receptoarele construite de mine care nu vroiau sa prinda nimic. Cat despre bobine, eram curios ce alte metode folosesc alti, apropo spuneti si despre alte tip-uri de bobine, nu numai cu un singur strat cilindric.iar despre antene la bloc, mai bine iti tragi un glonte in capAcel aparat ce tzi l-a dat is convins 100% ca oscilatorul a fost reglat exact cu un frecventmetru in 3500-4000Khz si filtrul de intrare deasemenea a aplicat semnal de la un generator de semnal in mijlocul benzii de 80m si a reglat filtrul de intrare ptr semnal maxim Link spre comentariu
ywar2 Postat Decembrie 30, 2006 Partajează Postat Decembrie 30, 2006 Eu am bobinat cindva 65sp pe carcase de frecventa intermediara de 455KHz folosind bormasina de mina, fixata pe un taburet culcat pe masa. Bormasina era fixata de un picior iar in mandrina fixasem [mandrina] de la un creion mecanic clasic. In mandrina prinsesem axul bobinei. Se bobina foarte usor si spira linga spira cu sirma f subtire. Acum cind bobinez o fac cu mina si apoi iau bobina si o verific intr-un montaj oscilator si un frecventmetru. Astfel aflu inductanta ei si daca mai trebuie modificata. Gridip nu am, desii am niste prieteni la Vilcea care nu pot sa se descurce fara el. Daca nu am, nici nu-mi dau seama ce pierd, hi! Iar la receptorul sincrodina, merge reglarea filtrelor la intrare si ,dupa ureche'. La acord creste sau scade zgomotul specific benzii si de aici iei corect decizia. Daca vrei ripluri si alte chestii legate de banda de trecere atunci treci la aparate. Link spre comentariu
Yo4You Postat Decembrie 31, 2006 Partajează Postat Decembrie 31, 2006 Okey si eu is deacord ca poti sa il reglezi dupa ureche insa oscilatorul local e mai greu sa il tragi dupa ureche Link spre comentariu
ywar2 Postat Decembrie 31, 2006 Partajează Postat Decembrie 31, 2006 Asta cam asa este, dar nu si imposibil. Primul meu receptor cu TA661 a fost reglat in totalitate dupa ureche... si a tinut faza! Noapte buna!!!! Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 3, 2007 Partajează Postat Ianuarie 3, 2007 florinnn22,Poate iti este de folos si informatia asta: pentru miezurile din modulul de sunet de teveu alb/negru, bobinutele alea de le le zicea "de 6.5MHz", eu am folosit cu succes relatia L[nH]=AL*N^2, unde AL=22nH/sp^2 este inductanta specifica medie.Cirip Link spre comentariu
ywar2 Postat Ianuarie 3, 2007 Partajează Postat Ianuarie 3, 2007 In principiu asta este tot...deocamdata!!!Cind am pus puncte-puncte, la formule ma gindeam si eu. Recunosc ca formula de mai sus nu am folosit-o niciodata din cauza lui Al dar sint altele care le-am folosit cel mai des. Iata una: ( F1/F2 ) = Sqrt( C2/C1 )Cind putem folosii aceasta formula ,remarcabila'? Iata un exemplu: am un filtru pe 455KHz constituit dintr-o bobina de frecventa intermediara si un condensator de 1000pF. Doresc sa acord filtrul pe 500KHz fara sa umblu la numarul de spire al bobinei, ci numai asupra capacitatii de acord.Folosind formula de mai sus reiese ca daca inlocui condensatorul de 1000pF cu unul de 828pF, mai precis unul de 820pF valoare standard, filtrul va rezona pe 500KHz. Si in practica asa si este!!! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum