Th3_uN1Qu3 Postat Iulie 22, 2010 Partajează Postat Iulie 22, 2010 Stiu cum functioneaza clasa H, dar la lenea mea mi se pare mai simplu de implementat o clasa D. Unde mai pui ca da si randament mai mare, 80% aproape garantat la putere mare, posibil si peste 90% daca e facut atent. Integrate dedicate se gasesc, scheme la fel... Au ajuns sa nu fie mai complicate decat un TDA in clasa B, in afara de filtrul de iesire.Daca nu total clasa D, macar sursa as face'o in comutatie. Ce'i drept, bubui multi tranzistori la inceput (am pocnit eu 8 perechi saptamana trecuta), dar ma pregatesc deja de bobinat un traf de 300W la 96kHz folosind un miez dintr'o sursa de pc. Momentan scot 80W ca pe miezul pe care il folosesc pt teste nu am avut destule spire sa pun in secundar, iar rezistenta de sarcina mai mica de 4 ohmi nu am. Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 22, 2010 Partajează Postat Iulie 22, 2010 Asta cu lenea e cea mai afurisita chestie , si cred ca ni se intampla tuturor in ziua de azi..parca nu mai e ca pe vremuri, nush...Si eu am bubuit o gramada de BU 326 pe vremuri....... hihi.Acu a trecut insa vremea bubuielilor, tre sa iasa "din prima"Iata, bag aici schema de principiu a etajului clasa H asa cum il vad eu. Simplu. Ba chiar extrem de simplu. In realitate va trebui complicat nitel, pentru ca un set de mosfeti de mare putere (Q2, tranzistorul "ajutator") are o capacitate parazita maricica acolo pe grilaAm desenat doar aripa de sus, restul fiind bineinteles simetric.R1/R2 ar fi un divizor sa zicem 10 kile la 1 kilD2 e 4148R3 e ptr descarcare grila, un 15k ar fi ok daca modificam, facand un circuit de atac in locul acestei scheme simplificate. Condensatorul va avea sa zicem 10 micro si va fi facut din neelectrolitici preferabil. 15k * 10 micro = 150ms, deci merge ok la "joase"Ce ziceti?P.S. Nu am nimic impotriva clasei D, cu toate ca "puristii" nici nu vor s-auda de asa ceva. Nu mai am urechile din tinerete, si in plus, la cativa kilowati intr-un spatiu deschis nu mai poate nimeni sa pretinda ca ar fi ...ceva.PS2: Da si tu un exemplu de c.i. ptr clasa d de mare putere daca ai timp si ai vreun link destept. pe undeva la indemana Link spre comentariu
zal Postat Iulie 23, 2010 Partajează Postat Iulie 23, 2010 Poate aşa ceva, dar nu va scoate în veci miile alea de waţi.Mai jos ceva despre clasa D, cu poze şi explicaţii. Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 23, 2010 Partajează Postat Iulie 23, 2010 super tutorialul. multumiri. Link spre comentariu
alex mm Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 .....o schema pentru un amplificator de 1000 w [attachment=0]SCH TRO.pdf[/attachment] si cablajul aferent http://i25.tinypic.com/rh4fsx.gif Link spre comentariu
alex mm Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Pentru ca ,au fost cereri pe privat ,de cablaj ,postez aici ,toate fisierele ,inclusiv in format LAY. Atentie, cablajul trebuie verificat, sa fie conform ,cu schema ..... [attachment=0]TROYAN AMPL V1.4.rar[/attachment] Daca sunt erori ,va rog ,sa le semnalati ,pt. a fi corectate ...multumesc .Se poate taia cablajul pe la alimentari si se va alimenta cu +/-60V pt. putere mai mica si cost mai scazut .Alex. Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Parametrii pentru etajul de mai sus:Sinus: Puterea de iesire = 1 225,13 W / 4 ohmi; Voutvv=198,0Vvv Voutef=70,0Vef Ivfout=24,8Avf Iefout17,5Aef Curent absorbit din sursa 8,8A Putere absorbita din sursa 1 750,1W 2,5 A curent de virf pe capsula 0,9 A curent mediu pe capsula 26,2 W putere disipata pe capsulaDisco cu THD 10% Puterea de iesire = 652,87 W / 4 ohmi; Voutvv=198,0Vvv Voutef=51,1Vef Ivfout=24,8Avf Iefout12,8Aef Curent absorbit din sursa 6,4A Putere absorbita din sursa 1 277,6W 2,5 A curent de virf pe capsula 0,6 A curent mediu pe capsula 31,2 W putere disipata pe capsulaHiFi (clipping sub 1%) Puterea de iesire = 306,28 W / 4 ohmi; Voutvv=198,0Vvv Voutef=35,0Vef Ivfout=24,8Avf Iefout8,8Aef Curent absorbit din sursa 4,4A Putere absorbita din sursa 875,0W 2,5 A curent de virf pe capsula 0,4 A curent mediu pe capsula 28,4 W putere disipata pe capsulaParametrii sunt calculati automat de un programutz, asa ca nu ma intrebati de ce da cu zecimale.. :P [sic!]Nu e rau, schema e simetrica si "ingrijit" facuta, respecta majoritatea cerintelor. Dar nu are 1000W (decat la hardrock ....eventual...) Link spre comentariu
zal Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Atenţie la cîteva ''ciudăţenii'': amplificare x100, limitatoarele acţionează la tensiune, nu la curent, numai dacă se străpunge un trz final, raportul între rez de 330/12 Ohmi e groaznic. C1 e prea mic... Link spre comentariu
alex mm Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Da ,ai dreptate C1 e prea mic [attachment=0]C1.jpg[/attachment] ii lipseste o armatura ! Ce sa zic lui Carlos nu-i plac protectiile de genul acesta (strica calitatea amplifului ) zice el . Dupa mine nici eu nu as monta partea de protectie ........ . Link spre comentariu
zal Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Păi Carlos e un terorist ratat... ce nu a reuşit cu trotil încearcă acum cu siliciu. Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 divizorul 330 / 12 e de fapt 33/12, ptr ca toate tranzistoarele de iesire teoretic ar trebui sa ajunga in acelasi timp la suprasarcina..Ma rog, daca lucrurile merg bine, ar trebui sa mearga.. Nici mie insa nu-mi plac protectiile de genul asta. Pot genera clipping "inainte de vreme". 1uF/47k pe intrare are ft de 3.4Hz deci e suficient de ok. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Chiar daca luam in considerare ca finalii (specificati in schema) au h21e=60 chiar si atunci cind sint calzi, suma curentilor lor de baza (pe o ramura) ajunge la aproape 500mA (la virfuri de putere). Prefinalii MJE15032/33 nu asigura nici macar Ic=100mA la acea tensiune de alimentare (se vede in SOA din datasheetul lor) - una din solutii ar fi un prefinal compus (darlington), al doilea tranzistor asigurind suma curentilor de baza ai finalilor, in acele conditii (eu am preferat ca al doilea tranzistor sa fie de acelasi tip cu finalii, cu un mic radiator - asa lucreaza destul de rece). http://www.datasheetcatalog.com/datashe ... 5032.shtml Sint curios ce mai zice Ilici Ramirez de asta! Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 la 2.5A curent de varf pe final, eu indraznesc sa avansez ca absolut sigur un curent de baza de 1A. Asa ca .....si eu inclin spre ce zice remus, un prefinal darlington Link spre comentariu
addysoftware Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Cu ceva vreme in urma, am "developat" un concept mai ciudat putin, dar care a dat rezultatele scontate. Numele sau ar putea fi "Finalul cu amplificare unitara" sau "Finalul repetor". Ideea era eliminarea distorsiunilor de neliniaritate de orice tip, cu o reactie negativa totala. Singurele distorsiuni care ar mai putea apare ar fi cele de clipping, dar acestea pot fi limitate(/controlate/anulate, cum vreti s-o luati) cu un circuit de RAA.Deci vorbim in esenta de un etaj final care nu mai respecta aproape nici una din regulile "clasice": imperecherea tranzistoarelor, simetria, liniaritatea componentelor. Acestea au fost compensate prin "fortarea" unei bucle de reactie negativa totala, care aduce amplificarea la valoarea 1 si reduce distorsiunile de orice tip la ~~0 (cu exceptia clippingului, care nu intra in discutie).Amplificatorul este pastrat simplu (ma refer la numarul de subcircuite de amplificare), pentru ca intarzierile semnalului, nedorite, sa fie cat mai reduse.Semnalul de intrare va fi egal cu cel de iesire (in cazul schemei de mai sus ar trebui sa fie de 200Vvv!), si va fi livrat de un etaj cu 9 tranzistori (dar se poate face chiar si cu doar 3 tranz, ba chiar si cu 2 (in acest ultim caz nu mai e chiar perfect liniar, dar ramane totusi clasa A), credeti-ma pe cuvant ca nu mint ), in configuratie de amplif operational de mare viteza, cu liniaritate mare, amplificare mica (10 sau max 20 in bucla inchisa), clasa A. Link spre comentariu
remus68 Postat Iulie 24, 2010 Partajează Postat Iulie 24, 2010 Semnalul de intrare va fi egal cu cel de iesire (in cazul schemei de mai sus ar trebui sa fie de 200Vvv!)La nivelul asta al semnalului de intrare as prefera atacul amplificatorului cu o dubla trioda. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum