Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum scad din voltajul unei surse fara a o modifica

Vizitator dorinbujor

Postări Recomandate

• Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cand trimiterile catre alte forumuri sunt necesare le toleram, totusi nu-i cazul si acum deoarece este vorba despre niste scheme care puteau fi atasate si aici, si care scheme acolo nu pot fi vizualizate decat de catre cei care au cont si sunt logati, o sa va rog sa evitati astfel de chestiuni pe viitor.

Link spre comentariu

Cand trimiterile catre alte forumuri sunt necesare le toleram, totusi nu-i cazul si acum deoarece este vorba despre niste scheme care puteau fi atasate si aici, si care scheme acolo nu pot fi vizualizate decat de catre cei care au cont si sunt logati, o sa va rog sa evitati astfel de chestiuni pe viitor.

Mai grav e faptul ca schema nu e cea pe care am vrut de fapt sa v-o supun atentiei. N-am Eagle pe calculatorul celalalt si n-am putut verifica schema înainte de a pune link-ul.

Nu am pus schemele pe elforum întrucât nu detin drepturile de autor si nici acceptul autorului iar în trecut am fost atentionat ca "bag forumul în bucluc" daca totusi le public pe forum. Asa ca va rog sa stergeti comentariul meu de mai sus (#19).

Link spre comentariu

Pai din cate am vazut in acea pagina era vorba despre o schema desenata de autor si facuta publica, ori devreme ce se publica pana si fisierele eagle pentru proiect, nu vad cum se poate pretinde notiunea de drepturi de autor. In fine, nu mai conteaza asta acum, precizati va rog care este schema corecta, eventual prin mesaj privat si editez eu postarea Dvs de mai sus, adaugandu-o, apoi sterg interventiile de dupa ea care sunt offtopic ( ale mele in special ).

Link spre comentariu

TDA7294 merge alimentat la 2x40Vcc, dar numai pe 8 ohm, asa il am eu intr-un amplificator cu finalul dus si merge de peste un an fara probleme, desi sunt integrate la 7 lei bucata

Tensiunea maxima de alimentare e de 2x50Vcc, fara semnal, dar oricum scade macar cei 1,4V, reprezentand caderea de tensiune pe diode.

Link spre comentariu

E bine sa citim cat mai atent pdf-urile si sa facem un efort sa le si intelegem inainte de a posta o parere, altfel cei mai putin experimentati vor lua de buna o informatie posibil eronata, este valabil mai cu seama la cei mai vechi, deci atentie ce postam, nu vrem sa facem mai mult rau decat bine, spre deosebire de amplificatoare, aici subiectivismul nu va fi tolerat decat intr-o masura limitata.

Avem in pdf-ul TDA7294 de la ST urmatorul tabel:

Posted Image

Asda cum se poate observa este vorba despre valorile maxim absolut, un maxim admis doar in niste conditii foarte stricte, si peste care daca se trece nimeni nu-ti poate garanta integritatea CI-ului. In practica insa este de la sine inteles ca trebuie sa te mentii cat se poate de departe de aceste valori. Avem o alimentare maxim admisa de 50V pe ramura, dar asta doar fara semnal, adica cu intrarea la masa, avem un curent de varf ( am bolduit expresia, o sa vedeti indata de ce ) maxim admis de 10A, si o disipatie maxim admisa pe capsula de 50W la o temperatura maxima de 70*, peste aceasta valoare puterea disipabila evident scade.

Mai departe, urmatorul tabel contine printre altele:

Posted Image

Deja se scoate din ecuatie alimentarea de 50V, si se sugereaza un maxim de 40V, dar care de asemeni este recomandat sa fie evitat, sau sa fie folosit in conditii foarte stricte, si sa vedeti de ce. Am incadrat cu rosu o expresie care are acele 3 stelute la final, la note se explica prezenta lor:

Posted Image

Alimentarea este limitata in cazul sarcinii de 4 Ohm de curentul de varf maxim admis, care am aratat mai sus ca este de 10A, ceea ce simplist vorbind presupune o alimentare de 40V, dar repet, este maximul absolut admis, maxim la care este evident ca nu trebuie sa se ajunga, trebuie sa tineti cont de disipatia maxim permisa, si cand avem o limitare a disipatiei maxim absoluta atat de mica, se subantelege de ce exista limitarile de alimentare atat de stricte si pe care le tot recomandam. Adica faceti fiecare fix cum poftiti, dar o faceti pe riscul vostru, nu veti recomanda insa pe forum configuratii limita si deci riscante si altora, ci veti face tot posibilul sa recomandati valori si limite care sa admita o toleranta suficient de mare, tocmai pentru a acoperi variatiile uneori inevitabile.

Link spre comentariu

Am specificat in postul meu ca alimentarea la 2x50v e fara semnal iar cu tensiunea de 2x40v amplificatorul o sa fie folosit numai in 8ohm.

Tensiunea de 2x40 v mai mult ca sigur e cea masurata in gol, asa ca in sarcina o sa scada cu cel putin 2V/ramura, ca nu vorbim de o sursa ideala.

La acesti 40 V pe sarcina de 8 ohm o sa fie un curent maxim de 5A, ce e jumatate din cel admis.

Saptamana viitoare sper sa revin cu un test la 4 ohm la 2x40V alimentare

Link spre comentariu
Vizitator dorinbujor

Eu intentionam sa folosesc acest amplificator cu 2 boxe a cate 4 ohm inseriate, in acest fel obtinand 8 ohm. Pot folosi paina la urma acest transformator fara a-l modifica sau nu ? 

Link spre comentariu

Daca in gol nu depasesti 40V pe ramura sub nici o forma, si daca eviti cu orice pret folosirea de sarcini mai mici de 8 Ohm, si daca ai radiator suficient de bun, atunci ai putea incerca, totusi trebuie sa intelegi ca nimeni nu iti poate garanta 100% ca va fi in regula, iti asumi un risc de ale carui urmari esti direct si singur raspunzator.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări