Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum scad din voltajul unei surse fara a o modifica

Vizitator dorinbujor

Postări Recomandate

Vizitator dorinbujor

Salut , am o sursa simetrica de 2x30 si 100va dupa redresare obtin 2x40v , imi poate explica de ce se intampla asa? daca e ok sa o folosesc pe un tda7294 si cum as putea sa scad putin voltajul fara a-l o modifica(transformatorul) , daca e posibil.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 28
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Mai corect spus este "am un transformator cu 2 secundare simetrice de 2x30Vca", si nu "am o sursa...". Da, este normal ca dupa filtrarea pusa de dupa redresare, sa ai cei 40Vcc, si nu, nu cred ca trebuie sa risti alimentand direct TDA7294 de la tensiunile alea, iar daca nu iei in calcul modificarea trafului atunci ramane alternativa unui regulator.

Link spre comentariu

Orice pereche PNP si NPN de minim 50Vce si 10A in colector, preferabil 100Vce si 16A Ic, darlington, 2 zennere de 33Volti la 1,3W, 2 rezistente de 1Kohm la 1W, 2 filtraje de 470uF/35Vcc preferabil 40Vcc.

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Voltage_stabiliser_transistor,_IEC_symbols.svg

Ai sus cum se realizeaza un stabilizator serie, doar partea pozitiva, la negativa folosesti trz PNP si dioda invers.

Asa obtii cam +/- 31,7Vcc din cei +/- 40vcc cu zenner de 33V si trz darlington.

Stabilizatorul fiind liniar tranzistorii trebuiesc montati pe radiatoare de caldura, disipind cam 12-16W fiecare la un curent de 2A per ramura.

Un scurt accidental duce la strapungerea tranzistorilor daca nu se foloseste o limitare de curent adecvata.

Link spre comentariu

post-176915-0-23738800-1416496210_thumb.png

Cea mai simpla varianta, si poate si cea mai ieftina, nu ai nevoie de precizie maxima ci de o tensiune stabilizata undeva sub maximul admis, in cazul de fata poate pe la 33V. 2 diode inseriate in loc de una singura pentru disipatie mai mica pe fiecare in parte, trebuie sa fie zennere de 1,3W. Regulatorul este protejat la scurt si/sau suprasarcina, cu o limitare activa undeva pe la 6,5-7A, adica sub maximul admis de tranzistorii de putere ( mult sub ). Pretul acestei solutii este eficienta per ansamblu scazuta, si deci disipatia de pe tranzistoarele de putere TIP35C/TIP36C, care nu este tocmai mica, de aceea vei avea nevoie de radiator solid pentru ei.

PS:

Giorgi Tv nu stiu de unde ai scos-o pe asta cu "tensiunea nominala a TDA7294, 33V", tensiunea de alimentare recomandata in pdf depinde de configuratia folosita si sarcina pe care trebuie sa o suporte.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări