Vizitator Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 In ultima perioada, tot mai multi oameni se pling de aparate "trosnite" din cauza supratensiunilor pe reteaua nationala de 230Vac. In special in mediul rural, chiar un verisor de-al meu, in Peris, a ramas fara frigider, amplificator, si alte bunuri ce erau in priza. Supratensiunea a aparut dupa o defectiune (intrerupere a alimentarii pe retea), cind a revenit tensiunea, a trosnit tot ce era in prize. Desi stau la bloc, si pina acum nu am avut probleme, am decis ca paza buna te scapa de primejdia rea. Pentru asta va trebuiesc niste VARISTORI de curenti mari (6500A) si tensiunea dorita la care doriti sa actioneze, eu am ales varistori de 6500A si 250Vac, adica 20N391K. Acestia au un timp de raspuns exceptional. http://www.spiratronics.com/data/6815.pdf Am pus cite 2 in paralel DUPA siguranta pentru prize, intre iesirea sigurantei si nulul de lucru, si 2 in paralel pe circuitul meu de forta, evident fiind siguranta biploara, chiar la iesirea ei. Acum stau linistit in ceea ce priveste supratensiunile retelei. Pe becuri nu m-a interesat, poate o sa pun si acolo... Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 intrebarea este: de unde stii ca functioneaza?, a doua nu era mai simplu sa bagi varistorii direct pe alimentarea generala inainte de sigurante? cum se comporta varitorii daca stau alimentati non-stop(se incalzesc , isi pierd din propietati,etc)? in sine ideea e f buna , la mine la munca cionstruim tablouri electrice si toate lampile de semnalizare atasate pe usa tablourilor au o " portectie lampa" ( asa i se zice) care de fapt are in interior un varistor, am alimentat cu 690v un circuit de 230 si protectia de lampa a bagat in scurt circuitul , salvvand astefl restul instalatiei ( a sarit siguranta) Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Am testat cu un traf de 220/30V si 10A in secundar, pe care l-am inseriat "in faza" cu reteaua (secundarul), si am pus un singur varistor pe circa 257Vac cit aveam dupa traf. A sarit imediat siguranta de 20A din poze. Varistorul nici nu a apucat sa se incalzeasca desi siguranta este grupa C deci lenta. Cit timp tensiunea este SUB 250Vac, adica tensiunea de actionare a varistorului, rezistenta lui interna este foarte mare. Nu am pus pe general deoarece siguranta mea pina in tabloul de distributie este de 40A, si nu as vrea sa risc explozia varistorilor. Am 2 circuite de priza, si acum fiecare este protejat. Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 (editat) daca ai loc banuiesc merg montati direct in doza la bornele prizei Editat Noiembrie 19, 2014 de adicontakt Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 intrebarea este: de unde stii ca functioneaza?, a doua nu era mai simplu sa bagi varistorii direct pe alimentarea generala inainte de sigurante? cum se comporta varitorii daca stau alimentati non-stop(se incalzesc , isi pierd din propietati,etc)? in sine ideea e f buna , la mine la munca cionstruim tablouri electrice si toate lampile de semnalizare atasate pe usa tablourilor au o " portectie lampa" ( asa i se zice) care de fapt are in interior un varistor, am alimentat cu 690v un circuit de 230 si protectia de lampa a bagat in scurt circuitul , salvvand astefl restul instalatiei ( a sarit siguranta) Varistoarele se pun intodeauna dupa sigurante findca virfurile rapide de supratensiune se limiteaza la tensiunea de amorsare iar cele mai indelungate determina supracresterea curentului deci vor actiona sigurantele In general varistoarele sint foarte precise , 15-20 de buc. de diferite tensiuni incercate pe o sursa reglabila au avut erori mici la amorsare( se verifica foarte usor prin limitarea curentului) si prin utilizare celor recomandate de DJ Leco nu exista nici o circulatie de curent la o functionare normala a retelei de 230v deci nu se pune problema incalzirii acestora. Poate este bine de sa se monteze mai multe varistoare in paralel cu tensiuni de amorsare intre 265-400v pentru evitarea supratensiunii tranzitorii in unele cazuri... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Am considerat 250Vac tensiunea de actionare ca fiind ideala pentru orice consumator "sensibil", teoretic tensiunea nationala NU are cum si NU ar trebui sa depaseasca 240-242Vac. Deja ce este peste 245Vac este periculos pentru diverse aparate sensibile, tocmai de aceea am ales varistor de 250Vac, ca sa fiu sigur 100% ca stau linistit. La SMPS-urile mele am pus varistori de 275Vac, fiind facute sa lucreze in domeniul 150-260Vac. Link spre comentariu
florincccc Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 (editat) 1) Varistoarele sunt consumabile. Structura lor interna se degradeaza dupa mai multe pulsuri de curent si isi pierd caracteristicile,( le scade curentul maxim, se modifica tensiunea la care incep sa conduca). Nu se poate estima in nici un fel cate spikuri a incasat deja un varistor astfel incat sa stii daca te mai poti baza pe el sa faca ce trebuie. 2) Trebuie tinut cont de faptul ca prezinta pericol de incendiu daca iau un varf serios de curent, deci cutia in care stau conteaza . 3) Eu as pune macar 10 in paralel pe fiecare circuit si nici atunci n-as fi linistit Editat Noiembrie 19, 2014 de florincccc Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Si eu supradimensionez, insa doar cu un varistor am reusit sa "dau afara" siguranta de 20A, la 257Vac, fara macar sa-l incalzesc. Cu 2 in paralel nu-mi fac griji. Link spre comentariu
belasajgo Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Eu dupa contoarele de curent (am 2 linii) la intrarea in locuinta mi-am pus sigurante principale cu patroane fuzibile, dupa care mi-am pus protectii de supratensiune din seria Eaton SPCT2 cu cartuse care se pot inlocui. Dupa protectiile de supratensiune urmeaza sigurantele care sunt in tablouri separate, de unde se ramifica totul spre prize si iluminat, toate sigurantele fiind diferentiale. Protectia mea de supratensiune nu a fost asa ieftina, chiar daca este aproape acelasi lucru (unele cartuse contin si un eclator). La aparatele mai scumpe am pus si la priza protectii de supratensiune, respectiv am folosit si prelungitoare cu protectie la supratensiune. In mod normal de la protectiile conectate la prize, in caz ca apare o supratensiune, ar trebui sa declanseze imediat sigurantele diferentiale. Link spre comentariu
danpin Postat Noiembrie 19, 2014 Partajează Postat Noiembrie 19, 2014 Eu dupa contoarele de curent (am 2 linii) la intrarea in locuinta Puteti detalia putin, doua linii la aceeasi adresa, aveti doua contracte? Link spre comentariu
Fulgerik Postat Noiembrie 20, 2014 Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Discuțiile de aici sunt un model de abordare greșită a unei probleme reale. Varistorul sunt gândiți pentru eliminarea tensiunilor tranzitorii. Eu zic sa nu va puneți cu "rețeaua de 220Vca " , are putere infinita, cel putin teoretic. Absorbția nu este singurul mod de eliminare. Link spre comentariu
Stefan Postat Noiembrie 20, 2014 Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Poate ca reteaua are putere "infinita" (cablurile o limiteaza foarte mult) dar rolul sigurantelor este fix de a limita aceasta putere infinita la o valoare finita. Daca pui varistoarele exact langa punctul de transformare o sa fie "frectie la picior de lemn", insa daca faci cum a zis Leco atunci sansele sa salvezi echipamentele cresc. De o importanta deosebita sunt sigurantele existente in amonte fata de varistor, am vazut siguranta automata de 25A care la un "scurt" de ~4s nu a declansat (explozie si artificii igbt-uri aparat de sudura). In timpul "scurtului" toate echipamentele si iluminatul aproape ca s-au stins dar dupa cele ~4s au revenit ca si cum nimic nu s-a intamplat. De altfel am vazut produse electrocasnice conectare accidental la 400V (380V) salvate de un banal varistor de 3 lei. Link spre comentariu
modoran Postat Noiembrie 20, 2014 Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Nu ar fi mai buna o solutie din asta ? Nu e cea mai ieftina, dar probabil functioneaza cum trebuie. Protectia cu varistor o vad fiabila doar montata in interiorul aparatului protejat, dupa o siguranta corespunzatoare curentului consumat de acel aparat. http://www.dedeman.ro/ro/electrice/paratrasnete/protectie-la-supratensiuni/disp-prot-supratens-monofazat-ovp-1-2.html Link spre comentariu
wally_gatter Postat Noiembrie 20, 2014 Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Pentru protectia la tensiuniile tranzitorii ridicate se folosesc descarcatoarele , care de altfel sunt modulare , pe sina DIN .. Atasez acilea un mic exemplu : schrack-protectie-la-supratensiune co.pdf Link spre comentariu
Ion_Bumbu Postat Noiembrie 20, 2014 Partajează Postat Noiembrie 20, 2014 Nu ar fi mai buna o solutie din asta ? Pina decupleaza aia ......si de cite ori decupleaza aiurea mai bine nu. Cea mai buna varianta de care m`am lovit a fost cu descarcatoare precedate de un releu diferential. Astea ca variante folosite in zone cu risc mic spre mediu de supratensiuni. Chiar si asa am avut destule varistoare si diferentiale bucati. Totul depinde de ce ajunge in retea, zici ca nu`i problema da mai da si Sfintul Ilie cu biciul prin zona si`i gata necazul. Deosebirea fata de lipsa oricariu mijloc de protectie este ca in cazuri din astea te alegi deobicei cu protectiile zob dar majoritatea echipamentului scapa. Grig Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum