Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificatoare cu configuratii atipice

Vizitator

Postări Recomandate

Stiu ca trafurile de retea fara intrefier pot intra in saturatie, am specificat ca am facut de test SE-ul ala si am pus la repezeala un traf ce mi s-a parut a avea in primare o valoare apropiata de 15Kohm. Avand sectiunea foarte mica, m-am gandit ca e bobinat cel putin in primar cu sarma foarte subtire si de aici a rezultat ideea ca ar avea o impedanta apropiata. 

Insa, eu iesirea de pe EC80 as baga-o intr-un mosfet -un exemplu in schema atasata- cred ca ar iesi un hibrid dragalas!

Asa scapam si de traful de iesire, realizabil doar de Dl.Lazaroiu sau Dl.Bodea...

Cat despre invertor 12V/220V, un invertor dintr-un bec CFL mai fortos, de vreo 25W nu s-ar preta pt Uanodica?

Ori un invertor clasic cu CMOS, MOSFET si traf ?

post-221025-0-10385100-1416201975_thumb.gif

post-221025-0-37762500-1416201976_thumb.png

Link spre comentariu

**************************************************************************************************

Revenind la lampi acum, poate simula cineva un etaj cu EC80 si o sarcina mai potrivita? Poate ca tot trafuri de retea voi folosi si eu pt. teste, dar daca iese ceva cat de cat interesant, as putea bobina si ceva mai de calitate...

M-am gandit si la aceasta varianta,dupa parerea mea cred ca este ceva care "satisface" foarte bine cerinta de atac a a cestui tub in  catod,sa nu uitam ca EC80 este true UHF vacuum tube si care are capacitati interne foarte mici,asadar atacul in catod mai ales in cazul unei aplicatii audio ar fi cel mai potrivit,parerea mea,de fapt ar cam fi un SRPP hibrid.

Utilizarea  unor trafuri de iesire de tipul celor de alimentare 230V/2x9V cu secundarele in serie pentru o impedanta de 8 ohmi (trafuri miniatura de 2w...4w chiar in rasina),face acest montaj foarte usor de realizat si performantele vor fi foarte bune,remarcati lipsa componentei DC prin bobina primara.Puterea pe sarcina fiind de 0.6W cu un THD chiar mai mic de 1.9% si  de 1W cu THD>6% ar satisface pe deplin o auditie pe niste boxe cu SPL mare,sau chiar pentru un miniamplificator cu tuburi pentru PC.Banda de frecventa redata la Ps=0.6W este de 20H...30Khz chiar in conditiile utilizari uni OT de genul celui descris mai sus.

Spectrul armonic rezultat din simulare,chiar daca veti spune ca este doar o simulare,este un spectru ce va "gadila" placut urechea in cazul unei realizari practice.O astfel de configuratie s-ar preta foarte bine si pentru un amplificator de casti.

post-175212-0-07020200-1416212739_thumb.png

post-175212-0-79227700-1416212750_thumb.png

Link spre comentariu

:aplauze Ca de obicei, tot Dl. Lazaroiu ne scoate din necaz...

Cum am 2 trafuri mici de 220V/18V impregnate in rasina, cred ca am sa incerc varianta propusa de Dl. Lazaroiu.

Cu ce as putea inlocui 2N5550?

Link spre comentariu

Sau aceasta varianta la care pentru realizarea practica ne poate ajuta Dorin (@dvb):

@Untold: merge orice tranzistor cu U[CBo]>150V,dar R2 (470K) se va "construi" din doua rezistente in serie; una de 220K si un semireglabil de 1Meg din care vom regla cei 15mA (sau chiar 14mA) prin tubul EC80 si apoi vom inlocui acest grup cu o rezistenta cu valoarea stabilita.

Cautati datele pentru 2N5550 si gasiti ceva apropiat.

post-175212-0-66272100-1416225684_thumb.png

post-175212-0-27010600-1416227476_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Varianta pusa de tine e in spiritul celor spuse de mine mai sus... din pacate nu prea se asorteaza cu un traf de retea fara intrefier... :-)

Nici nu am spus asta,trafurile de iesire fara intrefier (de retea) sunt "asortate" numai pentru prima schema,aici traful este cu intrefier si cred ca tu il poti realiza foarte bine,stiu ca ai pasiune si rabdare pentru miniaturi de acest gen..

Link spre comentariu

@Untold: merge orice tranzistor cu U[CBo]>150V,dar R2 (470K) se va "construi" din doua rezistente in serie; ...

MJE340? E ieftin, bun pt. audio, hFE destul de bun si usor de gasit. Plus ca e si suficient de "solid" pentru aplicatia propusa.

Daca gasesc o alternativa convenabila la sursa (chiar si cea cu mosfeturile in contratimp mi se pare ok, un trafo cadre cu secundar rebobinat pare numai bun pt. asa ceva) cred ca ma si joc un pic cu ideea asta...ulterior, daca mi se pare satisfacatoare poate o reluam si pt. tuburi mai putin rare, dar cu Pda asemanator...Eventual doua triode in paralel.

In alta ordine de idei...am o pereche de difuzoare de 50 ohmi la 3W, noi si aparent de calitate. La nevoie pot pune chiar cate doua pe canal, in serie. Se poate face ceva OTL la tensiune mai moderata, care sa scoata 1W curat pt. asa sarcina? Am vazut ceva incercari cu PL500, dar nu prea m-au convins, dar cred ca pe acolo trebuie cautat...adica tuburi de B.O. la tensiuni anodice joase si curent anodic rezonabil. Ma gandesc la o anodica sub 100V, din care sa fie alimentat cumva si circuitul filamentelor. Eventual alte doua lampi din seria P in etajul de atac, ca sa nu fie nevoie de rezistente de putere aiurea pt. potrivirea tensiunii de 100V la filamentele inseriate. Ma rog, o rezistenta poate fi necesara, dar ar fi aiurea sa punem rezistenta acolo si o alta sursa de 6V pt. filamentele lampilor driver. E plin netul de lampi de TV, unele chiar noi si noi ne cheltuim ultimii bani pt. ECC83, EL84 si altele...

Ca idee generala, ma pasioneaza de mult ideea de a construi amplificatoare cu o sursa unica de alimentare, sau cel putin una simplificata...nu 3 tensiuni diferite sau chiar mai multe, cum gasim intr-un amplificator conventional pe lampi. O sa revin cu alte idei, dar sa le luam pe rand...

Link spre comentariu

.................. (chiar si cea cu mosfeturile in contratimp mi se pare ok, un trafo cadre cu secundar rebobinat pare numai bun pt. asa ceva) ....................

Eu am facut acel invertor cu MMC 4047 (CD4047) iar in loc de mosfeti am pus niste tranzistori NPN "balsoi" de prin surse PC..a mers fara probleme, am aprins un bec de 220V/60W cam la 85-90% din capacitate..bine, acum depinde si de sectiunea sarmei si a trafului de retea folosit, al meu a fost unul cu sectiunea de aprox 16-20 cmp...tranzistorii stateau calduti, cam pe la 50gr.

Link spre comentariu

Teoria spune ca transformatorul de iesire se poate instala si in catodul lampii(lor) finale. Sunt tare curios daca au existat realizari comerciale cu astfel de sarcina. Care ar fi plusurile sau minusurile unui astfel de etaj?

Link spre comentariu

Eu vad rezolvarea alimentarii anodice si de filament un pic diferit fiindca trebuiesc indeplininite niste cerintea destul de dificile in special legate de randament si dimensiunile transformatorului de separare concret frecventa de lucru trebuie sa fie suficient de mare ca sa permita micsorarea sectiunii transformatorului, amplificatorul clasa D alimentat din tensiunea redresata a retelei de 230v (aproximativ 300v c.c.) si comandat de un generator sinusoidal, este o propunere...

Link spre comentariu

Teoria spune ca transformatorul de iesire se poate instala si in catodul lampii(lor) finale. Sunt tare curios daca au existat realizari comerciale cu astfel de sarcina. Care ar fi plusurile sau minusurile unui astfel de etaj?

Intradevar iesirea pe catod are marele avantaj de a realiza o reactie negativa puternica deci cele mai mici distorsiuni si o impedanta de iesire foarte mica ceea ce usureaza realizarea traf.iesire.Dar cum nimic nu se obtine gratis(vorba lui don Lazaroiu)avem nevoie de tensiuni de comanda apropiati de tensiunile necesare in primarul OT-ului.In aceasta configuratie s-ar potrivi ca o manusa dubla trioda 6H13 care oricum fiind un tub lenes are nevoie de tensiuni de excitatie mari.Ar fi interesant de vazut oare ce raspuns armonic ar prezenta o astfel de configuratie SE cu sarcina in catod cu 6H13C.Audiofilii evita aceasta configuratie.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări