Vizitator Postat Noiembrie 15, 2014 Partajează Postat Noiembrie 15, 2014 Asa, de dragul scuturarii plictiselii instaurate pe aceasta sectiune de forum poate aveti niste idei referitoare la alte forme de amplificatoare diferite de vesnicele SE, PP, SEPP sau hibride fiindca oricum exista pe NET si niste chestiuni sa le zicem exotice dar care pot prezenta un interes oarecare sau cam asa ceva... Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 15, 2014 Partajează Postat Noiembrie 15, 2014 Nu chiar de plictiseala, dar mi se pare interesant...ce parere aveti de folosirea in etajele de preamplificare a tuburilor cu panta si miu foarte mare, folosite in rf? Exemple: PC86, PC88, PC97, Ec80 Am cate doua sau chiar mai multe din astea, noi, si le-as folosi la ceva...poate chiar niste monoblocuri SE, de mica-medie putere, ca boxe active. EC80, din ce stiu, are panta 12 si miu 80. Tinand cont si de Ri si de puterea anodica relativ mare, fiind o singura trioda in balon, cred ca s-ar preta si ca drivere pt. lampi mai solide, sau chiar ca finale pt. un amplificator "de buzunar". http://www.radiomuseum.org/tubes/tube_ec80.html Link spre comentariu
Untold Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Eu am facut de test, "mititelul" asta si pot sa zic ca are ceva "zvac" in el..am folosit ca traf de iesire un traf 220v/18v cu sectiune cam de 1,5 cm2, incapsulat in rasina si inca suna bine. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Fain...asta ma duce deja la gandul unui amplificator de pc, montat in loc de doua unitati de 5.25, astfel: - Un TDA 2030 alimentat din 12V ca sa obtinem o tensiune alternativa sinusoidala, cu care alimentam un transformator de 12/220V, din care obtinem anodica. - Un stabilizator pt. filament. - Doua tuburi EC80 si montajul de mai sus... Tot ansamblul ar incapea acolo, doar ca randamentul energetic e cam mic Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 (editat) SalutCa sa mariti randamentul propun:1-tensiune anodica din retea;2-intrare prin transformator separator (sunt mici ca dimensiuni);3-alimentare filamente din transformator 230V/6,3V.Parerea mea Editat Noiembrie 16, 2014 de vera Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Se poate, dar e periculos si n-ar mai fi "atipic". Ar mai fi solutia adaugarii unei bobine suplimentare pe secundarul de 12V al sursei ATX, montata ca ridicator, dar n-am experimentat. In mod normal nu e o solutie viabila, dar consumul nefiind foarte mare cred ca ar merge totusi. Se poate obtine anodica si cu un 555 plus trafo ridicator, dar am preferat TDA 2030 pt. comicul situatiei - dar macar ar scoate 10-12W sinus la 100-200hz, rezultand o tensiune secundara curata si usor de filtrat. 1 Link spre comentariu
vera Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Periculos nu este, deoarece separarea se face prin transformatoarele intrare-iesire. Eu am propus aceasta varianta pt. marirea randamentului. Alegeti varianta pe care o doriti. Link spre comentariu
George Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 .... am folosit ca traf de iesire un traf 220v/18v cu sectiune cam de 1,5 cm2, incapsulat in rasina si inca suna bine. Deci fiind deja incapsulat in rasina, banuiesc ca nu i-ai mai implementat si un intrefier... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Fain...asta ma duce deja la gandul unui amplificator de pc, montat in loc de doua unitati de 5.25, astfel: - Un TDA 2030 alimentat din 12V ca sa obtinem o tensiune alternativa sinusoidala, cu care alimentam un transformator de 12/220V, din care obtinem anodica. - Un stabilizator pt. filament. - Doua tuburi EC80 si montajul de mai sus... Tot ansamblul ar incapea acolo, doar ca randamentul energetic e cam mic Mai degraba ar merge un amplificator in clasa D la care randamentul poate fi in jur de 85-95% iar frecventa se poate alege lejer intre 100-500Hz sau chiar mai sus (sinus) Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Teoretic da, dar nu stiu cum se face asa ceva cu circuite simple, insa vreun TDA2030 cred ca are oricine prin sertare, cam toate televizoarele din anii 80, azi demolabile, contineau asa ceva in etajul final sau baleiaj vertical... Imi poate da si mie cineva o schema de generator sinus pe la 2-400 Hz cu TDA2030? Stiu ca e vorba de o bucla de reactie pozitiva, dar nu mai stiu cum s-o calculez, aveam candva ceva datasheet mai stufos care prezenta si o asemenea aplicatie, dar nu o mai am. As vrea ceva documentat serios, ca pe google stiu si eu sa caut...Stiu ca se poate face un generator sinus bun cu un operational, dar se complica montajul, asa as face totul pe un cablaj de test sa vad ce iese...insa tin minte ca in trecut facusem un oscilator cu TCA150T, cu ceva grup RLC, pe un difuzor de Radio Eforie facea urat de tot... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 ...in legatura cu invertorul dc-ac cu TDA2030,pot sa spun din experientza ca nu va merge ok,nici macar 2-3W nu se pot obtzine cu asta. Sunt unii care folosesc LM3886 sau TDA7294 ,deci integrate care se duc in suta de wati,pt a alimenta in ac un motor sincron de pick_up care nu ia mai mult de 2-5W. Un invertor dc-ac cu mosfet e o solutzie mai fiabila dar deja montajul in sine depaseste ca marime si complexitate partea de amplificare in af cu lampi.Spun asta deoarece am lucrat 2 ani la ceva asemanator,un generator de frecventza variabila pt alimentarea si controlul unui motor sincron bipolar,iar varianta pur analogica e plina de surprize chiar daca teoretic pare foarte simpla,un generator de frecventza urmat de un etaj de amplificare care in final comanda un traf de 12/220V....in practica lucrurile nu stau chiar asa de simplu... Solutzia optima e folosirea retzelei de 230Vac sau o alta varianta ar fi niste invertoare buck pt anodica si filamente alimentate din barile de 12V respectiv 5V ale sursei PC. Totusi ,eu personal,vad mai interesanta o varianta de amplificator pt PC realizata separat ca bloc component,iar daca este in clasa A chiar devine interesanta. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Montajul asta nu cred ca ar consuma mai mult de 10W pe anodica, de filamente nu cred ca e o problema...poate ofera cineva o solutie in comutatie, relativ simpla, fara circuite specializate si trafuri greu de pus la punct, care sa scoata 250V pentru un curent de 35-40mA. Poate o analiza mai atenta a PSF-ului ne arata si functionarea ok la o tensiune mai joasa...da, catalogul da 250V/15mA, dar mai mult n-am analizat nimic. Daca nimeni nu vine cu ceva mai concret, o sa scot de la naftalina solutiile antice cu ASZ-uri, care daca mergeau pt. un tub fluorescent de 20W sigur merg si aici...asta ar fi chiar atipic...lampi atipice in situatii atipice, alimentate de invertor cu tranzistoare cu germaniu... Si totusi, de ce sa nu mearga TDA2030 la 8-10W? Nu va contrazic, de aia am si pus in discutie subiectul, ca am mai auzit varianta asta, dar n-am experimentat nimic pe masurate... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 Si totusi, de ce sa nu mearga TDA2030 la 8-10W? Nu va contrazic, de aia am si pus in discutie subiectul, ca am mai auzit varianta asta, dar n-am experimentat nimic pe masurate... ...un traf de 12/230Vac ar trebui atacat cu 12Vef adica 33,84Vpp, asta presupune o alimentare a etajului de atac trafo de +/- 50Vcc.Apoi apar probleme cu sarcina inductiva si mai ales cu stabilizarea in sarcina.Sunt multe de spus pe tema asta si ma tem ca deviem de la subiectul topicului. Eu am retinut o vorba de la un meserias batran ,,daca vrei sa vezi ce poate un amplificator da-i 50Hz sinus pur la intrare si voll gas (adica ...blana!!!) si spune el singur dupa jumatate de ora de functionare cat de bine e facut''. Puteti incerca simplu cu orice amplificator de 100W,ii dati 50Hz dintr_un traf de retzea la intrare din divizor rezistiv si pe iesire in loc de boxe conectatzi un traf de 12/220Vac si faceti experimente.Ar fi bine sa monitorizati temperatura pe etajul final . Sa nu uitam ca amplificatoarele audio sunt facute pt audio iar electronica de putere (industriala) nu foloseste aceleasi componente audiofile.Chiar daca e vorba de numai 10W lucrurile sunt mai complicate decat par la prima vedere.Daca vretzi mai multe detalii vedeti pe Lenco_heaven topicul cu Sanders sau pe forumurile nemtesti Dr.Fuss sau Linn Lingo ori Valhalla. Link spre comentariu
carageae Postat Noiembrie 16, 2014 Partajează Postat Noiembrie 16, 2014 OK, se poate pune un traf de 3-4V, dar m-am gandit ca si asta ar fi o problema...se poate "convinge" o sursa ATX sa dea macar 1A pe -12V, dar nici un atac de +/- 12 V nu ar face mare lucru in plus...ramane atunci solutia unui oscilator sanatos cu doua tranzistoare cu germaniu in contratimp, alimentat la 12V sau chiar la 5V...practic ne trebuie doar 180V pe secundarul trafului ridicator pt. a ajunge la 250 prin redresare. Nu ma tenteaza solutia de alimentare la 220V pt. ca presupune modificarea PC-ului si eu vreau sa fac ceva compact, care sa intre intr-o carcasa de CD-rom, iar amplificatorul in alta si care sa poata fi alimentata dintr-un molex clasic cu 4 pini. Inca o intrebare, tot de ordin practic: cat de ok ar fi sa alimentam filamentele din diferenta de tensiune dintre 5 si 12V? Ventilatoare am alimentat, pt. reducerea tensiunii de lucru si a mers bine, nu stiu insa cum s-ar manifesta sursa la un consum de 1A? Cu o rezistenta de 1,5 ohmi serie pe fiecare filament s-ar rezolva problema caderii celor 0,7V suplimentari. Cand ma refer la riscuri, ma refer la ideea de a putea induce paraziti sau alte probleme pe linia de 5V, din cate stiu tensiunea de 12V e folosita doar pt. motoare si pt. a obtine tensiuni pt. alimentarea procesorului sau a placii grafice, printr-o sursa in comutatie secundara, existenta pe placa de baza. Ori prin conectarea unei rezistente intre cele doua ramuri se pot transmite niste paraziti, daca acestia exista. Am observat ca la sursele ATX si stabilizarea e mult mai stricta pe liniile de 3.3 si 5V. In ce priveste comportamentul amplificatoarelor integrate pe o sarcina inductiva, ma gandesc ca TDA2030 s-a folosit si la bobinele de deflexie, care cred ca au un comportament la fel de inductiv ca difuzorul, sau macar comparabil, eu in domeniul asta, ca amator, am experimentat doar un etaj cu ceva amplificator mai mic, TBA810, dupa ce am ars un TCA150T, pe care l-am legat pe secundarul unui transformator de retea, pe primarul caruia am pus un difuzor de 750 ohmi, de TV. Aia a fost doar o solutie improvizata ca sa am muzica in gradina, la volum moderat si pe perioade limitate. Dar a cantat frumos si nu a fost nimeni ranit...ulterior, vazand ca TBA-ul nu pateste nimic, am pus acel traf si pe iesirea unui canal de la Rostov...am dat cu el pana in maxim si nu s-a intamplat nimic rau. Traful de retea era un traf de cadre, modificat de mine ca sa alimenteze un ceas electronic, avea 4V in secundar cu sarma cam de 0,8-1mm, scoasa de pe secundarul unui traf de pickup cu lampi ars. Revenind la lampi acum, poate simula cineva un etaj cu EC80 si o sarcina mai potrivita? Poate ca tot trafuri de retea voi folosi si eu pt. teste, dar daca iese ceva cat de cat interesant, as putea bobina si ceva mai de calitate... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 17, 2014 Partajează Postat Noiembrie 17, 2014 In configuratzie SE fara intrefier e posibil sa intre in saturatzie trafurile de retzea,iar la modul in care sunt facute mai mult ca sigur ca o sa sune ...bine.Ma gandesc ca ar fi mai usor de gasit unul cu Zp cat de cat apropiat prin vreo vechitura de radio sau bobinat unul la repezeala pe un miez adevarat din recuperari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum