Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa in comutatie 40-60Vcc to 220Vca


Vizitator franciscdan

Postări Recomandate

Vizitator franciscdan

Stimati colegi va cer ajutorul. Am nevoie  de o schema pentru o sursa in comutatie alimentata la o tensiune intre 40 - 60 Vcc si care sa scoata pe iesire 220Vca. Cu tensiunea alternativa obtinuta voi alimenta un switch, deci un curent pe iesire de max. 50mA. Constructia o voi realiza personal si promit sa pun aici rezultatele.

 

Link spre comentariu

 Cu tensiunea alternativa obtinuta voi alimenta un switch, deci un curent pe iesire de max. 50mA. Constructia o voi realiza personal si promit sa pun aici rezultatele.

Cum este efectiv realizată alimentarea switch-ului ? Există un alimentator de tip ”wall wart” ? Dacă nu , sursa internă din switch ce furnizează ? 

Aceste întrebări le pun pentru că s-ar putea să te ”scarpini pe după ceafă” - faci din 48Vdc ( presupun că asta e sursa de bază )  220Vac pentru ca apoi să faci 12 sau 5 Vdc.

În cazul în care sunt furnizate intern mai multe tensiuni și sursa internă e în comutație poți , de exemplu , să generezi 250-300Vdc cu care să alimentezi switch-ul. Dacă ai nevoie doar de 5Vdc îi generezi direct din 48Vdc , etc.

Sigur , tot ce am scris mai sus este valabil pentru a alimenta doar acel switch , nu pentru a obține o soluție generală.

Link spre comentariu

 e cam pe dupa ceafa, dac e in comutatie merge si cu dc 100-300v un simplu invertor boost e destul, in postul original vrei practic un invertor dc-ac.

 orice sursa in comutatie pe ac merge si cu dc,si becurile merg, chiar si cele economice, sunt cateva care nu merg, cele ce contin transformatoare de fier, motoare, condensatoare inseriate cu reteaua pentru alimentat electonice mici.

 deci pentru swich si un eventual bec merge si cu dc

Link spre comentariu
Vizitator franciscdan

Sursa trebuie sa fie in comutatie pentru ca am nevoie de separare galvanica. Echipamentele profi alimentate la 48Vdc au plusul la masa iar echipamentele IT au minusul la masa deci nu se poate alimenta switch-ul "dintre baterii". Sursa de alimentare in comutatie am zis sa scoata 220Vca pentru ca un switch se poate defecta si trebuie sa vin cu un altul care poate fi de alt tip decat cel defect (wall wart sau cu sursa interna). Am zis 40 - 60 Vdc pentru ca asta este tensiunea pe baterii (cand functioneaza statia de energie sunt 54.5Vdc si cand nu functioneaza se poate merge pe baterii pana la aproximativ 42Vdc in functie de cum este setat LVDS-ul statiei de energie). Deci ideea eleganta, eu asa o vad, sa gasesc o schema de sursa in comutatie care sa accepte o tensiune de intrare intre 40-60Vdc si sa scoata 220Vca la un curent de maxim 50mA. Bineinteles sursa in comutatie se poate face si cu alimentare de 12-24-36 Vdc folosind tensiunea dintre baterii insa prefer solutia cu 48Vdc.

Editat de franciscdan
Link spre comentariu

Mai întâi ”Sursa trebuie sa fie in comutatie pentru ca am nevoie de separare galvanica”  - nu e nicio legătură directă între una și alta ( poate fi în comutație fără separare galvanică și , la modul general, liniară cu separare galvanică ).  Încă ceva , porturile ethernet din switch au propria separare galvanică.  

Apoi nu știu de unde ai scos-o pe aia cu alimentarea ”dintre baterii”. Cine ți-a propus asta ? Și încă o precizare : ”Echipamentele profi alimentate la 48Vdc au plusul la masa” - nu echipamentele profi în general ci cele de telecomunicații în particular. De fapt tensiunea de 48Vdc este specifică echipamentelor Tc. 

( Nu că nu se poate folosi și la altceva ) .

Revenind însă la subiect , așa cum am spus mai sus , dacă vrei soluția generală invertorul este rezolvarea. 

 

Scuze , dar mai am o nelămurire - echipamente ”profi” alimentate dintr-un invertor DIY ? Există invertoare industriale , inclusiv de la 48V . E drept că nu de putere atât de mică , dar , cine știe , poate pui un switch mai mare , sau mai multe , etc.

Editat de UDAR
Link spre comentariu
Vizitator franciscdan

E clar m-a luat valul :) aveti dreptate sunt surse in comutatie cu transfer direct si surse cu transfer indirect, acestea ma intereseaza. Porturile eth au separare galvanica nu si carcasa switch-ului care trebuie montata in rack. Cu bateriile asa am avut impresia ca s-a recomandat dar am recitit si aveti dreptate.

Da, vreau solutia generala si anume invertorul. Stiu ca exista invertoare industriale si ma uit la ele cu jind numai ca trebuie sa le cumpere cineva... de ce credeti ca ma ajuns sa intreb aici?

Poate ma exprim mai greu dar stiu exact ce imi trebuie, inca n-am gasit o schema convenabila de aceea am cerut ajutorul.

Link spre comentariu

Probabil că o schemă testată cu datele astea nici nu vei găsi. Mai trebuie lămurit dacă e sau nu necesară o ieșire sinus pur.

 

Dacă da , după părerea mea se poate folosi o soluție cu simplă conversie și transformator ridicător . 48Vdc înseamnă minim 40V ceea ce permite obținerea comodă a 24Vac într-o punte completă ( H ) . S-ar putea folosi apoi un transformator gata făcut .

 

Dacă nu se agreează idea cu traf de ieșire atunci trebuie conversie dublă - un flyback sau push-pull care să scoată 360-380V care să alimenteze puntea H. 

Link spre comentariu

Schema citată are cîteva lipsuri . Mai întâi e undă dreptunghiulară (aproape)  pură , nici măcar ”sinus modificat” care are un factor de umplere al semialternanței mai mic de 100%. E posibil totuși să fie puțin ”rotunjită” de condensatoarele din drene. Apoi , tensiunea de ieșire e proporțională cu cea de intrare - deci , proiectând ca la 48V să avem 230Vac obținem 192 - 259Vac . Sigur, în principiu switch-ul ar trebui să suporte o astfel de plajă. 

 

Dar , dacă asta nu deranjează , se poate foarte ușor folosi la 48V cu un transformator adecvat și , desigur , modificarea alimentării lui IR2153.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări