Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Un sfat despre un transformator

Postări Recomandate

Buna ziua,

Am un transformator si am si datele lui tehnice .

Pentru fiecare infasurare din secundar , este trecut tensiunea de gol , curent disponibil , diametru conductor , numar de spire.

Sint nedumerit , deoarece , din calcul rezulta densitati diferite de curent , pentru diverse infasurari . 

de exemplu ;

tensiune gol 118 v ; curent 17.5mA ; sirma=0.112 mm ; 1390 spire ;infasurare in mijoc traf

Problema mea :

1.cit scade tensiunea cu incarcarea de consum ; adica daca se va consuma 17 mA , cit va scade tensiunea ?

2.Din calcul reiese pentru 17 mA o densitate de curent de 1.77 A/mm2 ; este mult sau putin ; ce se intimpla daca voi creste consumul la 25 mA ? cit va scade tensiunea ? 

Exista un calcul al pierderii de tensiune functie de sarcina ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

4

• UDAR

3

Top autori în acest subiect

Off Topic . Poate că ”Totul despre transformatoare” era o secțiune mai potrivită.

On Topic . Densitatea de 1,75A/mmp este , într-adevăr , redusă. Dar lucrurile trebuie văzute în context. Ar trebuie să ne dai toate datele - dacă zici că există, inclusiv rezistențele înfășurărilor . De asemenea ar trebui să ne spui și ce consum intenționezi pe fiecare înfășurare . 

Simplificat , căderea de tensiune pe un secundar este aproximativ ΔU = rsec * ΔIsec + rpri * ΔIsec/N , unde N este raportul de transformare N = n1/n2 , rsec și rpri - rezistențele înfășurărilor și ΔIsec creșterea curentului în secundar , presupunând că pe celelalte înfășurări avem sarcină constantă.

Link spre comentariu

1.Datele trafului

fabricatie rusesca 

sectiune 11x25=2.75 cm2

primar

220v  ; r=400 om ; 2700 sp ; 0.125 mm

secundar , in ordine

180v ;   r=865om ;     2100sp    ;0.08 mm  ;      consum =1.2 mA

118v ;  r=315 om ;     1390 sp  ; 0.112 mm    consum =25mA

2x19v ; r=2x12.6 om   ; ---       ;  0.2mm       ; consum =2x100mA

7.6v ;   r=2.7 om         ; 90sp    ; 0.355         ;consum =0.3A

2.

" ΔIsec creșterea curentului în secundar ,"

fata de ce ? 

Editat de hspinache
Link spre comentariu

Întrebare corectă , n-am fost explicit . Față de o valoare de referință - de exemplu față de mersul în gol . Adică dacă de la gol la 10mA cade 2V , de la 10mA la 20mA cade tot (cam ) atât .
Și o corectură importantă , acum observ că am greșit mai sus și nu mai pot edita : ΔU = rsec * ΔIsec + rpri * ΔIsec/N2 , practic rezistența primară se ”reflectă” în secundar divizată cu N2
Pentru valorile date , avem ΔIsec = 17mA , N = 1.86 , rpri = 400Ω, rsec = 315Ω deci ΔU = 400*0.017 + 315*0.017/1.86^2  = 8.35V față de gol.

Similar , pentru 25mA ai 12.3V cădere.  Eu cred că poți încărca fără probleme la 25mA , mai ales dacă nu folosești celelalte înfășurări la maxim. 

Apropo, unde scrie 17mA ? 

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări