Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ipa300v2

neinvins

Postări Recomandate

ledurile deja lea-m scos decei am eliminat un traf au mai ramas 4 trafo Acum astept ideii cum sa il mai elimin si pe cel pt cooler pe cooler scrie DC 12 V 0.13A 1,56WAM CALCULAT rezistenta la schema de mai sus si a dat 5,1Kohm RZ(Kohm)=63V-12V / 10mA =51V/10MmA =5.1Kohm e bine cum am calculat ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 156
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• terente

18

• Mircea Crisan

16

• zal

10

• Dr4g0n

7

Top autori în acest subiect

Uite aici cum sa alimentezi ventilatorul si alti consumatori la 12V si diverse consumuri de curent. Alegi R* in functie de consumul mediu estimat.Atentie! Consumatorii (ventilator si altele) trebuie conectati permanent altfel 7812 se arde deoarece fara consum pe intrarea lui tensiunea va urca pina la maxim +63V, cu consumatori tensiunea pe intrarea lui va fi in jurul a +20V. Sa montezi 7812 pe un radiator de 10cm2.Tot acolo ai si un exemplu de conectare a ledurilor la +12V.

Link spre comentariu

M-am gindit sa aiba cit mai putin de lipit si varianta simpla numai cu dioda Zener nu tine consum prea mare, daca vrea pot sa-i desenez si stabilizare cu trz, numai sa zica.

Link spre comentariu

100cm2= 5cmx20cm, niq_ro s-a gandit la 10 cm2 cand a scris.In legatura cu radiatorul: il poti pune pe o tabla de aluminiu de 100cm2, dar sa fie groasa. Am folosit astfel de radiatoare (recuperate din TV-uri) cu schema postata mai sus si la 0.5A merge brici, dezavantajul la aceste regulatoare este ca in sarcina mare scade un pic tensiunea.

Link spre comentariu
Vizitator music_love

Ma scuzati, dar am o nelamurire ???

Daca alimentam un amplificator la o tensiune de +/-75VDC cu este alimentat si modulul IPA300 cand watti crede-ti ca scoate ???

Pai ce am citit eu prin carti inclusiv pe site-urile de pe internet. Puterea activa aborbita de difuzor sau puterea nominala debitata de un amplificator este produsul dintre doua valori efective: curent si tensiune. GRESESC ???

Atunci, nu stiu daca a-ti masurat dar eu am masurat, la +/-75VDC un amplificator scoate 35V efectiv pe iesire. Daca amplicam aceasta tensiune efectiva pe un difuzor de 8Ohmi rezulta un curent de circa 4,357A efectiv.

Atunci puterea nominala a amplificatorului este:

P=U*I=153W pe 8OHMI (aprox. 300W 4Ohmi (nu cred ca degeaba autori si-au numit kitul IPA300, nu????).

NU CRED CA GRESESC ??? APROPO, ATAT SCOATE SI MODULUL IPA300 pentru ca l-am pus pe stand si l-am masurat.

P.S. Daca montam mai multi finali in paralel ce se intampla cu puterea ?

RASPUNS:Orice amplificator este caracterizat de o curba THD=f(P) astfel incat la un procent din puterea calculata teoretic pe o impedanta data distorsiunile cresc inacceptabil de mult si semnalul muzical devine de neinteles. Acest lucru depinde de topologia de amplificator adoptata (cu sau fara intrare diferentiala - cu conditia pastrari nivelului nominal de atac pe intrarea acestuia etc). Spre exemplu cu numai cu o pereche de finali la aprox. 60-70% din puterea calculata teoretic la o tensiune de alimentare semnalul muzical este distorsionat foarte mult si de neinteles. Mai spunem ca acest procent corespunde unei valori efective a curentului pe bobina difuzorului. Acest curent la frecvente joase influenteaza puterea acustica iradiata de difuzor. Daca vom dori sa crestem valoarea acestui curent si sa impingem o reproducere corecta a semnalului muzical, sa zicem la circa 80% din puterea calculata teoretic pe care o poate da amplificatorul pe o impedanta si la o anumita tensiune de alimentare mai montam o pereche de finali. Si tot asa. Ce vom observa: cu cat punem mai multe perechi de finali si nu marim tensiunea de alimentare a amplificatorului cu atat impingem mai mult utilizarea unui procent de 92-95% din P. Deci doar marim valoarea efectiva a curentului maxim util si implicit cu cel mult 30% puterea acustica iradiata de difuzor in spatiu.

Daca comparam un amplificator de 25W RMS cu unul de 100W RMS, cel din urma excita pe acelasi tip de difuzor o putere acustica de 2 ori mai mare si nu de 4 ori asa cum rezulta din raportul 100/25. Acest lucru este evidentiat in cartea "Sisteme muzicale" aparuta la Editura Dacia, 1990, pe care v-o recomand sa o cititi.

Bibliografie:

http://sound.westhost.com/power.htm

http://en.wikipedia.org/wiki/Audio_power

http://www.answers.com/topic/audio-power

Link spre comentariu
Vizitator music_love

SIGUR AI MASURAT BINE ??? CREDE-MA, EU PROIECTEZ DE MULT ASA CEVA ???Pai daca ii dau pe intrare un semnal care imi scoate pe iesire o forma de unde mult deformata cu multe armonici valoarea efectiva a tensiuni creste mult pe difuzor dar acest lucru nu ma intereseaza pentru ca la acest nivel numai muzica nu asculti....distorsiuni mari.AI INCERCAT ASTA VREODATA ???APROPO CUM AI AJUNS TU LA CONCLUZIA CA SCOATE 250W pe 8Ohmi...?

Link spre comentariu
Vizitator music_love

Da, poti sa ai o tensiune de 45 Vefectiv, dar din experienta iti spun ca la peste un sfert din valoarea tensiuni de alimentare (2x75VDC=150VDC, adica 35VDC) distorsiuniile cresc mult iar din punct de vedere a noilor reglementari in domeniu sunt neacceptabile.Asta insemna "pacaleala cu WATTI", pentru ca chiar daca difuzorul il soliciti la acest nivel programul sonor este mult distorsionat. Tie iti place sa asculti muzica asa??? Mie NU.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări