Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini strung CJ18 si alte 7"x10-14"

suspectu

Postări Recomandate

Presupun ca spatiul este prea mic ca sa proptesti o reductie de 2 ori mai mic si sa obtii un avans de 0.05mm de exemplu. Ar fi fost atractiv pentru un strung mic. Presupun ca ar merge adaugat un avans pe baza de motor independent cu un rpm pe care sa il poti controla (evident, dai jos macar prima roata dintata din lant) si ramai pe roti dintate doar pentru filetare.

Smirghel sau pietre abrazive + strung mi s-a parut mereu o combinatie nepotrivita. Poti sa acoperi ghidajele cand faci asta, insa folosit frecvent, in timp tot vor ajunge suficiente particule pe ghidaje ca sa inceapa sa frece.

Presupun ca modificarile de compound lock, rotire facila de compound, QCTP, etc. nu prea si-a batut capul nici un proprietar de pe aici cu ele?

Am strungul CQ9318 Mini de 1 an si 4 luni si experienta in strungarie cam tot de atunci (lucrand sporadic, incalzirea spatiului de lucru fiind taiata de pe lista). Blocarea saniei longitudinale (daca am inteles corect: "compound lock"), o fac prin strangerea penei pana la blocare. De fapt aici este o problema pe care nu stiu cum s-o rezolv. Daca reglez pana (gib-ul) la capatul cursei dinspre papusa fixa, la celalalt capat de cursa am joc care se simte la mana si este si vizibil.

QCTP-ul (cel mai ieftin) l-am cumparat odata cu strungul, din pacate setul are doar doua dispozitive pentru fixararea cutitelor cu sectiune patrata (sau dreptunghiulara). Daca am de folosit mai mult de doua cutite, pierd timpul schimband cutite. Fiind hobby-ist timpul nu este critic, este doar plictisitor, adica in aceasta componenta, QCTP-ul este rapid dar nu prea!

Rotirea compound-ului ar fi si ea alta problema. Pana la urma multe chestii la aceste strunguri ieftine sunt reduse la schema de principiu.

Link spre comentariu

Majoritatea solutiilor pentru compound lock sunt prin adaugarea unui al 4-lea surub pentru gib. Cele 3 originale sunt stranse pentru o miscare normala, lina, fara blocari sau frictiuni mari. Cand ajungi in pozitia dorita, al 4-lea este strans si blocheaza sania respectiva. Cele 3 originale raman fixe mereu si au piulita de blocare, al 4-lea e fara piulita si poate avea o mica maneta pentru strans/desfacut rapid. Comparativ, daca ai folosi unul dintre cele 3 suruburi originale pentru blocare, trebuie sa ii desfaci si piulita, dupa ce termini sa il ajustezi la loc pentru miscare lina, etc.

Gib-ul daca il ajustezi corect in pozitia de mijloc, in care ambele capete actioneaza, ar trebui sa se miste ok si la extremitati. Practic depinde si de calitatea finisajului pe suprafetele care se imbina.

La QCTP ai putea sa ii mai cumperi cateva suporturi de cutite, sau daca ai acces la o freza sau ai si dispozitivul de frezare pe strung, sa iti faci singur cateva. Cred ca mai poti obtine un suport din suportul care are si randalina, de obicei au loc spatele randalinei sa bagi un cutit in directia inversa. Chiar si cu doua suporturi, mie unul mi se pare mult mai ok sa ajustezi inaltimea din surub, decat sa tot pui tabla sub cutit ca sa obtii inaltimea dorita.

Rotirea fara sa mai derulezi pana la capat poate fi mai putin utila decat restul modificarilor. Insa daca ai nevoie de diverse unghiuri la multe lucrari, sa tot ajustezi deruland mereu pana la capat e foarte frustrant.

Link spre comentariu

Ai dreptate de la un cap la altul!!!! Tablitele de sub cutite sunt infernale. Niciodata varful cutitului nu era la inaltimea corecta. La piesele mici, pretabile pe astfel de strunguri, a lua o fata dreapta este o adevarata provocare, cu tablite sub cutit. Spun astea pentru ca am mai lucrat pe un fel de strung... de fapt "o strutocamila" cumparata in 1992 si care mai mult m-a indepartat de aschiere. Chestia cu suportul pentru randaline este "pe teava". Din noiembrie trecut am si freza: F207 marca PAULIMOT. Din cauza frigului am facut doar mici tatonari. Cand se va mai incalzi....   Mai folosesc, cu titlu de "provizoriu", suportul pentru bare rotunde in care am introdus un cutit cu sectiunea de 8x8 mm, pentru sanfrenare.

Link spre comentariu

Ai dreptate de la un cap la altul!!!! Tablitele de sub cutite sunt infernale. Niciodata varful cutitului nu era la inaltimea corecta. La piesele mici, pretabile pe astfel de strunguri, a lua o fata dreapta este o adevarata provocare, cu tablite sub cutit. Spun astea pentru ca am mai lucrat pe un fel de strung... de fapt "o strutocamila" cumparata in 1992 si care mai mult m-a indepartat de aschiere. Chestia cu suportul pentru randaline este "pe teava". Din noiembrie trecut am si freza: F207 marca PAULIMOT. Din cauza frigului am facut doar mici tatonari. Cand se va mai incalzi....   Mai folosesc, cu titlu de "provizoriu", suportul pentru bare rotunde in care am introdus un cutit cu sectiunea de 8x8 mm, pentru sanfrenare.

Draguta pentru hobby freza aia. Pare echivalentul la BF20, presteaza foarte bine pentru uz casnic. Deschide un topic cand incepi sa lucrezi cu ea.

De curiozitate, cat au cerut pentru transport? Si paletul ti l-au livrat la usa, sau a trebuit sa mergi tu sa il ridici? 

Daca folosesti tabla de conserva si de pet de aluminiu rezolvi orice.

Pai cum zice si area51 - varful cutitului nu va fi niciodata la inaltimea corecta. Ok, folosesti tabla de 0.1mm sa zicem si prin urmarea il aduci in abatere de sub 0.1mm. Insa mie unul, sa stau sa var tablite sub cutit si sa il tatonez 2-3 minute pentru o taietura, mi se pare total ineficient. Macar daca il puneai si ramanea fix acolo pe veci, insa ai 4 laturi, inevitabil o sa vrei sa il scoti la un moment dat si sa pui alt cutit. La quick change, ai fixat din surub, daca piulita este stransa, acolo ramane. Stiu ca tipul asta de post, cu pus tabla sub cutit, e folosit si pe multe alte strunguri, dar iti poate transforma o lucrare de 1 minut intr-o lucrare de 10 minute.

Link spre comentariu

Daca folosesti tabla de conserva si de pet de aluminiu rezolvi orice.

Tehnic este corect si generatii de strungari au facut lumea de azi cu astfel de tablite.

Am in memorie, din anii '80-'90, imaginea cu sertarul strungarilor in care erau o multime de cutite. Sub fiecare cutit se afla un set de tablite subtiri sau mai groase. Sertarul respectiv il manevrau cu luare aminte astfel incat sa nu se darame si sa se incurce intre ele tablitele. Oricum la proxima ascutire, pentru acel cutit trebuia reluata potriveala. Cu binele te inveti repede! Parca nu mai sunt dispus sa ma intorc in timp...

Cel mai bine este sa faci alta carcasa,pune o poza cu carcasa .

Nu-mi dau seama despre ce carcasa este vorba. Daca nu imi este adresata mie aceasta recomandare imi cer scuze.

Link spre comentariu

@chas3

Transportul pentru freza plus accesorii a costat la DHL suma de 150 euro. Intreaga cheltuiala a fost suportata de fiul meu iar mie mi-a revenit ingrijorarea cu privire la manipularea unei cutii de lemn: un cub cu latura de aproximativ 1 m si cu  o greutate de peste 100 Kg. Totul s-a consumat cat se poate de civilizat, pana sa ajung de la serviciu acasa. Am gasit cutia in curte, in locul indicat de sotia mea. Curierul m-a asteptat doar pentru formalitatile de predare-primire. Eu nu am asistat la coborarea cutiei dar am inteles ca usa din spate a furgonului, a fost adusa in pozitie orizontala, a fost pozitionat un dispozitiv de manipulare (cu roti mici) incarcat cu acea cutie dupa care usa a coborat (tot in pozitie orizontala) pana pe asfalt. Dupa coborare cutia a fost trasa in curte. La final curierul mi-a explicat pe un ton superior: "este o livrare door to door".

Link spre comentariu

Pai cum zice si area51 - varful cutitului nu va fi niciodata la inaltimea corecta. Ok, folosesti tabla de 0.1mm sa zicem si prin urmarea il aduci in abatere de sub 0.1mm. Insa mie unul, sa stau sa var tablite sub cutit si sa il tatonez 2-3 minute pentru o taietura, mi se pare total ineficient. Macar daca il puneai si ramanea fix acolo pe veci, insa ai 4 laturi, inevitabil o sa vrei sa il scoti la un moment dat si sa pui alt cutit. La quick change, ai fixat din surub, daca piulita este stransa, acolo ramane. Stiu ca tipul asta de post, cu pus tabla sub cutit, e folosit si pe multe alte strunguri, dar iti poate transforma o lucrare de 1 minut intr-o lucrare de 10 minute.

Depinde de finante si de ce faci cu strungul,pentru hobby nu cred ca e o problema,generatii intregi de strungari ai folosit aceasta metoda.

Link spre comentariu

Cateva poze cu micutul accesoriu pentru rectificat pe strung

Motorul este DC  si il am de la un cnc router ,il alimentez la 24v 

Coada de ER11 a suferit prelucrai multiple pentru a fi miniaturizata

Si 2 piese rebutate ,o fulie si suportul pentru rulmenti ,cotele au iesit prea mari din graba

Toata ideea la acest sistem a fost ca, in situatia cand am ax subtire intre varfuri sa ma pot deplasa in vecinatatea axului rotitor din papusa mobila

post-214585-0-26387300-1424031866_thumb.jpg

post-214585-0-10004300-1424031871_thumb.jpg

post-214585-0-80555800-1424031875_thumb.jpg

Link spre comentariu

Detaliu cu DRO -ul transversal.

Am atasat si o protectie impotriva spanului

Un alt neajuns la strungurile astea mici este faptul ca se invarte cutitul cu mare greutate .Pentru acest lucru am practicat frezarile din imagine astfel incat acum aceasta operatie a devenit banala si cu ajutorul acelei chei ( am primit-o ca accesoriu de la un pat pe care l-am montat acasa )

Tabla indoita are si ea un rol foarte important atunci cand fac operatiuni de debitare mai ales cand este stiut ca efortul in cutit este foarte mare.Este un element antibasculare.Pana sa o montez aveam probleme , varful cutitului cobora si se infigea in material.Nici suruburile de reglare a penei nu mai trebuiesc reglate .

Un dispozitiv realizat in totalitate pe strung pentru pensete ER 32 .

Am plecat de la un semifabricat de 45 mm grosime si un diametru de 110

post-214585-0-56994400-1424034160_thumb.jpg

post-214585-0-25817500-1424034168_thumb.jpg

post-214585-0-10797600-1424034197_thumb.jpg

post-214585-0-89686400-1424034928_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări