Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mini strung CJ18 si alte 7"x10-14"

suspectu

Postări Recomandate

Am facut mai demult o bucsa pentru a prinde axele de CNC in universal, sa strang cu bacurile pe bucsa sa nu zgarii axele. Bucsa era din aluminiu, peretele tot de vreo 4mm initial (16 - 8 impartit la 2, la fel ar fi si aici). Nu reuseai sa strangi fix axul in bucsa, nu se deforma suficient. Evident gaura din bucsa era putin mai mare decat diametrul axului, nu intra fest, altfel era de munca sa o scot mereu la fiecare ax. Deci trebuia sa se stranga plus vreo 2-3 sutimi de joc. Dar chiar daca o faci fest, la QCTP o sa fie otel vs aluminiu, strangerea cu un imbus in loc de cheia de universal.Am omis ca parca bucsa mai avea si doua canale perpendiculare sau ceva asemanator. Posibil sa imi amintesc gresit, suruburile care o strang treceau prin ea, nu e cilindru dintr-un capat intr-altul. Posibil asta sa ii mai scada din rezistenta.Lungimea e cat lungimea suportului de cutit. Imi aduc aminte doar 64mm latura cubului care vine fixat pe sanie. Suportul de cutit parca vine la fata cu el, deci tot 64mm ar avea. Sau daca ai cutit asa mic in diametru, posibil sa il si destul de scurt, daca are coada de doar 30mm sa zicem, poti sa faci bucsa la fel de mica.

Link spre comentariu

Am facut mai demult o bucsa pentru a prinde axele de CNC in universal, sa strang cu bacurile pe bucsa sa nu zgarii axele. Bucsa era din aluminiu, peretele tot de vreo 4mm initial (16 - 8 impartit la 2, la fel ar fi si aici). Nu reuseai sa strangi fix axul in bucsa, nu se deforma suficient. Evident gaura din bucsa era putin mai mare decat diametrul axului, nu intra fest, altfel era de munca sa o scot mereu la fiecare ax. Deci trebuia sa se stranga plus vreo 2-3 sutimi de joc. Dar chiar daca o faci fest, la QCTP o sa fie otel vs aluminiu, strangerea cu un imbus in loc de cheia de universal.Am omis ca parca bucsa mai avea si doua canale perpendiculare sau ceva asemanator. Posibil sa imi amintesc gresit, suruburile care o strang treceau prin ea, nu e cilindru dintr-un capat intr-altul. Posibil asta sa ii mai scada din rezistenta.Lungimea e cat lungimea suportului de cutit. Imi aduc aminte doar 64mm latura cubului care vine fixat pe sanie. Suportul de cutit parca vine la fata cu el, deci tot 64mm ar avea. Sau daca ai cutit asa mic in diametru, posibil sa il si destul de scurt, daca are coada de doar 30mm sa zicem, poti sa faci bucsa la fel de mica.

Da, bravo! Mi-ai mai dat o idee! Daca faci pe strung 16/8 mm concentric (este destul de usor), apoi faci fanta pe toata lungimea si in final cu o freza deget subtiezi zona opusa fantei pana obtii elasticitatea optima. Dupa ce tai fanta cred ca ar trebui un miez de 8 mm pe care sa-l introduci in interior si care sa iti permita sa strangi piesa in menghina, in vederea frezarii cu freza deget. Nu am o viziune clra asupra modului prin care fixezi cilindrul cand il tai pe toata lungimea cu freza disc. Probabil ca acel miez de 8 mm va fi prezent inca de la inceput. Sunt curios ce alegi. La fel de curios sunt si de modul in care ar rezolva aceasta problema un meserias versat.

Editat de area51
Link spre comentariu

Da, bravo! Mi-ai mai dat o idee! Daca faci pe strung 16/8 mm concentric (este destul de usor), apoi faci fanta pe toata lungimea si in final cu o freza deget subtiezi zona opusa fantei pana obtii elasticitatea optima. Dupa ce tai fanta cred ca ar trebui un miez de 8 mm pe care sa-l introduci in interior si care sa iti permita sa strangi piesa in menghina, in vederea frezarii cu freza deget. Nu am o viziune clra asupra modului prin care fixezi cilindrul cand il tai pe toata lungimea cu freza disc. Probabil ca acel miez de 8 mm va fi prezent inca de la inceput. Sunt curios ce alegi. La fel de curios sunt si de modul in care ar rezolva aceasta problema un meserias versat.

Eu toate bucsele le tai cu discuri HSS. Cilindrul il prind perpendicular pe falcile menghinei. Las afara doar peretele plus 1mm, ca sa il pot taia. De obicei e recomandat sa ai un arbore in interior, daca materialul e tensionat si iti strange discul cand faci taietura.Poti veni si de sus cu o freza in loc de disc din lateral, dar daca vrei o taietura de 1-2mm e prea migalos.

Pui ceva bailagare la ala cu 3 bacuri daca excentricitatea nu`i mare. Grig

Da, cred ca ar merge metoda.
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

@florianmro

In poza pe care ai atasat-o in postarea #48, pe panoul frontal al frezei se afla indicatorul digital al pozitiei pinolei. Sub butonul care seteaza unitatea de masura afisata inch sau mm, se mai afla inca doua butoane. Unul cu o sageata in sus si cel de al doilea cu sageata in jos. Nu stiu cum se folosesc aceste butoane. La freza mea am primit cartea tehnica in limba germana, este impenetrabila. Am introdus textul aferent, litera cu litera, (promit ca prea curand nu mai fac asa ceva!!!!!!) pentru o traducere automata. Traducerea are si unele valente comice. Pana la urma n-am inteles mare lucru. Te rog, in masura timpului disponibil, scrie-mi in doua vorbe ce fac aceste butoane.

Multumesc mult.

Link spre comentariu

Am descarcat pdf-ul. Multumesc mult. Cred ca am inteles care este rolul celor doua butoane. La apasarea lor nu se intampla nimic. Mai studiez si maine.

Link spre comentariu

La apasarea celor 2 butoane ar trebui sa mareasca sau sa micsoreze o valoare afisata pe display , doar de cateva ori le-am folosit , nu le-am gasit o mare utilitate

Link spre comentariu

@florianmro

Multumesc pentru raspuns. Pana in seara asta habar n-am avut ce ar trebui sa faca cele doua butoane. Mi-am vazut de treaba fara ele. Daca sunt functionale sau nu, am sa ma lamuresc maine (adica azi). Ma intreb, in ce situatii m-ar ajuta o valoare setata pe display? Mai vedem ce idei vor mai aparea.

Daca tot vorbim de freza sau freze n-ar fi mai bine sa deschidem un subiect nou? Si chas3 si tu si eu avem cam aceleasi freze. Privind pozele pe care le-ai pus pana acum esti cu mult mai avansat decat mine. Nu stiu cum se situeaza chas3 fata de tine. Dar daca esti mai avansat, ar fi de drept ca tu sa deschizi acest topic!!!! Glumesc desigur, dar poate se prinde!

Link spre comentariu

Ca sa nu fie vreo confuzie: nu incrementeaza/decrementeaza o valoare, ci valoarea. Diferenta de nuanta fiind ca nu apare o valoare pe langa cea masurata normal, ci modifici valoarea afisata normal.

De asemenea, butoanele nu reactioneaza la o apasare scurta cum ar fi cea de la zero/reset. Trebuie o apasare mai lunga.

Sunt de aceeasi parere ca trebuie despicat topicul in doua si facut inca unul pentru freze de banc.

Link spre comentariu

Am inteles inca de aseara cu incrementarea sau decrementarea dar nu se intampla nimic.

Am fost acum si am incercat si treaba cu apasare lunga, la fel nici-o reactie! Dar am incercat o apasare lunga pe "zero". Asta este!!!

Deasupra ultimei cifre semnificative apare cu intermitenta, cam de o secunda, un "S" sau "5" (este foarte mic si nu disting prea bine). Cat timp "blinkaie" semnul ala, butoanele "↑" si "↓" devin active si isi fac treaba modificand valoare afisata!!! Atat timp cat este prezent acel semn (cu aparitie intermitenta) butoanele "on-off" si "inch-mm" sunt inactive si nici daca urc sau cobor pinola afisajul nu se modifica. Revenirea la situatia de lucru se face prin apasarea butonului "zero". Multumesc foarte mult!

In momentul asta ii dau dreptate lui @florianmro, cand ar fi utila folosirea lor? Tu le folosesti?

Ar fi peste mana se deschid eu subiectul, am cele mai putine lucrari, experienta: practic zero! Nici treaba cu un site pentru gazduirea pozelor nu am pus-o la punct. Andrei Gradu mi-a sugerat: http://www.99poze.ro/ sau https://plus.google.... Treaba cu google nu-mi surade deloc, am sa incerc 99poze. Tu la ce site te gandesti? Oricum fara poze, nu merge, ar fi o frectie!

Editat de area51
Link spre comentariu

De deschis un topic nu e mare lucru , cu placere o fac dar peste cateva zile .Momentan mesteresc un dispozitiv de ascutit freze si burghie tot pe ...freza , promit ca vin cu noutati utile

Link spre comentariu

De folosit nu le-am folosit niciodata. Practic in loc sa aduni/scazi Z +/- ceva in minte, alterezi valoarea pe display. Un fel de G92 daca era CNC. Un calcul mintal e mai rapid decat clickait butoanele.

Legat de poze, le poti gazdui oriunde practic. Eu folosesc imgur, dar asta din obisnuinta, nu ca ar avea vreun mare avantaj. Genereaza automat thumbnails si de asta am ramas cu el. Probabil si altele au optiunea asta. Imagini sa ai :)

Link spre comentariu

M-am mai jucat cu butoanele ↑ si ↓ si am adus numarul afisat la valoarea de 999.99 urmat de -000.00.... dupa care am scos bateria ca sa-i vina mintile la cap!

Mai util ar fi fost sa inlocuiasca bateria, cu alimentare de la retea si mai ales, display-ul sa aibe lumina proprie (backlight).

Capitol inchis!

Link spre comentariu

Ca tot vorbim despre cele 2 butoane cu sageti , aseara mi-au fost de mare ajutor.Aveam de frezat niste santuri pentru diviziuni intr-un inel metalic cu freza de 1mm grosime pana la o adancime de 3 mm cu 0.1 la fiecare trecere. Din prea multa graba freza s-a rupt cand eram pe la 2.25 mm . Am tinut minte valoarea ,am inlocuit freza si apoi am coborat noua freza in canal fixand-o acolo. Din sageti am reglat pana am obtinut din nou valoarea 2.25 si am continuat frezarea pana la 3 mm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări