Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator incarcare baterie

Postări Recomandate

Am primit de la un prieten un redresor auto ca sa il repar. Avea traful ars si era foarte mic, asa ca am schimbat aproape tot prin el.Am pus un traf "baban" iar pe puntea redresoare am pus un radiator urias. Legaturile in interior le-am facut cu conductor litat de 8. Vreau sa ii pun un led care sa se aprinda in momentul in care se conecteaza clestii la bornele bateriei. Ma puteti ajuta cu o astfel de schema va rog?  Redresorul va fi folosit pentru incarcarea bateriilor de tractor. 

Link spre comentariu

Poți sesiza căderea de tensiune la bornele unei secțiuni de cablu sau poți folosi un senzor Hall sau un releu reed sensibil, etc. Problema e că la scăderea curentului de încărcare LED-ul se va stinge deși încărcătorul este încă conectat. Înserierea diodei era ideală din acest punct de vedere datorită caracteristicii logaritmice U = f(I) . Dar dioda trebuie să fie de curent mare și introduce , de asemenea , o cădere de tensiune care poate să deranjeze.

Am citit între timp postarea de mai sus . Să facem un mic calcul : 0.018 [Ω*mm2/m]  * 0,15 [m ]/ 8 [mm2]  = 0.34 mΩ. Adică 3.4mV la 10A .  Acceptăm să se stingă la , să zicem 10% adică 1A >> 0.34mV !  Deci , mai greu cu LM358 . Trebuie ceva mai bun. 

Link spre comentariu

Ca sa nu te complici cu amplificarea tensiunii de pe sunt, poti incerca altceva. Inseriezi cu primarul trafului, o rezistenta . Aceasta, astfel dimensionata, ca la curentul dorit in secundar, sa-ti asigure o cadere de tensiune, suficienta sa aprinda ledul. De ex, la 10A in secundar, masori 0,5A in primar. Ca sa obtii o cadere de tensiune de cca 4V, trebuie o rezistenta de 8 ohmi. E drept ca astfel se pierde pe rezistenta 5W. 

Link spre comentariu

Mai bun, adica ceva mult mai sensibil? Ce anume ar merge? Am mai multe variante, poate se potriveste ceva....(vorbesc de comparatoare)

Mai întâi o paranteză - LM358 NU e comparator , e amplificator operațional dar e folosit ca și comparator în această aplicație. Ar trebui tot un amplificator operațional cu offset mic și cu derivă mică. (Comparatoarele uzuale au offset mai mare decît operaționalele , ăsta e motivul pentru care recomand un operațional ). În plus , ca să nu te complici cu alimentarea trebuie să permită coborârea intrărilor până la masă.

Cred că ceva de genul MCP6031-6051-6071, etc.

Link spre comentariu

Păi parcă tema era să nu se înserieze nimic .Idea este ca nu vreau sa introduc nimic intre punte si baterie, si nici intre traf si punte .”

”Bobina” aia are rezistența cam de 25 de ori mai mare decât am considerat eu mai sus . Evident că datele problemei sunt altele . Dacă înserierea unui conductor de sub 0,8mm2 cu unul de 8 mm2 nu ridică probleme ....

Link spre comentariu

Doar stiti ca un lucru" IDEAL"nu exista?Toate cele facute de mina omului sint cu unele compromisuri. Cautam sa ne incadram in anumiti parametrii acceptabili a ceea ce vrem sa realizam.Daca vrem sa despicam firul in patru, cum autorul topicului nu dorea sa inserieze nimic,atunci si conexiunea de la priza de 220 la transformator este serie pe care se pierde energie.

--Din R4 se regleaza sensibilitatea , adica eu am reglat ca pentru primul led aprins curentul absorbit de akku sa fie 1A, led2-2A, si asa mai departe,max.6A.Se poate regla si pentru 2A pe led , max. 12A.

Editat de NOSTALGIC
Link spre comentariu

Cand am spus ca nu vreau nimic intre punte si traf, aveam in minte rezistente de putere, la bobine nu m-am gandit . Vazand bobina cu fir de 1mm m-am gandit ca nu afecteaza prea mult, de asta m-i s-a parut buna idea. Ce-i drept la calcule nu ma stiu....... Acea bobina nu merge facuta cu 2 sau 3 fire de 1mm in pararlel? Asa ar avea rezistenta mai mica. Sau am spus o prostie?

Editat de dacianu11
Link spre comentariu

Cand am spus ca nu vreau nimic intre punte si traf, aveam in minte rezistente de putere, la bobine nu m-am gandit . 

Bobina aia e o rezistență de putere. Dar nu contează , e bine că faci un mic pas înapoi pentru a ajunge la o schemă decentă - ca cea propusă de @NOSTALGIC.

Și , apropo, @NOSTALGIC . Desigur idealul nu există dar cred că niciun user de pe acest forum nu a înțeles altfel decât mine - adică nimic înafară de ceea ce s-a spus : firele de 8mm2. Eu sunt un tip relativ riguros - cel puțin în tehnică - și dacă omul zice nimic , eu îl cred. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări