Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

• 3 luni mai târziu...

Buna..!Doresc si eu sa-mi construiesc acest esr metru:http://www.mario001.de/elektronik/schaltungen/esrmeter.htmlAm cateva intrebari:Daca pun rezistorii/diodele in picioare pe placa perforata :da are ceva(poate afecta frecventa prin vibratii)?Eu am numai diode shockley BAT46 si vreau sa stiu daca le pot folosi in montaj ?( in schema originala sunt folosite diode BAT43 :jytuiyu )Din pacate nu am/gasesc nici un op amp(TLC374P) pot folosi un TLO84CN?Stiu ca sunt multe raspunsuri privind calitatea aparatului :jytuiyu ..dar eu totusi mai intreb:Merita construit?Merge bine?

Link spre comentariu

Mersi!Deocamdata nu doresc sa ma complic cu pic-urile( trebuie sa-mi fac si programatorul..sa invat sa programez....etc..am destul timp si pentru asta,dar mai incolo!)Mai astept niste raspunsuri pentru intrebarile de mai sus! :jytuiyu

Link spre comentariu
Daca pun rezistorii/diodele in picioare pe placa perforata :da are ceva(poate afecta frecventa prin vibratii)?

Nu.

Eu am numai diode shockley BAT46 si vreau sa stiu daca le pot folosi in montaj ?( in schema originala sunt folosite diode BAT43

Diodele se numesc Schottky. Diferentea majora intre cele 2 este tensiunea de lucru. Poti sa utilizezi una in locul celeilalte in schema data.

Din pacate nu am/gasesc nici un op amp(TLC374P) pot folosi un TLO84CN?

In schema figureaza TLC274P. Cele 2 integrate sunt compatibile pin la pin. Ca functionare si tehnologie sunt diferite si cred ca indicatia aparatului va avea de suferit daca pui TL084.

Stiu ca sunt multe raspunsuri privind calitatea aparatului :jytuiyu ..dar eu totusi mai intreb:

Merita construit?

Merge bine?

Cu o pagina inainte ti s-a raspuns la aceasta intrebare. Doresti sa faci un sondaj de opinie ? Probabil ca nu vei obtine multe raspunsuri deoarece sunt multe alte scheme care au fost construite, iar schema de care intrebi tu nu a fost construita de multi useri, datorita marii diversitati de astfel de scheme. Probabil ca daca nu vei folosi integratul indicat de autor, masuratoarea va avea foarte mult de suferit. Parerea mea este ca daca montajul ar fi functionat cu TL084, autorul ar fi folosit acel integrat, deoarece este mult mai utilizat decat cel indicat in schema. Incearca si te vei convinge. Nu cred ca se va apuca altcineva sa construiasca montajul folosind TL084, doar ca sa-ti raspunda tie la intrebare.

In concluzie: citeste fisele tehnice ( datasheet ) ale pieselor pe care doresti sa le inlocuiesti. Astfel vei intelege criteriile care se urmaresc la inlocuirea unei piese cu alta. Termenul de "piesa echivalenta" nu-si mai are rostul. Acest termen se folosea pe vremuri cand existau pe piata piese rusesti copiate dupa piesele occidentale. O piesa poate fi inlocuita cu multe alte piese, in functie de parametrii critici urmariti.

Ai citit fisele tehnice ale pieselor ? Si daca nu, de ce ?

Link spre comentariu

Mersi! :limb:

Ai citit fisele tehnice ale pieselor ? Si daca nu, de ce ?

M-am uitat :nas: ...am priceput eu cat de cat,dar nu eram sigur pe mine!( vroiam sa stiu care este situati :speriat deoarece imi fac comanda online si nu doresc sa-mi cumpar piese inutile*pentru acest montaj.....e grele cu bani :ras: )
Link spre comentariu

Eu mi-am facut de curand unul, si merge foarte bine. (pentru mine). Probleme o sa ai cu acei condensatori de 4,7uF, cand ii comanzi uita-te la dimensiuni, ca daca nu, nu o sa-ti intre in carcasa. Eu am gasit piesele la un magazin local, doar de condensatori si dioda aia de 600v pt protectie am dat comanda pe net. Daca gasesti toate piesele, eu sunt de parere ca merita sa-l faci. Si respecta toate valorile. Eu am pus un multitura de 25k in loc de 20k si nu l-am putut aduce la zero, decat dupa ce am pus unul de 20k. O sa vezi ca e destul de sensibil. Daca ii schimbi testerele, trebuie calibrat iar.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru acest off topic.

Deocamdata nu doresc sa ma complic cu pic-urile( trebuie sa-mi fac si programatorul..sa invat sa programez....etc..am destul timp si pentru asta,dar mai incolo!)

Din cate imi aduc aminte, esti inca la scoala. In cazul acesta, te incurajez sa te apuci sa lucrezi cu microcontrolere. Pentru inceput doar sa construiesti montaje si, nu peste mult timp sa inveti sa faci programe. Nu rata momentul acesta din viata cand ai capacitatea de a acumula informatii foarte multe. Eu ma chinui de ceva vreme sa invat sa fac programe dar nu mai am nici timpul si nici capacitatea de a invata asa cum aveam la varsta liceului, cand am invatat BASIC doar dintr-o carte; dar asta a fost in urma cu 25 de ani si nu am avut ocazia sa continui cu limbajul de programare. Din cate am inteles de la cei care stiu sa faca programe, este foarte usor odata ce ai inteles cum se face.

In ceea ce priveste programarea microcontrolerelor, asta este partea cea mai simpla. Iti ia vreo 10 ore pana sa gasesti / intelegi o schema de programator simplu pe port serial. Iti mai ia cel mult 1 ora sa strangi de pe montaje vechi cele 10 piese de care ai nevoie si iti mai ia inca 1 ora sa realizezi montajul. La PIC-uri zic eu ca e cel mai simplu sa programezi. In fisierul pe care trebuie sa-l "inghesui" in PIC, sunt introdusi toti parametrii de functionare, asa ca doar apesi pe butonul de programare al PIC-ului si gata. La ATmega trebuie lucrat mai cu grija; trebuie sa citesti mai mult despre cum se programeaza aceste microcontrolere.

Recomandare tuturor celor de liceu: invatati cat mai mult acuma, cat mai aveti capacitatea de a invata, deoarece este gratis. Odata cu trecerea timpului, nu veti mai avea nici timp si nici chef sa invatati lucruri noi. Invatatul nu inseamna "a memora". In final, invatatul inseamna sa stii ce si unde sa cauti atunci cand ai nevoie. Din tot ce veti invata la scoala, va veti aduce aminte cel mult 1%. Si voi ma veti intreba: care este diferenta intre mine si altul care nu invata? Tu, care ai invatat, vei stii ce si unde sa cauti ca sa rezolvi o problema. Ai urmatoarele variante in viata: daca te pricepi la invarteli si te sponsorizeaza cineva, te faci afacerist. Daca inveti la scoala si obtii o diploma, ai sansa sa-ti alegi TU locul de munca. Daca nu te pricepi la invarteli si nici nu inveti, vei ajunge sa lucrezi acolo unde este un loc liber, asta daca gasesti acel loc liber. Si in cel mai nefericit caz, daca crezi ca te pricepi la invarteli dar nu te pricepi deloc, ajungi coleg de celula cu unul "cat usa" care o sa-ti zica dimineata: Pisi, du-te sa-mi aduci micul dejun.

Inca odata imi cer scuze pentru acest off topic.

Link spre comentariu

Mersi! :limb: Am timp in vacanta :da dupa finalizarea esr metrului ma apuc de construit programatorul si studierea/intelegerea/invatarea limbajului de programare(sunt nou in acest domeniu,dar cunost anumite canale pe youtube interesante despre bazele programarii).Salut!Ultimul off topic :limb:

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator mikered82

Am finalizat un ESR- metrul cu 2 domenii de masura ; 0-1 ohm si 0-10 ohm ! In urmatoarele zile voi verifica stabilitatea schemei si daca totul este in regula voi prezenta lucrarea

Salut! Va rog frumos, poate cineva mai are schema lui Blue, ca vreau sa o fac si eu (de preferat ultima versiune).Am cautat de doua ori tot forumul asta si nu apar nicaieri fisiere atasata sau link-uri. Va multumesc!
Link spre comentariu

Off-topic(cu scuzele de rigoare)

Recomandare tuturor celor de liceu: invatati cat mai mult acuma, cat mai aveti capacitatea de a invata, deoarece este gratis.

Daca sunteti adusi de spate si cu ochelari, ascultati sfatul lui Pinki-asa a reusit sa devina "cineva" unul ca Bill Gates-daca insa, sunteti baieti cat de cat simpatici si aratosi, lasati microcontrollerele si limbajele de asamblare in seama celor de mai sus, ca de astea va puteti ocupa si la 60 de ani, dar de facut lucrurile pe care le poti face la 16-18 ani, nici pomeneala sa le mai puteti face la 60...distrati-va la maxim, bucurati-va de adolescenta, calatoriti.

Odata cu trecerea timpului, nu veti mai avea nici timp si nici chef sa invatati lucruri noi. Invatatul nu inseamna "a memora".

Bine zis, invatatul nu inseamna a memora! Pacat insa ca sistemul de invatamant e conceput chiar asa, ca elevul sa memoreze si sa reproduca ce a memorat. In final, invatatul inseamna sa stii ce si unde sa cauti atunci cand ai nevoie. Din tot ce veti invata la scoala, va veti aduce aminte cel mult 1%.

Si voi ma veti intreba: care este diferenta intre mine si altul care nu invata?

Ala nu se chinuie ca stupidul sa satisfaca un protocol social si sa se aleaga cu un carton prea putin valoros...

Asta nu inseamna ca va recomand sa deveniti cocalari fara nimic in cap,care nu stiu decat de cluburi si pitipoance/bani/masini/smecherii, ci va recomand doar sa nu va pierdeti timpul care nu se va mai intoarce niciodata, cu tehnologii perisabile, cu stiinte care se perimeaza in cativa ani, sau sa ajungeti sa stiti aproape totul despre aproape nimic.Faceti ce va indeamna inima, si ganditi-va la scopul pentru care faceti un lucru, daca merita sau nu efortul, timpul si banii vostri.

Link spre comentariu

...Va rog frumos, poate cineva mai are schema lui Blue...

Posted Image

Aici:

http://www.elpedia.ro/wp-content/uploads/esr_blue_2007-1024x390.png

Am fost interesat la vremea respectiva de variantele lui Blue si am salvat desenele in arhivele mele.

Aci e desenul refacut pt prima schema, postata in 2007.

Se pare ca a fost o idee inspirata. pentru ca intre timp s-au sters fisierele de pe forum.

Link spre comentariu
  • 4 luni mai târziu...

Deoarece vad ca mai sunt pasionati sa construiasca ESR-metre fara controlere, doresc sa va aduc in atentie, cred, cea mai desteapta schema de esr-metru ''analogic''. Spun ca este cea mai desteapta dearece elimina efectul capacitatii condensatorului si poti masura corect ESR-ul chiar si la condensatoare mici. Daca folositi o schema clasica ,care functioneaza la 50KHz spre ex., reactanta capacitiva la un condensator de 1uF este Xc=3,1 ohmi si se inseriaza cu ESR-ul condensatorului, aceasta poate duce la erori de masurare de pana la 50% functie de calitatea condensatoarelor.

Schema cu cablajul aferent se gaseste in fisierul atasat sau la urmatoarea sdresa:

http://elektrotanya.com/esr-meter_elekt ... nload.html

Daca doriti una simpla dar fara acest avantaj v-o recomand pe aceasta:

http://electronics-diy.com/electronic_s ... php?id=950 , care este totuna cu urmatoarea

http://www.niqro.3x.ro/ESR/ESR.htm , cu deosebirea ca aici aveti si cablajul.

Dezavantajul consta in faptul ca scala indicatorului trebuie sa fie ca la ohmetru cu zero la dreapta. Avantajul este ca lucreaza in punte iar frecventa este destul de mare 100KHz ceea ce diminueaza efectul nedorit al Xc.

esr.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări