tommymd Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Buna ziua. Vreau sa fac si eu ESr-ul lui mario, asta http://www.mario001.de/elektronik/schal ... meter.html. Pot inlocui cu ceva dioda p6ke6v8ca ? Multumesc anticipat! Link spre comentariu
validae Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Dioda e pentru descarcarea condensatorilor de mare capacitate incarcati cu tensiune ridicata.Daca ai grija sa descarci asemenea condensatori, poti totusi pune o dioda rapida gen BY399. Cea din schema originala e supradimensionata pentru masuratori uzuale, putand suporta descarcari de pana la 100A. In ESR-metrul personal am doua diode 1N4007 si nu le-am strapuns pana acum, desi il folosesc de cativa ani buni.Poate ca am lucrat si cu atentie. Link spre comentariu
homer Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Buna ziua.Vreau sa fac si eu ESr-ul lui mario, asta http://www.mario001.de/elektronik/schal ... meter.html.Pot inlocui cu ceva dioda p6ke6v8ca ?Multumesc anticipat!Am realizat si eu acest Esrmetru. Valorile dupa construire si calibrare sunt ok, adica iti dai seama de starea unui condesator.Totusi daca vrei ceva mai bun iti recomand schema de aici care e prezentata si in urma cu cateva pagini, are tot ce ii trebuie, masoara si capacitatea si fata de aceasta mi se pare mie ca ofera o siguranta mai buna la masuratori.http://kripton2035.free.fr/digital%20es ... ssian.htmlviewtopic.php?f=290&t=80189 - aici sunt mai multe despre el. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Multumesc de raspuns.Eu sunt amator, fac montaje dupa scheme, deaia nu ma pricep ce fac piesele si cu ce le pot schimba. Cat despre scheme cu microcontrolere, nu stiu sa le programez, si schemele sunt prea complicate pentru mine si pentru conditiile mele modeste de realizare.Cred ca o sa pun un buton care sa tina testerele tot timpul in scurt si sa masoare doar cand cineva il tine apasat sau cumva, sa evit posibilitatea de a-l conecta la un condensator incarcat. Link spre comentariu
homer Postat Martie 11, 2013 Partajează Postat Martie 11, 2013 Si eu ziceam la fel acuma ceva vreme.Si eu sunt la fel de amator. PIC-ul se programeaza destul de usor, sigur se gaseste un coleg din Cluj cu un programator PIC sa va ajute.Acum dupa ce am construit ambele scheme, sincer sa zic mi se pare mai facila schema cu PIC de construit. Are cablajul doar pe o singura parte fata de cealalta care e pe ambele fete si are si traseele mai usor de facut. La cea a lui Mario sunt destul de apropriate si inguste traseele si mi-au dat bataie de cap cand l-am facut.Deci ca usurinta eu si functionalitate tot pe cea cu microcontroler o recomand.Schema si realizarea ei e simpla, are si cablajul pentru PCB, numai ce faceti cablajul, puneti piesele si gata. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 12, 2013 Partajează Postat Martie 12, 2013 mai am o problema.....In schema apar 2 condensatoare nepolarizate de 4,7 micro (C9 si C10). Ce am gasit de cumparat, sunt la 100V si sunt destul de babane, iar in poza se vad unele de dimensiuni reduse, de asemenea am mai vazut niste poze in acest subiect cu condensatoare mici, dar semanau cu cele electrolitice.Chiar sunt nepolarizate sau e gresita schema? Se poate face ceva artificiu in aceasta privinta? ESR-Meter V2.1 SCM 121228.pdf Link spre comentariu
pinky Postat Martie 12, 2013 Partajează Postat Martie 12, 2013 Cei 2 cond 4,7uF sunt cei galbeni mari din ultima poza de pe site-ul dat de tine. Ce inseamna "babane" la tine? Da dimensiuni.Condensatorii de 4,7uF trebuie sa fie nepolarizati. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 12, 2013 Partajează Postat Martie 12, 2013 Eu alea de dimensiuni mari le-am vazut si am acasa 2 la 400v (impreuna sunt cat tot montajul ), insa vad ca lui ii incape primul montaj intr-o cutie de aparat de masura (sunt cele 2 condensatoare patrate din coltul stanga jos). Nu ma pricep sa stiu ce sa caut sa fie asa mai mici. Cele mai mici care mi le-au putut oferi cei de la magazin erau la 100V, destul de imense. Daca nu gasesc altele, o sa pun deastea mari.Tin minte o informatie, am vazut mai demult intr-o revista de tehnium 2 electolitice in serie conectate la piciorusele de acelasi semn, nu mai stiu pentru ce erau sau daca se poate face asa ceva pentru montajul meu. ( se poate sa spun si prostii, deaia intreb aici pe cine se pricepe ca sa ma lamuresc si eu)Am cautat eu pe net dar ce am gasit de dimensiuni reduse erau toti de ordinul nF.Mai astept sfaturi si pareri.Multumesc! Link spre comentariu
homer Postat Martie 12, 2013 Partajează Postat Martie 12, 2013 Si eu am avut problema in a gasi condensatori cum au fost folositi in schema. Eu i-am prins pe aia in aer cu fir din PCB. Dar atentie sa folositi fir grosut ca aia din cate tin minte eu schema sunt folositi la partea de masurare si cu fir subtire afecteaza functionarea. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Ultima ''mare'' problema. Singura piesa de care mai am nevoie este un semireglabil multitura de 20K (P4 in schema postata mai sus). Nu gasesc de cumparat si comanda pe net nu se merita sa dau pentru atat datorita costului de transport.Am unul de 25K, se poate pune acesta sau sa pun un semireglabil normal de 20K?Multumesc! Link spre comentariu
pinky Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 multitura inseamna ca poti sa reglezi foarte fin valoarea. Daca nu ai multitura, poti sa pui 2 semireglabili in serie, unul de 20K si unul cu valoare sub 5K. Cu cat este mai mica valoarea sub 5K, cu atat va fi reglajul mai fin. Daca vrei reglaj exagerat de fin, poti sa mai pui in serie inca un semireglabil de 500 ohmi sau mai mic. Poti sa jonglezi cu valorile si sa experimentezi. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Pai am un semireglabil multitura de 25K. Eu intrebam daca nu este vreo problema daca il pun pe acesta (fiind mai mare de 20K, cat e in schema), avand in vedere locul si rolul pe care il are in schema. Din descriere am inteles ca se folosesc pentru calibrat, si ma intrebam daca valoarea lui nu este critica. Link spre comentariu
tommymd Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Pai am un semireglabil multitura de 25K. Eu intrebam daca nu este vreo problema daca il pun pe acesta (fiind mai mare de 20K, cat e in schema), avand in vedere locul si rolul pe care il are in schema. Din descriere am inteles ca se folosesc pentru calibrat, si ma intrebam daca valoarea lui nu este critica.S-a postat de 2 ori....scuze! Link spre comentariu
homer Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 Din cate tin minte tot de 25k am folosit si eu. Link spre comentariu
pinky Postat Martie 14, 2013 Partajează Postat Martie 14, 2013 In schema asta: http://www.mario001.de/elektronik/schal ... V1_SCM.pdf nu vad unde este P4. Ca sa micsorezi valoarea unui potentiometru, pui o rezistenta in paralel cu capetele fixe ale potentiometrului. Valoarea rezistentei o afli dupa formula de calcul pentru rezistente in paralel: R= (R1*R2)/(R1+R2) unde R ( cei 20k ) este valoarea finala a celor 2 rezistente R1 ( pot de 25k ) si R2 ( rezistenta suplimentara ) puse in paralel. Daca nu te descurci cu calculele, ai 2 variante: bagi formula in Excel si afli de acolo valoarea sau faci incercari succesive pana ajungi la valoarea dorita, punand in paralel cu potentiometrul rezistente de diverse valori, mai mici sau mai mari. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum