Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

homer schema ta are 4 amplificatoare operationale din care 3 sunt legate nul dupa altul .unde ai gasit integratul? sau ai pus alceva compatibil? ce nu inteleg eu in schema aia ale 3 operationale ce anplifica nu se pot ilocui cu un singur oamplificator inversor dar cu amplificare reglata mai mare??

Link spre comentariu

am facut schema exact cu componentele de acolo. singurele ce sunt un pic diferite sunt diodele, sunt f asemanatoare dar de putere mai mare ca nu am gasit exact modelul din schema.Citez din schema in engleza:"The unit requires a DC voltage in the range of about 9 to 12 volts, which is used once directly and is additionally stabilized with IC1 to 5V. The diode D1 serves as a reverse polarity, C1 to C4 stabilize the voltages. Including the oscillator part is visible, which is a type of IC NE555 established. (In the original circuit, a power-saving ICM7555 was used, but this here, thanks to power supply is not necessary.) At the output, pin 3, a square wave kHz with a frequency of about 60, about the two low passes R2/C7 and R3/C8 is sent and then roughly sinusoidal shape. T1 through the driver transistor is DC-coupled, where the measured input to the capacitor to be measured is connected. The voltage drop across the capacitor is removed, the OP-chain IC3A increased to C and the same direction as IC3D. Subsequently, this ICL7107 voltage to the input of IC4, a display driver of the type given. This is wired up by default to data and includes all necessary components, the A / D converter to the display driver. The result is then added directly to four seven-segment displays (models with a common anode)."

Link spre comentariu

De ce nu incerci? Desi ma indoiesc ca va functiona corect. Nu cred ca autorul a folosit din aceia doar pentru ca nu avea altceva prin casa. Observi ca cei folositi de autor NU sunt electrolitici. Acei condensatori trebuie sa se comporte bine la 60 kHz sau mai mult.Ai zis ca l-ai terminat. Nu ai zis nimic de masuratori.

Link spre comentariu

Ii las asa. Am sa construiesc cutia unde o sa-l pun un pic mai mare pe lateral ca sa vina bine si acei condensatori.La masuratori am asa din ce am testat pana acum:4.7uF 63V: 1.46, 1.422.2uF 63V: 1.63, 1.67, 1.731500uF 10V: 0.044700uF 35V: 0.011000uF 25V: 0.02470uF 25V: 0.07220uF 16V: 0.22.2uF 50V: 3.17100uF: 0.34Cam astea am masurat pana acum cu el, valorile mi se par ok, inca nu am gasit condensatori stricati si nici nu am niciunul in preajma ca sa vad.

Link spre comentariu

Cam astea am masurat pana acum cu el, valorile mi se par ok, inca nu am gasit condensatori stricati si nici nu am niciunul in preajma ca sa vad.

stai linistit,o sa apara si aia prosti
Link spre comentariu

Daca ai vreo sursa in comutatie, de computer sau de alt aparat, mai veche de 3 ani poti sa masori condensatorii de valori mici, 47 uF si mai mici. Aia se strica cel mai repede.Sunt tare curios de valorile celor vechi de capacitati mici. Aia se devalorizeaza dar nu se umfla ca cei cu valori peste 100 uF.

Link spre comentariu

eu am facut schema asta cu un trasformator de impulsuri de la o sursa in comutatie veche de calculator .asa cum este schema .mie nu imi placea cum mergea ,ptr ca la un condesator umflat si la altul bun arata la fel acul multimetrului devia la maxim ,chiar daca condesatorul era mic de 47 micro si altul de 1000 de micro tot la fel mergea,trasformatorul avea multe spire in primar si putine in secundar ca sa fie impendata scazuta in secundar,dar totus nu mergea cum ma asteptam chiar eram dezamagit.cand mi-a trecut in cap sa fac o modificareacuma dupa modificare merge super ok,dar sa inversat la esr mare acul merge la capat de scala la esr mic sau scurt acul revine la 0. am vazut ca scala de masura este intre 01 ohmi si 1,5 ohmi .suficenta ptr surse in comutatie.ca si comparatie .condesatorul umflat ,acul se misca putin in jos 2 gradati iar la unul cu esr de 0,1 ohmi este aproape de zero cu o linie peste zero .Din intamplare mi-am amintit ca in cutia cu maimute am un ruter primit de la cineva care la aruncat ptr ca nu mai mergea,mi am amintit ca il masurasem ras masurasem si nu ii gasisem nimic defect ma gandeam ca are vreun integrat smd ars,acuma am zis sa il pun la verificat de condesatori ,cand mam uitat la el avea 7 condesatori care aratau impecabil ,zic sigur aste nu au nimic.masor primi 2 condesatori de 1000 micro acul deviaza aproape de 0,1 ohmi bun foarte buni,zic aste 5 de 47 micro nu au nimic ,masor primul 0,65 ohmi ,ok .restul 4 con tot de 47 micro supriza acul nici nu devia de loc aceias tip la acelas voltaj erau cu esr cred ca peste 2 ohmi ca mie aparatul mai mult de 1,5 ohmi nu imi indica, repede am lipit alti in loc ,si ruterul un edimax merge ca uns .am pus schema normala ,care mie nu imi placea cum merge .si cea modificata care merge ok

post-21646-139829508791_thumb.png

post-21646-139829508795_thumb.png

Link spre comentariu

schema aia nemodificată vreau s-o fac și eu, așa că de vreo 3 zile m-am apucat de ”selectat” minitrafuri din sursele de PC, și deocamdată, numai unul s-ar potrivi, nu știu câte spire au, dar ohmmetric, ar trebui să fie ok.am tot citit despre schema aia, și unii nu s-au complicat cu bobinatul, recuperând trafuri din surse în comutație, sau filtre audio (mai greuț, filtre audio cu trafuri nu se mai fabrică de niște zeci buni de ani), și au trebuit să tatoneze valorile din voltmetrul electronic, care ”aduna” sau ”risipea” valorile de pe scală... cu traful ăla bobinat cum se indica pe schemă, scala era destul de liniară și de uniformă...de asemenea, rezistența de 10 ohmi în paralel pe ieșirea trafului are rolul de blocare a spike-urilor, care pot să dea o citire falsă pe instrument...în fine, elektor a publicat o schemă de esr-metru a cărui ieșire era pe un voltmetru cu 7107, deci e pretabilă modificarea, ba mai mult, se poate concepe astfel încât să fie un adaptor de măsură pentru un multimetru oarecare...oarecum offtopic: știe cineva cum să ”înmoi” chestia de plastic cu care sunt lipite ”E”-urile de ferită între ele, fără să dizolv și carcasele?am 2 sau 3 trafuri mici, perfect pretabile, dar care au o singură înfășurare, iar ferita e lipită ”în puncte”, pe barele e-urilor...am mai încercat eu și altă dată, dar n-am reușit decât să fac praf și feritele, și carcasele... iar faza cu ”fiert trafurile” e cam la mișto zisă...

Link spre comentariu

Am masurat si niste condensatori dintr-un casetofon vechi. Am obtinut urmatoarele valori:4.7uf 25V - 5.45 ( capacitatea e buna ).4.7uf 25V - 6.65 ( capacitatea buna ) - ESR-ul prost - condensator defect220uf 10V - 0.27 ( capacitatea buna ) - aproape de limita superioara ESR-ulDe acum urmeaza condensatori ai caror capacitate este diferita decat specificatiile lor:470uf 10V - 0.13 - ESR aproape de de limita superioara, cap 64022uf 16v - 1.73 - condensator stricat 100%220uf 10V - 0.13 ESR bun, capacitate proasta (280)220uf 10v - 0.24 ESR bun, capacitate proasta (330)220uf 10v - 0.55 ESR prost, cap proasta (169 )4.7uF 25V - 7.00 ESR prost, capacitatea proasta4.7uf 16V - 8.12.2uf 40V - 7.44 ESR f prost ,cap proasta4.7uf 16V - 6.41 ESR prost, cap proasta100uf 10V - 0.35 ESR bun, capacitatea proasta(128)4.7uf 25V - 7.33, cap proasta (5.74)22uf 16V - 5.5

Link spre comentariu

Am masurat si niste condensatori dintr-un casetofon vechi. Am obtinut urmatoarele valori:4.7uf 25V - 5.45 ( capacitatea e buna ).4.7uf 25V - 6.65 ( capacitatea buna ) - ESR-ul prost - condensator defect220uf 10V - 0.27 ( capacitatea buna ) - aproape de limita superioara ESR-ulDe acum urmeaza condensatori ai caror capacitate este diferita decat specificatiile lor:470uf 10V - 0.13 - ESR aproape de de limita superioara, cap 64022uf 16v - 1.73 - condensator stricat 100%220uf 10V - 0.13 ESR bun, capacitate proasta (280)220uf 10v - 0.24 ESR bun, capacitate proasta (330)220uf 10v - 0.55 ESR prost, cap proasta (169 )4.7uF 25V - 7.00 ESR prost, capacitatea proasta4.7uf 16V - 8.12.2uf 40V - 7.44 ESR f prost ,cap proasta4.7uf 16V - 6.41 ESR prost, cap proasta100uf 10V - 0.35 ESR bun, capacitatea proasta(128)4.7uf 25V - 7.33, cap proasta (5.74)22uf 16V - 5.5

Pentru aceste masuratori a trebuit sa scoti condensatorii din circuit. Asa e ?ESR-C metrul cu PIC iti masoara capacitatea si ESR-ul fara sa mai fie nevoie scoaterea condensatorilor din montaj.
Link spre comentariu

da, astia erau scosi din circuit.ESR-ul il masor direct pe circuit, sa stii ca si cu capacimetru ii masor direct pe circuit capacitatea dupa ce descarc condensatorii si imi da aceleasi valori ca si atunci cand ar fi scosi.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări