pinky Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 Variatiile astea poti sa le ai de la diverse componente ale aparatului. Pentru inceput schimba cablurile de masurat ( testere - care cum le denumeste ) cu cabluri groase. Eu am folosit fire de 2,5 mm2. Un alt criteriu foarte important este sa fixezi punctul de "zero", cu testerele in scurt, mai mare decat zero. Pune testerele in scurt si vezi cum fluctueaza valoarea. Un + - 0.005 este normal. Daca ai variatii mai mari, schimba pe rand mosfet-ul ( nu e obligatoriu sa folosesti IRF530. Poti sa incerci si cu alte tipuri ), apoi TL431. Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 si mie mi se pare ca variaza f mult esr-ul al masuratoare... de ex. la un nippon chemicon de 10000uF 80v, esr-ul variaza astfel>> 0.018, 0.009, 0.013, 0.000, 0.015, 0.018, 0.007 etc...media (aprox. 0.013 ) o compari cu valoarea din tabel si tragi concluzia ca ai un condensator de nota 10 Link spre comentariu
iora Postat Octombrie 14, 2011 Partajează Postat Octombrie 14, 2011 am finalizat si eu montajul pentru esr-metru, urmeaza calibrarea si montarea in cutie. am sa revin cu detalii Link spre comentariu
player4 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 am schimbat TL431 si irfz44n cu IRF530 si conzii electrolitici cu elna low esr (exact aceleasi capacitati bineinteles) si am constatat ca variatiile sunt acum f mici, insa nu-mi mai masoara corect ers-ul. cand pun rezistentele de calibrare imi arata si la 1R si la 10R o valoare de aprox 3 ori mai mica. am schimbat din nou IRF-ul530 si TL431 cu unele noi si..aceeasi treaba Link spre comentariu
pinky Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Acum urmeaza sa faci calibrarea. Faci calibrare hardware asa cum am descris eu cu cateva pagini in urma sau faci calibrare software asa cum descrie inventatorul.Succesuri! Link spre comentariu
player4 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 Acum urmeaza sa faci calibrarea. Faci calibrare hardware asa cum am descris eu cu cateva pagini in urma sau faci calibrare software asa cum descrie inventatorul.Succesuri!nu prea cred ca am vreo sansa sa fac calibrare de la valorile astea... de la 1R imi apare 0.362R iar de la 10 ohmi 3.781R... (in conditiile in care inainte imi apareau valori de 0.985 si 10.016) . am pus socketuri la icl7660 si tl082 (ocazie cu care am constatat ca in locul celui de-al doilea este un tl072cn), iar maine urmeaza sa pun un tl082 Link spre comentariu
player4 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 o fi din cauza ca am schimbat irfz44n cu IRF530?? Link spre comentariu
nel65 Postat Octombrie 16, 2011 Partajează Postat Octombrie 16, 2011 care e problema? ai mp Link spre comentariu
iora Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 am finalizat si eu montajul pentru esr-metru, urmeaza calibrarea si montarea in cutie. am sa revin cu detaliiam terminat de montat in carcasa ESR-meter-ul, am ales o varianta stationara cu iluminare display,carcasa inca nu am fixat-o in suruburi: Link spre comentariu
pinky Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Frumos O precizare: la masurare nu e importanta polaritatea testerelor. Asa ca poti sa pui testere de aceeasi culoare.Cat mai groase firele ca sa ai eroare cat mai mica.Poti sa-ti faci 2 seturi de testere:- un set cu crocodili pentru masurat condensatori afara din montaj- un set cu testere ascutite ( de voltmetru ) pentru masurarea condensatorilor in montaj si identificarea scurt-circuitului pe placi. Link spre comentariu
Eusebiu Angelescu Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 ......Poti sa-ti faci 2 seturi de testere:- un set cu crocodili pentru masurat condensatori afara din montaj- un set cu testere ascutite ( de voltmetru ) pentru masurarea condensatorilor in montaj si identificarea scurt-circuitului pe placi.........este posibil sa nu-l poata regla pe "zero" cu doua seturi de testere....de fapt si eu am realizat ESr-ul acesta si la fel am pus mufe cu testere (cat mai scurte)....Din cate am mai vazut este recomandat cat mai scurte firele si lipite direct...Toata stimaPS: o sa revin si eu cu pozne Link spre comentariu
pinky Postat Octombrie 22, 2011 Partajează Postat Octombrie 22, 2011 Nici nu recomand sa regleze cineva "pe zero" !!! Daca reglezi la zero nu vei stii niciodata daca aparatul masoara 0.000 sau -0.050.Recomandarea mea este sa reglezi punctul de zero ca fiind de fapt 0.010 sau chiar mai mult. Asa cum am mai spus, in practica nu te intereseaza daca un condensator are 0.010 sau 0.020. Variatia asta poate exista chiar la acelasi tip de condensator dar din loturi diferite. Te intereseaza daca in loc de 0.020 cat ar trebui sa aibe un condensator, aparatul iti indica 0.300 sau mult mai mult. Eu am testere lungi de 30 cm si cu sectiunea de 2mm puse pe borne facute din mufe audio jack mama. Cu ele am reglat "punctul de zero". La 0.020. Asa stiu ca plec cu masuratoarea de la valoarea asta. Punctul asta ma intereseaza doar cand vreau sa identific o piesa in scurt din montaj. Acolo ma intereseaza daca arata 0.020 sau 0.025. In rest nu au importanta variatii de 0.010 ohmi. Link spre comentariu
iora Postat Octombrie 23, 2011 Partajează Postat Octombrie 23, 2011 am finalizat si eu montajul pentru esr-metru, urmeaza calibrarea si montarea in cutie. am sa revin cu detaliiam terminat de montat in carcasa ESR-meter-ul, am ales o varianta stationara cu iluminare display,carcasa inca nu am fixat-o in suruburi: am prevazut mufe cu borne .testerele de 0,7m le folosesc conectate la borne si au rezistenta 0,1ohm in scurt. am setat zero doar la conectare directa la borne.etalonarea am facut-o nu foarte precis,urmeaza... ;mai trebuie sa ma obisnuiesc cu interpretarea valorilor pentru ESR in functie de fabricant. Link spre comentariu
Vizitator poiu00 Postat Noiembrie 12, 2011 Partajează Postat Noiembrie 12, 2011 Va recomand o schema simpla si ieftina totodata, pe care am realizat-o in doua exemplare, la serviciu si acasa. Sunt foarte multumit de ea, ca sa evit alimentarea cu mai multe elemente de 1,5V inseriate, am facut un invertor simplu 1,5V-9V dupa care am stabilizat la 5V cu LM7805 si folosesc doar un acumulator 1,2V/2A pe care il incarc de doua ori pe an.Atasez si schemele aferente.Mentionez ca am incercat si functioneaza cu instrumente avand sensibilitatea intre 50 microamperi si chiar 1mA prin ajustarea rezistentei semireglabile si folosirea unor diode Schottky in puntea redresoare. Important este ca instrumentul sa aiba o scala cu deschidere foarte mare, pentru o buna vizibilitate la valori mici,scala fiind neliniara.Am si eu unul dupa aceasta schema de ceva ani, foarte robust, poti masura pe un c de filtrare cu 300v pe el, in functiune "televizorul", fara nici o problema, inclusiv in reteaua de 220ac, verificat.Eu am pus un 78l05, pentru stabilizare, curentul consumat este undeva la 20ma cu tresele in scurt.Instrument infect, din multimetru de 17 ron din piata, ar trebui sa fie de 1ma dar e de aproape 5ma, nu ete problema, se micsoreaza rezistenta serie.Intradevar daca instrumentul este "infect" e de preferat sa fie shottky in punte, nu 4148.E ok pe condi de la 0,22u in sus, si se vede diferenta de la 0,1ohm la 0,2ohm, afisarea e suficient de imprastiata ca sa zic asa.Recomand, simplu, fiabil, suficient de precis pentru cam orice depanare. Link spre comentariu
ala micu Postat Noiembrie 13, 2011 Partajează Postat Noiembrie 13, 2011 O idee pentru cei care poseda versatester si au nevoie de esr-metru este s-a isi faca doar puntea de rezistente cu cele 2 diode antiparal si citesc tot pe voltmetrul verstesterului tensiunea din diagonala puntii .si era s-a uit ce este mai important,la iesirea versatesterului de 600 ohmi am pus un transformator adaptor de impedanta dintr-un televizor folosit la iesirea pentru difuzor.asa nu mai ai masa comuna in/out la versatester si poti folosii voltmetru s-a masori diagonala puntii.este o solutie cand esti grabit si nu ai bani de investit.am s-a incerc s-a o imbunatatesc prin adangarea unei surse de tensiune si un AO la iesire cu amplificarea reglabila dar deocamdata m-a ajutat asa la repararea uni tv . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum