Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

E OK. Oricum, nu te intereseaza variatile astea mici de valori. Masoara cativa condensatori noi de diverse valori si o sa-ti faci o idee despre ce valori trebuie sa ai la piese bune. Intr-un post mai vechi am descris cum am facut eu calibrarea. Citeste si calibreaza-ti aparatul. Odata calibrat, o sa-ti dai seama ce aparat extraordinar detii. Pana in urma cu cateva luni nici nu visam sa pun mana pe un capacimetru care sa-mi masoare condensatorii fara sa-i dezlipesc de pe placa. Eu sunt incantat de fiecare data cand folosesc scula. Vechiul capacimetru nici nu-l mai prea folosesc, numa cand imi arata valori aiurea si atunci ma verific cu capacimetrul clasic, ca sa constat ca C-ESR metrul si-a facut treaba de minune.

de exmplu la un cond. de 47 micro Cx 42.8 43,7 apoi sare iar la 42.8 44,1ESR 0.283 0.294 0.278 0.285 0.277 0280 0.278 0.270 0.290 :somn:

Link spre comentariu

Am facut calibrarea in felul urmator:

Am pus un 1000uF / 16V si am adus valoarea ESR la 0.150. Apoi am pus valori mai mari ( 4700 e cel mai mare pe care il am nou) si am verificat ca imi indica mai mult decat cu firele in scurt. Am mai verificat si pe o placa de baza care are mai multi conzi in paralel ( am gasit pe o placa ceva de genul 20.000 uF ), de asemenea sa fie mai mare decat cu firele in scurt.

La conzi mai mici am observat ca cei noi au prin preajma lui 1 ohm ( asta dupa calibrarea mea ). Se vede diferenta intre unul nou si unul vechi. Cel vechi are ESR-ul mai mare de 2-3-6 ori decat unul nou.

NU am pretentia ca aceasta metoda de calibrare este exacta. Nici nu am nevoie de o calibrare exacta pentru a depista un cond obosit sau defect. La care vad ca valoarea ESR e obraznic de mare, il trimit la tomberon.

Alte detalii despre cum am facut eu calibrarea sunt la pagina 26.

Link spre comentariu

Va salut! Am realizat doua esr-cap dupa schema domnului Nel65 si am urmatoarea problema: un esr-cap functioneaza foarte bine adica capacitatea cu toleranta de 0,4uF si esr cu toleranta de 0,3 ohmi fara nici un reglaj de exemplu cand masor o rezistenta de 10 ohmi imi indica 9,724 in schimb cu cel de-al doilea esr-cap imi masoara capacitatea bine cu o toleranta de 1,3uF dar esr la jumatate de exemplu cand masor o rezistenta de 10 ohmi imi indica 4,667 fara sa fac nici un reglaj am schimbat pic-urile intre si tot la fel ce poate sa fie :jytuiyu. Va multumesc!

Link spre comentariu

Teoretic poate sa fie oricare alta piesa in afara de PIC, daca zici ca ai schimbat PIC-urile intre ele. Pentru inceput masoara tensiunea negativa sa fie aceeasi la ambele aparate. Apoi schimba TL082. Acestea sunt foarte sensibile la campirile electrostatica deoarece au intrare cu FET-uri. Schimba integratul 431, acesta e cel mai probabil sa lucreze diferit fata de celalalt. O alta piesa este N-FET-ul IRF530 de la intrarea testerelor. RDS-on nu e acelasi, chiar daca ai luat piesele din acelasi lot iar acest aparat functioneaza prin scurtcircuitarea condensatorului.

Daca vei schimba 431 vei vedea diferenta de citire.

Mai poti sa ai erori de citire si din cauza firelor de tester.

Probabil esti singurul de pe acest forum care a facut 2 aparate. Probabil. :aplauze

Personal, astept cu interes maxim sa ne spui care piesa ti-a dat aceasta bataie de cap.

Va salut! Am realizat doua esr-cap dupa schema domnului Nel65 ...quote]
Link spre comentariu

cu o lupa buna ,verifici fiecare traseu sa nu aiba intreruperi si/sau scurturi ,dupa ce cureti perfect de sacaz si tot cu lupa aia te uiti sa nu fi pus vreo rezistenta de alta valoare ,precum si condensatoarele de 4.3nF DE VALORI PREA MARI (din greseala bineinteles,ca de exemplu de 47nF).In rest vezi ce a zis si pinky

Link spre comentariu

Da, aveti dreptate domnule Pinky de vina a fost TL431 l-am inlocuit si merge foarte bine :101, urmeaza sa le pun in carcase si la treaba cu ele(unul dintre ele il fac cadou la un prieten). Va multumesc inca odata si o zi buna va doresc!

Link spre comentariu

Nu am avut dreptate deoarece ti-am dat multe variante de posibile cauze. Meritul il ai tu deoarece ai identificat problema. :aplauze Acum, ca ai C-ESR-metru, vei putea masura tot ce iti pica pe masa de lucru. Vei vedea ca sunt diferente de ESR intre diversi producatori de condensatori.Te va ajuta foarte mult sa verifici condensatorii electrolitici mici din sursele de alimentare. Aceia nu se umfla ca si "grasii" din secundar dar creeaza mai multe probleme.Distractie placuta in continuare cu noua ta jucarie. Mai ramane sa-ti faci un "tranzistor tester" si un LCF-meter. Astea sunt mai simplu de facut decat C-ESR-meter-ul.

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Va recomand o schema simpla si ieftina totodata, pe care am realizat-o in doua exemplare, la serviciu si acasa. Sunt foarte multumit de ea, ca sa evit alimentarea cu mai multe elemente de 1,5V inseriate, am facut un invertor simplu 1,5V-9V dupa care am stabilizat la 5V cu LM7805 si folosesc doar un acumulator 1,2V/2A pe care il incarc de doua ori pe an.Atasez si schemele aferente.Mentionez ca am incercat si functioneaza cu instrumente avand sensibilitatea intre 50 microamperi si chiar 1mA prin ajustarea rezistentei semireglabile si folosirea unor diode Schottky in puntea redresoare. Important este ca instrumentul sa aiba o scala cu deschidere foarte mare, pentru o buna vizibilitate la valori mici,scala fiind neliniara.

post-21106-139829319112_thumb.png

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări