Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

"Huston, we have a problem"Ziceai ca in baza lui Q1 ai 2,5V.Mi-am decopertat meterul si am masurat 4,95V !!! cu fluctuatii de +/- 0,05V care inseamna fluctuatii de 0,002 ohmi.Pentru linistea noastra, schimba Q1(BC557) si D2 (TL431) cu altele. Din cauza unuia din ei nu ai tensiune destula pe baza lui Q1. Ma voi uita din nou in speciificatii sa vad ce zice de 2,5V.

Le-am scos aseara. Cam tot aia arata, eventual citeodata indica si un condensator de 198.000 de micro!!!Cred ca mai rapid fac alt cablaj tot am filmul facut si trag concluzii.In ce priveste soclul, am sir de pini augat nu este chiar o problema, dar cautam un motiv sa nu ma apuc de el pentru ca am de terminat doua analizoare de antena.Multumesc inca odata!

Link spre comentariu

Eu am citit pe undeva ca pe tl431 trebuie sa fie 2.5V. Posibil sa fi fost pentru alta versiune de soft. Am vrut mai demult sa rog pe cineva sa masoare tensiunea respectiva, dar n-am indraznit. Am considerat corect 2,5 V deoarece este cu pinul de comanda la catod si referinta interna este tipic de 2.495V. Ce motiv ar avea sa scoata 5V???

Link spre comentariu

Am inlocuit TL431 cu unul nou. Tot 4,95V imi da. In documentatia lui nu am vazut configuratia asta de pini dar imi pare ca e pe post de sursa de curent constant. Am zis sa inlocuiesti si Q1 ca poate are Hfe prea mare (buna gluma, nu? ) sau e defect.

Eu am citit pe undeva ca pe tl431 trebuie sa fie 2.5V. Posibil sa fi fost pentru alta versiune de soft. Am vrut mai demult sa rog pe cineva sa masoare tensiunea respectiva, dar n-am indraznit. Am considerat corect 2,5 V deoarece este cu pinul de comanda la catod si referinta interna este tipic de 2.495V. Ce motiv ar avea sa scoata 5V???

Link spre comentariu

Multam pentru sprijin. I datasheet este chiar prima aplicatie de test. Este pus ca sursa de tensiune constanta pentru generatorul de curent constant realizat cu tranzistor sau cel putin asa vad eu functionarea.

Link spre comentariu

Revin: eu vorbeam de tensiunea intre pini tl431, probabil ca ati masurat fata de alta referinta. Cu 2,5V pe baza rezulta 1.784V pe rezistenta de 180 ohmi ceea ce inseamna cam 10mA curent adica exact cit zice in documentatie.

Link spre comentariu

Ca bine zici.Cablajul prezentat la pagina 25 este pentru BC807 care are pinii BCE spre deosebire de BC557 care are EBC.

dar la tranzistor ati tinut cont de picioare ca BC-urii sunt cu baza in mijloc ori pe cablaj este colectorul in mijloc

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va salut! Am finalizat si eu acest C-ESR facut de domnul Nel65, capacitatea imi indica dar nu imi indica esr-ul ramane tot 0.0000 am urmat pasii de calibrare dar nimic :cry: va rog sa-mi spuneti ce probleme ar putea avea. Va multumesc!

Link spre comentariu

Salut,probleme ar fi de soft daca gresesti ceva la programare,apoi ar mai fi condensatorii de 4.3 nF, daca sunt in scurtcircuit sau mai mari, ca de exemplu de 47nF ,arata la fel ,adica 0.000,trasee intrerupte in zona operationalelor 082 sau scurtcircuite ,tot acoloastea imi vin in minte acum,succesL.E.cu bornele libere trebuie sa-ti arate Cx ---ESR>12.000 (in jurul 12.000)orice altceva indica functionare necorespunzatoare

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Si eu am un ESR facut de prin 2006. Si merge suficient de bine pentru pretentiile mele. Mai ales ca pot masura direct in circuit si condensatoare care au din greseala tensiune in ele.

inlocuieste 2N2222 cu BC337 si R14 de 10kohmi cu un rezistor semireglabil de 10kohmi ,ca sa poti sa-l ajustezi pe ,.zero"

si apoi sa vezi cum merge,eu asa l-am facut pe al meu dupa aceeasi schema :da

Link spre comentariu

E normal sa se tot schimbe dar diferentele sa fie mici, de cateva unitati. La tine in ce interval se schimba? Da-ne cateva exemple.

Am realizat si eu acest esr-metru ,valorile de la cx si esr se tot schimba ,e normal sa fie asa?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări