qazaq Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 salut,inteleg ca ai probleme la calibrareprocedezi in felul urmator:faci rost de o rezistenta de sub un ohm pe care o folosesti la calibrarea pe scala de 1 ohm,de exemplu 0.33 ohmi, una de 10 ohmi pe care o folosesti la calibrarea pe scala de 10 ohmi si un condensator de o valoare cunoscuta intre , sa zicem, 10 uF si 1000 uF pe care-l folosesti la calibrarea pe scala de condensatoare.Aceste 3 piese trebuie sa fie de precizie 1% sau masurate cu un aparat profesional ,adica sa stii concret valoarea realaInainte de a-l calibra este nevoie sa-l aduci la "0" ohmi din semireglabiul de 22k(care poate fi de la 2k la50k ) preferabil multitura,lucru care-l faci cu bornele in scurtcircuit ,borne care vor fi cele finale ,adica ce fire pui acum ,alea vor ramane mereu ca daca le schimbi s-ar putea sa aiba alta rezistenta ohmica si conteaza pe scala de sub 1 ohm.Bornele de masura se vor termina cu crocodili care vor face contact ferm pe terminalele condensatoarelor testateCa sa intri in meniul de calibrare ,cu aparatul nealimentat, apesi pe S1 si tii pe el apasat si apoi alimentezi ,dupa care apasand repetat tot pe S1 ,parcurgi scalele de 1 ohm ,de 10 ohmi si Cx.Apoi pe scala de 1 ohm pui rezistenta de 0.33 si din S2 sau S3 reglezi coeficientul de adunare sau scadere a afisarii pana afiseaza valoarea de 0.330 ohmi ,pe scala de 10 ohmi si Cx la fel .Atunci cand ai terminat de reglat pe o scala ,pentru a ramane memorata valoarea coeficientului ales ,trebuie sa apesi din nou pe S1 ,altfel nu se memoreazaOperatia de calibrare se face prin incercari repetate ,calibrezi ,opresti,alimentezi si vezi daca mai trebuie calibrat,daca da intri iar in meniul de calibrare etcLa o functionare corecta a aparatului pe primul rand se va vedea Cx--- iar pe al doilea rand ESR>11.xxx ohm (in urma calibrarii ,limita ESR mai creste sau mai scade cu 1 sau 2 ohmi)sper ca s-a inteles ce am vrut sa spun succesS-a inteles,multumesc mult,singur nu-mi dadeam seama niciodata ca trebuie tinut apasat s1 nealimentat...am mai cautat eu pe situl ala rusesc dar nu am gasit nici o descriere amanuntita referitoare la calibrare,a si in legatura cu pulsatu afisajului care-i treaba? se poate face ceva cu el?da ala nu ma deranjeaza asa de tare.Va multumesc inca odata pt. ajutor.Numai bine! Link spre comentariu
nel65 Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 bravo,ma bucur ca ai inteles,pulsatul afisajului este din cauza frecventei cu care se efectueaza masurarea conzilor,cam de doua ori pe secunda,oricum nu se observa decat dintrun anumit unghi Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Salutari !Am si eu o problema cu calibrarea la acest esr. Am facut varianta cu PIC16f876a. Capacitatea o masoara suspect de corect in schimba daca conectez o rezistenta valoarea indicate este de doua ori si ceva mai mica!! Eroarea este mult prea mare pentru a fi corectata din calibrare dupa parerea mea. Am inlocuit integratele -acelas rezultat. Rezistentele sint toate de precizie si au exact valorile care trebuie. Are cineva vre-o idee ??Cele bune, emil Link spre comentariu
qazaq Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Salutari !Am si eu o problema cu calibrarea la acest esr. Am facut varianta cu PIC16f876a. Capacitatea o masoara suspect de corect in schimba daca conectez o rezistenta valoarea indicate este de doua ori si ceva mai mica!! Eroarea este mult prea mare pentru a fi corectata din calibrare dupa parerea mea. Am inlocuit integratele -acelas rezultat. Rezistentele sint toate de precizie si au exact valorile care trebuie. Are cineva vre-o idee ??Cele bune, emilAtentie la semireglabil cand etalonezi 0 ohmi cu testerele in scurt,sa nu fie rotit prea mult sa fie intro pozite la limita,de exemplu la mine cand rotesc de semireglabil de pe la jumatate nu se mai modifica nimic ,tot 0,000 ohmi i-mi indica si incerc sa rotesc incet incet pina incepe sa se modifice (ar fi bun un semireglabil multitura dar si cu unu normal te descurci dar mai greu).Asta cred eu ca-i problema la tine dar nu-s sigur,intradevar eu am facut cu pic16f873a,dar nu cred ca conteaza.Bafta! Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 reglajul de zero se face in asa fel incat sa se afiseze o valoare cat mai apropiata de zero,ideal 0.001,practic indicatia sa oscileze intre 0.000 si cativa miliohmi,cu bornele in scurtcircuit.Abia dupa aceea se trece la calibrare (obligatoriu in aceasta ordine) Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Multumesc pentru sfaturi, dar citesem chestia asta pe site-ul rusesc si am aplicat-o. explicatia este ca microcontrolerul nu indica tensiunea negativa care apare cind se regleaza semireglabilul. dar la mine nu asta este cauza. din calibrare nu pot corecta asemenea eroare, este anormala. de fapt la viteza cu care avanseaza indicatia in modul calibrare, ca sa ajung de la 1 la 2 cred ca imi ia 2 ore ceea ce nu a fost intentia autorului in mod sigur. nu ma prind ce imi scapa, am citit pe forumul rusesc si nu pare sa se fi lovit nimeni de asta. deocamdata abandonez, i-am acordat prea mult timp si neuroni.Cele bune, emil Link spre comentariu
yo9hnf Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 nel65, daca ai desenat cablajul in sprint layout, poti te rog posta si fisierul lay ? Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Uite un cablaj pe site-ul rusesc! Link spre comentariu
yo9hnf Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Uite un cablaj pe site-ul rusesc!L-am vazut pe acesta. Multumesc oricum ! Am facut cablajul conceput de nel65, si vroiam sa vad mai bine asezarea componentelor (practic silk-ul). Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Ca sa ma prind si eu, voua va indica corect valoarile rezistentelor sub 10 ohmi? Si eu am folosit cablajul din pdf-ul de mai sus. Nu l-am mai verificat, este vre-o eroarepe el ? Link spre comentariu
nel65 Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 cablajul folosit de mine este tot de pe un sit ,probabil tot rusesc,nu mai stiu pe unde l-am gasit,eu doar l-am completat cu partea de tensiune negativa cu MC34063 ,si da ,masoara rezistente foarte precis de la citeva zecimi de ohm pana la 12-13 ohmiMai jos aveti fisierele in Sprint layout 5 ,cel original si cel completat cu partea de - 5V realizata cu MC34063 precum si inca o varianta la care partea de -5V se face din redresarea tensiunii de alimentare ,care ,in acest caz, va fi de 7-8V alternativ (cea mai simpla varianta de obtinere a tensiunii negative ) Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Gata, m-au invins structurili! Tot nu indica corect. Ar mai fi o intrebare: eu am facut cablajul din pdf-ul de pe site care cel putin in zona lui 4066 nu seamana cu cel original facut in sprint. Presupun ca s-au schimbat comutatoarele intre ele pentru a fi mai usor de rutat ?? Am gasit o mica eroare in pdf, linga semireglabil unde sint 2 cond fixi si un electrolitic punctul lor comun nu ajunge la masa. Am corectat dar sigur ca nu de asta suferea. Mai este vre-o problema cu pdf-ul ?? Asa cum am spus nu seamana cu variantele din sprint ( ma refer la diferentele intre " varianta originala " si " varianta completata cu sursa de -9V"). Link spre comentariu
pinky Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Eu am aplicat o metoda mai din topor In loc sa ma folosesc de functiile de calibrare, am facut niste mici modificari.in loc de R4 semireglabil am pus rezistente fixe dupa cum urmeaza: - intre -5V si R5 am pus 10Ko- intre +5V si R5 am pus 10Ko in paralel cu 30Ko- in paralel cu R5 am pus un 400 Ko - astea 3 schimbari le-am facut ca sa-mi calibrez valoarea ESR cat mai apropiata de zero cu testerele in scurt dar nu zero pentru ca sa vad ca citirea este peste zero.intre pinul 3 al LM393 si +5V am pus 220Ko – ca sa arate valoarea “corecta “ a condensatorilor. Nu am avut conzi mari de precizie ca sa calibrez corect. Doar am facut comparatie cu alte 2 capacimetre.Eu sunt foarte multumit de el. Am reusit sa identific la care capat era in scurt un cablu de alimentare de lepter, prin compararea rezistentei la cele 2 capete. Evident am taiat acolo unde aveam rezistenta mai mica. Pentru a scoate pulsatiile pe ecran, am eliminat R30 si R31 si am pus un semireglabil de 10Ko in locul lor.Pentru firele de tester am folosit fire de la o sursa de alimentare deoarece erau mai groase decat testerele pe care le aveam. Link spre comentariu
Marele Savant Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 Chestia este ca eu nu am probleme cu aducerea la "0" ci cu faptul ca daca conectez o rezistenta la bornele de test imi indica o valoare de doua ori si ceva mai mica. Oricum am abandonat, ma interesa numai asa de palmares, pentru depanare am ers analogic care este mult mai usor si rapid de utilizat. Link spre comentariu
pinky Postat Aprilie 15, 2011 Partajează Postat Aprilie 15, 2011 E posibil sa fi intrat din "greseala" in meniul de calibrare si sa fi dat factor de multiplicare la ESR mai mic de 50 sau prin preajma. Sau poate ai nimerit vreun hex cu o eroare. Nu stiu ce sa zic. Eu am folosit varianta de la adresa: http://kripton2035.free.fr/digital%20es ... ssian.html . Varianta asta difera la PCB si la partea de -5V. La varianta asta nu e dat PCB-ul de pe partea IC-urilor, care ar fi trebuit sa contina traseele de GND. Mi-am dat seama de asta dupa ce am plantat toate piesele, asa ca am facut traseele de GND in aer cu bucati de sarma. Tot legat de varianta asta, am constatat ca PCB-ul e facut pentru rezistente SMD, bineinteles dupa ce am facut comanda de piese si m-am apucat sa le plantez :cry: Una peste alta, e cel mai shmecher aparat de masura pe care l-am intalnit vreodata. E visul orcarui electronist sa masoare condensatorii ( capacitate si ESR deodata ) fara sa-i mai dezlipeasca de pe cablaje si sa identifice piesa in scurt de pe o magistrala cu mai multe piese in paralel si asta numai datorita faptului ca se pot masura rezistente de la 0,001 la 12 ohmi cu o precizie multumitoare de +/- 0,002 ohmi, in conditiile in care 2 cm de traseu au o rezistenta de aprox 0,020 ohmi. Masurat de ex pe o placa video sau de lepter unde traseele sunt subtiri si au rezistente mai mari decat traseele de pe circuitele stravechi de TV Chestia este ca eu nu am probleme cu aducerea la "0" ci cu faptul ca daca conectez o rezistenta la bornele de test imi indica o valoare de doua ori si ceva mai mica. Oricum am abandonat, ma interesa numai asa de palmares, pentru depanare am ers analogic care este mult mai usor si rapid de utilizat. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum