Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

Mi-am adunat rezervele de "elan" si am "luat de coada" finalizarea constructiei testerului de ESR.Parcurgand o buna parte din cele 24 de pagini pe acest subiect, am observat pe fotografia pusa de Blue, ca aparatul are, in afara de indicator, borne si comutatorul de "gama", si un buton de potentiometru. Presupun ca e potentiometrul de 10 kohm dintre oscilator si primul amplificator (pe schema mai sunt cateva semireglabile). Ceea ce nu se precizeaza e ce anume se regleaza din el (oare e "zero"-ul care de fapt e deviatia maxima, pentru testerele scurtcircuitate?)Altceva nu vad ce ar mai putea fi. Insa nu vor fi oare probleme de stabilitate a etalonarii?Nu era mai bine sa fie si aici 2 semireglabili din care sa fie fixat nivelul semnalului la calibrare?Toate cele bune, cu stima, F.

Link spre comentariu

Mi-am adunat rezervele de "elan" si am "luat de coada" finalizarea constructiei testerului de ESR.Parcurgand o buna parte din cele 24 de pagini pe acest subiect, am observat pe fotografia pusa de Blue, ca aparatul are, in afara de indicator, borne si comutatorul de "gama", si un buton de potentiometru. Presupun ca e potentiometrul de 10 kohm dintre oscilator si primul amplificator (pe schema mai sunt cateva semireglabile). Ceea ce nu se precizeaza e ce anume se regleaza din el (oare e "zero"-ul care de fapt e deviatia maxima, pentru testerele scurtcircuitate?)Altceva nu vad ce ar mai putea fi. Insa nu vor fi oare probleme de stabilitate a etalonarii?Nu era mai bine sa fie si aici 2 semireglabili din care sa fie fixat nivelul semnalului la calibrare?Toate cele bune, cu stima, F.

Asa este, prin reglajul nivelului semnalului din oscilator, se stabileste de fapt deviatia pt cap scala. Bineinteles ca se poate inlocui potentiometrul cu doua semireglabile, dar nu recomand acest lucru fiindca prin reglaj cu buton exterior se poate compensa rezistenta cordoanelor pt 0 aceasta fiind inseriata cu rezistenta echivalenta a condensatorului si acesta trebuie sa fie foarte mica, deci cordoane scurte si cu diametru mare
Link spre comentariu
Vizitator fklco

Dupa 3 zile in care am parcurs cu greu aceste postari sunt mai in ceata decit la inceput, adica, eu vreau sa masor ESR-u unor tranzistoare noi si sa pot face selectia in functie de acest parametru, testele pe care vreau sa le fac sunt chiar distructive, adica de ex un condensator de 16V pe care scrie -30--105 gC va fi testat cu ESR-metru la -16gC (temp din congelator ca mai mult nu am cum sa il racersc) la 23gC si la 100gC, mai trebuie sa pot varia tensiunea la care se face testul cit si frecventa. Testele vor fi de genul "Sa vedem cit poa' sa duca"Acum variantele constructive ma omoara .... cea mai "frumoasa" schema dupa parerea mea e cea din Elektor cu ICL-u, dar parca tot cu microcontroller e mai aproape de zilele noastre,numai ca pe aici vad doar variante cu PIC-uri si eu habar nu am despre ele, am lucrart numai cu Atmel (Cu AVR-uri nu am gasit nici o schema), ar mai fi o problema la schemele cu microcontroller vazute pe aici, adica mi se pare ciudat principiul de masurare (Schema MK2).Deci eu nu fac service deci tensiunea mica la bornele de masura e ne importanta pentru mine.Daca cineva detine o astfel de schema (frecventa reglabila 0-200kHz, tensiune reglabila 0-30V) si e amabil sa mi-o trimita si mie ii multumesc anticipat.

Link spre comentariu

De fapt, ce pare sa va intereseze nu e chiar ESR ci comportamentul la extremele de temperatura.Cum "electroliticii" contemporani nu mai sunt "umezi" de vreo 3 decenii, nu mai inghata la temperaturi joase. La temperaturi inalte sunt solicitati in cazul aplicarii unor curenti (componente) alternative (surse in comutatie sau amplificatoare de audio de putere mare - cuplajul cu difuzoarele)Puteti imbunatati situatia instaland mai multe condensatoare in paralel. Aceasta solutie nu e agreata de constructori din considerente de gabarit si de costuri, iar pentru unii amatori din considerente estetice, insa functional e imbatabila si eu o sustin pentru unicatele construite pentru uz personal!Succes!

Link spre comentariu
Vizitator fklco

Vreau doar sa testez si sa selectionez in functie de ESR niste condensatori a caror provenienta este incerta (Made in China).Treaba cu temperatura e mai mult pentru linistea mea sufleteasca, (din cite am aflat ESR-u variaza invers proportional cu temperatura).Repet, nu ma ocup cu service si nici nu as vrea sa construiesc nimic din ce se poate cumpara daca produsul corespunde asteptarilor mele.

Link spre comentariu

Sa fiu cinstit, si pe mine ma tenteaza (tare!) atat un ESR-metru digital cat si un LC-metru, tot numeric!Insa nici eu nu (mai) lucrez chiar asa de mult incat am indoieli ca merita investitia (pentru ESR sper sa-mi rezolv problemele cu un home-made; inductante as construi (bobina) personal, si m-ar ajuta un instrument de masurat inductanta, sau macar un adaptor, dar inca nu am gasit o solutie suficient de atractiva.... Scuze, am deviat)Trec pe inductant-metru/ L-metru.Toate cele bune!

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

eu am facut doar un test pentru Flor, am deja un tester esr cu 877A si afisaj LED, poate mai spre pensie mai fac cateva :rade:

Salut!Vreau sa-mi bibilesc si eu un ESR, ma gandeam la varianta din elektor cu 2 pic-uri dar nu imi prea place ca are afisajul cu LCD, apoi am vazut ca ai construit si tu unul cu 877 si led-uri ai putea sa-mi dai mai multe amanunte o schema, cablaj..?Multam fain!
Link spre comentariu

Mda, nu am mai urmarit postarile din acest subiect de prea multa vreme.

Pt ca m-am ocupat si de altele, inclusiv de ESR-ul cu ICL7106.

Si cum stam eu si masuram frecventa, ce-mi trece prin cap? Nu, nu un glont, hi, hi, ci o idee.

De ce oare au folosit un oscilator RC ? Care dupa cum se stie are cu o stabilitate de 10 la -3, adica la 200KHz poate varia destul? Adica cu(nu spui cati) KHz. Calculati.

Cica intre timp s-a mai inventat si quartzul.

Corect, nu am gasit unul de exact 200KHz. Adevarul e ca nici nu am sapat prea tare cand in magazinul in care eram am vazut ca aveau unul de exact 400KHz. Dar si daca era de 403KHz, mergea la fel de OK..

Nu-i asa ca jumatate de bistabil sta si doarme? Ba si in integratul de oscilator o portita care e la masa sau la Vcc, hi, hi..

Asa ca dupa cea am analizat un pic schema, cu un ochi atent, ca de soim, mana mea cea dreapta a bagat adanc cuterul prin trasee, iar niste fire s-au lipit, hi, hi..

Asa ca acum munceasca integral ambele si amandoua integratele. Ca de aia am dat banii pe tot. Mamma mia, cat de rau sunt, de parca as fi Scorpion, hi, hi..

Morala. Pt mine singura explicatie logica a folosirii unui semireglabil multitura si a unui oscilator RC e faptul ca realizatorul il avea deja prin cutia cu maimute cand s-a apucat sa faca proiectul.

Chiar, nu-i asa ca un semi multitura e ceva mai scump decat un Q? Pe asta de 400KHz am dat incredibila suma de 0.5lei noi+ cei 2 conzi de 20pF, deci 1leu fata de ..

Pt fklco

Daca stam asezati si facem un pic de calcule, faptul ca poate varia frecventa si va oscila la de ex. 191.745677 in loc de 200,(0)KHz va genera o eroare ...de n-am cuvinte sa o exprim ce importanta va fi. Da, stiu ca se si divizeza cu 2 mai departe, dar oricum...

Daca ai chef sa ma contrazici, arata-mi daca, cum si unde gresesc.

Sa incepem de la formula Xc=1/(2*pi*C). Daca in loc de 200,0000KHz folosesc o f cu %c diferita, va rezulta o reactanta Xc1, adica eroarea epsilon =%..

Oricum masuratoarea se va face la la o frecventa cvasiconstata. Pt ca oscilatorul ala nu poate aluneca cu 100KHz /secunda, hi, hi..

Asa ca ideea de oscilator cu frecventa variabila mi se pare nu tocmai inspirata, ca sa nu zic inutila. De aia s-a ales 100KHz, ca reactanta sa fie muult mai mica decat RS..

In plus in teoria puntilor scrie clar ca masuratoarea nu depinde de frecventa.

Nu complica aiurea schema pt ca nu e nevoie.

Link spre comentariu

Daca e vorba de CM-7115A, asa e, practic are ESR-metru inclus

Nu prea inteleg ideea , cum poate avea acest a.m.c. si capacimetru si esr-metru ca nu e specificat , poate mi se explica si mie !Multumesc !:)
Link spre comentariu

CM 7115A masoara condensatoarele cu ajutorul unui generator care produce 8Hz-80Hz-800Hz in functie de gama de masurare aleasa, deci reactanta capacitiva oricum diferita, pt. condensatori cu valoarea diferita, va fi adaptata pe domeniul respectiv, pentru o mai buna precizie. Problema e ca trebuie ca utilizatorul sa interpreteze ce indica aparatul, de exemplu masurand un condensator de 100nF, daca aparatul indica 138nF, e clar ca acel condensator are pierderi imense, deoarece nici marja de toleranta din fabricatie nu explica aceasta valoare, si fireste n-a crescut nici suprafata armaturilor sau constanta dielectricului!!! :85Asta nu tine perfect loc de ESR-metru, un ESR-metru are avantajul unei frecvente de lucru mai ridicate(cresc pierderile in condensatorii bolnavi serios) si mai ales, cu ESR-metru se poate afla direct, fara dubiu, valoarea rezistentei serie.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am citit tot topicul si nu stiu ce esr-metru sa construiesc. Intentionez sa construiesc un esr-metru + capacitor. Ma poate ajuta cineva care l-a construit si functioneaza ok cu o schema si tot ce trebuie pentru constructia lui? Va multumesc anticipat

Link spre comentariu

Daca vrei NEAPARAT si capacimetru ai 4 variante :

1.varianta Elektor ,facuta de bogdan546 ,indica sonor valoarea ESR prin numarul de beep uri

2.varianta lui GO de pe proradio.ru ,precisa dar mai complicata

3.varianta lui Le Hung e cea mai simpla doar un Atmega si ceva tranzistori

http://members.upc.hu/lethanh.hung/LCFESRmero/en/

4.varianta Elektor fara PIC16 http://www.vecoven.com/elec/capa/capa.html

Toate variantele care masoara si capacitatea au dezavantajul ca sar in aer la primul condensator incarcat peste care dai ,eu m-am orientat spre o varianta de esr simplu , astept ziua in care o sa-mi vina si cheful sa ma apuc de treaba :ras:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări