em2006 Postat Mai 23, 2010 Partajează Postat Mai 23, 2010 ...probabil maine testez si eu oscilatorul....L-ai facut?Azi am insirat si eu oscilatorul pe placa de test. Am folosit un inelus de ferita Kaschke fi10, l-am luat de la Comet. Link spre comentariu
blazeu Postat Mai 26, 2010 Partajează Postat Mai 26, 2010 In sfarsit, am mosmondit si eu oscilatorul ala. Cu "osciloscopul" am aproximat vreo 50 kHz (pe o oala de ferita dintr-o statie radio RDG-ista, ceva 25-30 spire, condensatorul dintre colector si emitor la jumatate (2 de 10nF in serie), tranzistor KF517 (din aceeasi statie si stabilizatoare PL5V1Z, careia i-am marit curentul de polarizare (micsorat aia 6,8 kohmi. M-am uitat pe specificatiile tranzistoarelor din amplificator; e evident ca d-l Blue a "pus ce a avut la indemana", specificatiile fiind mult peste cerintele schemei (Uc de 250 volti pt. 2N3440, si Ic 6 Amperi pentru BD243, functionand pe la 40mA). Deci se pot utiliza si tranzistoare destul de diferite, cu conditia de a nu scapa din vedere disipatia de 0,7W pe repetorul de iesire.Probabil ca voi opta pentru una din scarile prezentate, urmand sa modific montajul in momentul incasetarii, cand voi putea monta si cabla comutatorul.Am gasit un trafo cu secundar de 26-29-32 volti si voi utiliza un 317 pentru stabilizare.Hopul urmator e bobinarea trafourilor...Revin dupa realizare.Toate cele bune! Link spre comentariu
em2006 Postat Mai 30, 2010 Partajează Postat Mai 30, 2010 Versiunea testata azi.Instrumentul e un MAVO1 pe scala de 50uA.La mijlocul scalei se masoara 800 miliohmi.esrtest1pcb.png[/attachment] Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 6, 2010 Partajează Postat Iunie 6, 2010 Azi am probat montajul pe diferite instrumente magnetoelectrice:- capul de la mavo-1, MAVO-2,- VU-metrul de la un mag TESLA B4,- Instrumentul de la un voltmetru 44L2 de 100V la care i-am inlaturat rezistenta aditionala de 100K.Scala acestuia din urma n-a mai trebuit trasata, corespondenta cu valorile ESR pe scala originala fiind cea din desenul atasat:esrtest1_rez_etalonare.jpg[/attachment] De exemplu. pt diviziunea de 1 ohm am folosit un grup paralel de 5 rezistente. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Inca astept mesaje de la colegi care au realizat acest montaj (stiu ca eventual neavand probleme, au castigat mai putina experienta de depanare, dar mai sunt si alte informatii interesante: au facut cablaj, au lucrat pe placuta de probe, (apropo, eu nu agreez soclurile pentru integrate si nu mi s-a defectat nici un CI, si nu inteleg cum se poate "realiza" asa ceva?!)Toate cele bune!Asta e schema pe care am facut-o eu si a mers din prima. Am folosit un trafo-driver de la un monitor taiwanez (parca "Delta").Aparatul este simplu dar extrem de util la depanari rapide.Atasat aveti articolul original (nu mai stiu originea din pacate).asta e schema de esr-metru la care am renunţat din pricina blestemăţiei de traf!!!iată linkul: http://ludens.cl/Electron/esr/esr.htmlpoate mai ţii minte amănunte legate de realizare, şi mai ales calibrare...după care am încercat să fac schema lui glaister, aia cu 414, schemă pe care sho_gun o realizase înaintea mea.mai precis, asta: http://members.shaw.ca/swstuff/esrmeter.htmlnici aia n-a ieşit, şi nu mi-am dat seama nici până acum de ce...oricum, am cam renunţat pentru moment: fără frecvenţmetru şi osciloscop nu prea ai cum regla şi depista probleme la aşa ceva decât "după ureche"...la urma urmei, discutăm de introducerea unei frecvenţe de xxx khz într-un condensator... Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Am proiectat si construit in urma cu citiva ani un ESR cu ajutorul caruia am gasit citeva sute de condensatori defecti ! Daca aveti intrebari va stau la dispozitie. niq_ro a rotit imaginea presupunând că rezolv problema feritelor, cu ce aş putea înlocui acum bcy78 şi bcy58??? Link spre comentariu
nostrom Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 BCY78=BC556 BCY58=BC546 Link spre comentariu
blue Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Am proiectat si construit in urma cu citiva ani un ESR cu ajutorul caruia am gasit citeva sute de condensatori defecti ! Daca aveti intrebari va stau la dispozitie. niq_ro a rotit imaginea presupunând că rezolv problema feritelor, cu ce aş putea înlocui acum bcy78 şi bcy58???em 2006 a masurat inductanta primar/secundar a celor doua ferite, asa ca daca procuri feritele prin metoda rezonantei este simplu de determinat numarul de spire, ai nevoie doar de un frecventmetru si un instrument oarecare cu care masori si nivelul oscilatorului, Tranzistorii sint fara pretentii ,pune d-le ceva apropiat de BC107 si BD139 iar de osciloscop chiar nu ai nevoie ! Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 ...la urma urmei, discutăm de introducerea unei frecvenţe de xxx khz într-un condensator...Pai chiar asa.Daca n-ai frecventmetru, nu-ti ramane decat sa calculezi. Nu e mare inginerie, poti folosi formula lui Thomson. Daca n-ai chef sa faci un excel cu socotelile poti folosi un program de pe net pt formula asta si doar introduci valori L si C din ce ai prin cutia cu maimute si vezi ce valori ar trebuim ca sa iasa pe la 50KHz. De exemplu, programul de aici: http://www.deephaven.co.uk/lc.html O sa vezi ca, daca pui 10nF cum a facut Blue, trebuie cam 1mH, pt ca sa iasa pe la 50KHz (nu tuseste daca nu-i chiar exact, sa fie pe-acolo...). Eu am pus 4n7, caci ala mi-a cazut primul din cutie, asa ca mi-au trebuit cam 2mH. Daca n-ai cu ce masura inductante (desi nu cred), mergi tot pe calcule. Cel mai bine iesi cu un tor in genul celui folosit de mine, are AL mare si trebe spire putine. Cel din schema mea costa la Comet sub 1 leu si au mai tot timpul in stoc. Cateva zeci de spire le tragi repede, fara suveica, e doar 1metru si ceva de sarma. L e egal cu AL ori n patrat, creste patratic cu nr de spire, de cum pui mai mule spire, inductanta creste mai abitir... Asa ca, merge si fara frecventmetru, frecv nu e critica, altele sunt problemele, dar daca citesti atent toate posturile lui Blue (a scris in detaliu tot ce e important de urmarit), realizarea chiar devine o joaca si o sa ramai placut surprins de rezultate. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 mulţumiri.vineri seara, sâmbătă cercetez conţinutul cutiei personale cu maimuţe, şi o să mă apuc de treabă...frecvenţmetrul e unul din marii absenţi la mine, pe lângă osciloscop...sper ca vara asta să-mi fie plină de "succesuri", că nu mai rezist fără: mai toate schemele pe care vreau să le fac au nevoie ba de una, ba de alta pentru un reglaj "ca la carte"...P.S. dacă-mi iese, şi dacă muare şi boc, ăsta o să fie un motiv să zic şi eu "la vita e bella"!!! Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Eu zic ca trebuie sa-i multumim lui Blue pt ideea cu trafurile, e pe cat de simpla , pe atat de ingenioasa, iar daca le alegi corect, in functie de scopul urmarit, faci treaba buna.Cred ca ai remarcat observatia ca l-am testat si cu instrument mai putin sensibil, (1 miliamper ), voltmetrul ala care batea cap de scala la 100V avea rez aditionala de 100K. Link spre comentariu
MifTy Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 apropo de idei, cu ce-aţi desenat schemele de mai sus???de pildă asta: download/file.php?id=46583&mode=view Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Cu orcad capture.Apoi copy in clipboard, paste in PSP, salvat png, decrease nr de culori - 16- (ca sa iasa fisier mic). 16 culori sunt arhisuficiente pt pictat scheme, de fapt ajung 3, alb si negru pt schema, si rosu sa pui pe ea niste tensiuni si curenti, si, hai sa zicem si a4a pt semnale...Merge foarte repede. Oricum sch trebe facuta in capture ca sa o folosesti apoi la pcb si simulari. Preluarea intr-un prog de imagini e simpla si nu e mare consumatoare de timp. Link spre comentariu
Flor Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 Cu orcad capture.Apoi copy in clipboard, paste in PSP, salvat png, decrease nr de culori - 16- (ca sa iasa fisier mic). 16 culori sunt arhisuficiente pt pictat scheme, de fapt ajung 3, alb si negru pt schema, si rosu sa pui pe ea niste tensiuni si curenti, si, hai sa zicem .../quote] Doar o sugestie. Ia incearca sa dai jos bullzip, ca e free, moka si gratuit http://bullzip.com/download.php Dupa instalare, deschzi Orcad-ul si ii spui sa iti imprime folosind bullzipul. Acolo alegi in ce vrei sa fie salvat, adica .pdf, .jpg, .bmp, etc. Personal nu iti recomand .bmp, ca mi-a scos un fisier de 129MB, si mi-a solicitat PCul la maxim si timp indelungat ca sa imi efectueze aceasta sarcina.. Link spre comentariu
em2006 Postat Iunie 8, 2010 Partajează Postat Iunie 8, 2010 ...Ia incearca sa dai jos bullzip, ca e free, moka si gratuit ...Nu m-a tentat niciodata un program numai pentru ca e free si moka, pentru a-mi pastra schemele lucrate intr-un format vectorial. Toate CAD-urile opereaza in format vectorial, nu numai orcadul, si normal este ca un desen tehnic sa-l pastrezi intr-un astfel de format. Odata transformat in orice format gen bitmap (unde-l controlezi doar la nivel de pixeli - imagine) ai pierdut toate avantajele formatului vectorial si devine o simpla poza, mai mult sau mai putin reusita, (depinde cum ai facut conversia) poza cu care nu mai poti sa faci nimic decat sa te uiti la ea.Cata vreme orcadul iti permite sa arunci in clipboard cu un simplu click toata schema sau o parte din ea, ce rost ar avea sa folosesc un program care sa mi-o dea direct intr-un format bitmap anume, mai mult sau mai putin reusit (rezolutie, etc). Din clipboard mi-o iau in programul de prelucrare imagini dorit, la ce rezolutie vreau, eu aleg compromisul intre rezolutie si marime fisier, si fac apoi cu ea ce vreau, imi aleg rezolutia dorita, etc. Daca nu mai vreau prelucrari, nu mai am de facut decat paste si save as, nu ma doare mausul pt doua click-uri...Oricum, mersi pt sugestie, mi-a mai zis cineva de el pe alt forum, dar pana acum n-am avut timpul si curiozitatea sa-l incerc, dar poate voi incerca si asta cand voi avea timp. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum