Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

nu toate capacimetrele masoara in acelasi fel condensatoarele.am o chinezarie care masoara in frecventa si isi face toti banii.

Daca e vorba de CM-7115A, asa e, practic are ESR-metru inclus.
Link spre comentariu

nu toate capacimetrele masoara in acelasi fel condensatoarele.am o chinezarie care masoara in frecventa si isi face toti banii.

Daca e vorba de CM-7115A, asa e, practic are ESR-metru inclus.
cine stie cunoaste :da am luat 6013A sa-l vad mai bine :rade:mai da si rateuri dar ce ii poti cere, pentru un capacimetru e foarte bun.
Link spre comentariu

un condensator uzathttp://img14.imageshack.us/g/r0016994.jpg/

Acela e cam uscat, varsta ce sa-i faci. Mai grav e cand pui un cond. de 47UuF si capacimetrul arata 59uF, acel cond. chiar e bun de aruncat! Suprafata armaturilor sigur n-a crescut in timp :rade: , si nici stratul de oxid nu s-a subtiat(dimpotriva!),deci ESR-ul acelui cond. e praf.
Link spre comentariu

Condensatoarele au toleranta mare (electrolitici 20%, probabil mai mult la chinezi). Pentru esr chiar trebuie un esrmetru si uneori trebuie scos din circuit cind mai are frati in paralel cu el. Am vazut din astia cu mai mult decit scrie pe ei si aveau esr ok. In schimb cei cu esr dezastru (peste 20ohm) cam au capacitatea scazuta (50-75% din ce scrie pe ei).

Link spre comentariu

oricum iti dai seama cu amvele aparate ca respectivul condensator este cam uscatfrecventa de masurare e de 8Hz pe domeniul de 200uF deci nu ii poti cere prea mult, atata timp cat conditiile de masurare nu sunt identice.cel din elektor la ce frecventa masoara? e cel cu ESR-metru ?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

A dat Dzeu si am reusit nu numai sa termin de plantat si reglat placa de ESR cu ICL7106 din Elektor, dar si mai ales sa mi-o bag in cutie- ca asta e ceva care in general dureaza cu anii, hi, hi-.

Concluzii:

Problema cea mai mare a fost la procurarea pieselor, pt ca am vrut sa respect intocmai ce a scris proiectantul.

Si pt ca in Romanica nu am reusit sa gasesc 74VHC-uri, am ajuns sa le cumpar de pe ebay.

Montajul a plecat din prima, evident dupa ce am refacut un traseu subtirel ...

Reglajele se fac usor. Evident daca ai aparatura necesara. Si ies si mai rapid daca ai respectat lista de valori initiala.

Pt ca daca ai pus un semireglabil de 1K in loc de 5K cat era in schema, nu prea ai de ce sa te te miri ca frecventa nu iti mai iese de 200KHz, hi, hi. Si cum traseele sunt extrem de subtiri si se intrerup usor..

Chiar, masurand cu frecventmetru dupa ce initial reglasem pe osciloscop am gasit 202.3 in loc de 200KHz, ceea ce da o eroare de 1.15%.

Oricum nu e esentiala, pt ca nu prea conteza.

Cel mai greu mi s-a parut:

1) intro/bagarea in cutie. Adica pilirea si ajustarea plus aranjarea firelor, sa arata bine si sa se poate umbla usor....Evident ca pana am gasit cutia adecvata a trebuit sa umblu

2) confectionarea sondelor. Aici sunt cam nemultumit, pt ca am nu am gasit decat "mate" prea groase. Dar in timp, poate ca...

Da, stiu, ce e temporar ajunge sa fie vesnic, hi, hi

3) intocmirea unei liste de valori capacitate /tensiune. Am compilat fetele a 3 instrumente pana am ajuns sa vb de unu singur..

Ce imi doresc e sa ma incep sa ma joc si sa pun in loc de VHC-urile initiale HC-uri obisnuite, si sa vad cat de rau se modfica fronturile si masuratoarea.

Sincer, nu cred ca o sa se decalibreze.

Va astept carcotelile.

Link spre comentariu

Iti multumesc pt aprecieri. Si totusi nu imi plac cordoanele de masura..Acum vreau sa inchid multitesterul lui YO6PIR si dupa aia, adica dupa Paste sa ma apuc de cel dublu PIC-at.Am si cablajul si toate piesele, adica de la rezist, semireglabili, conzi, integrate, chiar si cutia...Numai cu timpul..

Link spre comentariu
Succes.Chia as vrea sa te vad la client daoar cu un esr :ras:

Rizi....degeaba!

Esrmetre made by me sint folosite inclusiv in 2 service-uri motorola nu mai vorbesc de cite au plecat in germania si ungaria. Simple, analogice fara lcd-uri si ulei de sarpe. oricum sintem intr-o tara democrata si fiecare este liber sa creada ce vrea.

Cele bune, Emil

... o schemă, ceva, estem?? :d

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări