Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ESR metru

Vizitator Uragan

Postări Recomandate

@bogdan546 va rog sa fiti convins ca am citit tot, dar voiam sa aflu inca o parere . Sper ca nu aveti nimic impotriva acestui demers, mai ales ca urma sa se faca si o comparatie/calibrare al carei rezultat m-ar fi interesat sa-l aflu .Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator perieanuo

@bogdan546 va rog sa fiti convins ca am citit tot, dar voiam sa aflu inca o parere . Sper ca nu aveti nimic impotriva acestui demers, mai ales ca urma sa se faca si o comparatie/calibrare al carei rezultat m-ar fi interesat sa-l aflu .Multumesc.

in final merge da am 'ras' 2 circuite 7107.nu-l recomand trebuia de la bun inceput sa evit solutiile pe 7107,da uitasem ca fratele mai mic 7106 se arde una-doua...eu zic putin efort si facut esr-ul din elektor cu pic-urile nu cred sa fie probleme ca la 7107.o sa fac si eu un elektor asa de vrajeala peste vreo 2 saptamini-de fapt pt un prieten.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Inspirat de un coleg de forum la care mi-a cerut sa-i confectionez un cablaj , am realizat si eu esr-metrul de la pagina http://mario001.de . Functioneaza fara probleme , usor neliniar la valori mici de rezistenta , urmeaza sa-l mai bibilesc , dar in ansamblu sunt multumit . Operationalul cvadruplu din schema l-am inlocuit cu un TL084 , o sa vad daca sunt diferente cand o sa-mi soseasca originalul .

Doua poze cu montajul : in prima esr-ul unui condensator de 47uF nou , model ieftin , iar in a doua un condensator tot de 47uF scos dintr-un televizor vechi - capacimetrul indica cam jumatate valoarea , se observa esr-ul puternic marit .

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

bunnnn...

am decis c? e totu?i timpul s? fac esrmetrul ?la... mai ales c? plâng monitoarele mele cu lacrimi de sânge s? le bag în seam?!!! :ciuda:

cum schema cu traf iese din discu?ie... poate mai târziu când am s? fiu EXTREM de plictisit ?i disperat s? fac ceva, o s? mai încerc s? bobinez traful ?la... ?i de 7106 n-aveam chef, ?i oricum n-aveam unul care s? stea dgeaba, iar schema talianului... ba merge, ba nu merge, am ales alta.

alt? schem?, adic?.

c? tot aveam deja piesele...

asta:

Posted Image

na?pe?enia e c? tranzistorul ?la "e degeaba", amplificarea e prea mic?, ?i nu ajunge cu cx-urile în scurt nici la jum?tatea scalei unui microampermetru de 47-50 de microamperi!!!

deci e nevoie de un amplificator mai puternic...

mi-am amintit c? spunea cineva c? înlocuise un 2n2222 cu un bc 338, ?i c? "avea amplificare mai mare", a?a c? m-am uitat s? v?d despre ce era vorba... doar c? era vorba de schema italianului, atât de comentat? pe aci!!! :rade:

cred c? am s? apelez la un etaj de amplificare cu 2 tranzistoare... dar asta mâine-poimâine sear?...

sau la un 741???

?i a?a am câteva buc??i de 8 pini care stau degeaba...

sugestii??? :jytuiyu

Link spre comentariu

Am reusit sa-l finalizez si eu . Pentru a putea monta cablajul in carcasa am decupat o portiune din acesta in zona suruburilor de fixare .Am optat deocamdata pentru alimentare pe baterii.

Felicitari pentru constructie ! Ar putea sa mearga cu baterii daca masori condensatorii rapid , in repaos cu cifra "1" aprinsa consuma cam 30mA,cand indica o valoare poate sa consume peste 200mA tinand cont ca afisajul nu e multiplexat si fiecare LED consuma cam 10mA .
Link spre comentariu

Daca nu voi fi multumit de autonomia oferita de baterii ii voi atasa si o alimentare externa .P.S. Multumesc foarte mult pentru cablaj, sfaturi si pentru aprecieri ( n-am facut insa altceva decat sa asamblez un kit) . Sunt foarte fericit ca functioneaza corect si ca am inca un instrument util .

Link spre comentariu

bunnnn...am decis c? e totu?i timpul s? fac esrmetrul ?la... mai ales c? plâng monitoarele mele cu lacrimi de sânge s? le bag în seam?!!! :ciuda: na?pe?enia e c? tranzistorul ?la "e degeaba", amplificarea e prea mic?, ?i nu ajunge cu cx-urile în scurt nici la jum?tatea scalei unui microampermetru de 47-50 de microamperi!!!deci e nevoie de un amplificator mai puternic...mi-am amintit c? spunea cineva c? înlocuise un 2n2222 cu un bc 338, ?i c? "avea amplificare mai mare", a?a c? m-am uitat s? v?d despre ce era vorba... doar c? era vorba de schema italianului, atât de comentat? pe aci!!! :rade: cred c? am s? apelez la un etaj de amplificare cu 2 tranzistoare... dar asta mâine-poimâine sear?...sau la un 741????i a?a am câteva buc??i de 8 pini care stau degeaba...sugestii??? :jytuiyu

Eu l-am executat fara nici o modificare si a functionat cu exact schema originala.Am renuntat la el pentru ca am folosit un instrument cu scala prea mica ( un fost VU-metru) si prin urmare indicatia era prea grosiera ( nu cred ca a fost mult mai sensibil instrumentul meu).Uite asa arata .
Link spre comentariu

am încercat inclusiv cu un indicator de aparat de m?sur? (pe care m? gândeam s?-l folosesc aici, cu tot cu cutie) sc?pat valid dup? ce un pu?ti de 5 ani a încercat s? m?soare "rezisten?a" unei baterii de 12 vol?i proasp?t înc?rcate :rade: , cu mavo-ul 35 pus pe scala de 50 de microamperi, ?i cu vre-o 3 "vu-metre" diferite...la toate acul abia ajunge cu cx-urile scurtcircuitate cam la 20% din scal?, nicidecum la cap?tul scalei, cum ar trebui...am s? m?sor ast?zi dac? am ~ 150 de khz din oscilator, buffer, etc, ?i dac? semnalul respectiv ajunge la tranzistor... eventual, renun? la puntea de diode a instrumentului, ?i pun un redresor dublor...apropo, semireglabilul de 25 de kohmi de care spunea c? trebuie înseriat cu instrumentul am uitat s?-l pun. deci iese din discu?ie c? "dau" prea pu?in din ce intr? în punte, problema e c? ce "intr?" în punte are valoare prea mic?, ?i nu ajung la cap?t de scal?!!!...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări