Stefan Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 nelutu imi poti spune exact ce esrmetru ai realizat ? asta: http://www.niqro.3x.ro/ESR/ESR.htm ? am realizat si eu un ESR-metru si stiu ca am dat peste o schema gresita. dupa ceva documentatie am descoerit greseala (imediat caut documentatia). oricum ESR-metrul ala nu ma multumeste, il promisesem cuiva de pe forum dar nu am reusit sa il mai trimit Link spre comentariu
nelutu Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 Am gasit pe siteul elektor acest esr metru dar nu am putut downloada decit cablajul si fisierele hex Acolo pe site este si articolul in format pdf dar nu pot eu sa le downloadez deoarece am terminat creditele acordatehttp://www.elektor.com/esr-c-tester.57856.lynkxmai adauga si astea Link spre comentariu
radud5 Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 Un ESR metru la 800$ Masoara Z, L, C, DCR, ESR, D, Q, and ? 100Hz, 120Hz, 1kHz, 10kHz, 1Vrms, 0.25Vrms, 0.05Vrms Link spre comentariu
bogdan546 Postat Mai 10, 2009 Partajează Postat Mai 10, 2009 Acesta de la elektor l-am realizat si eu si functioneaza foarte bine Link spre comentariu
Vizitator Paddy Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Imi arati si mie schema? Multumesc.Scuze pentru raspunsul cu intarziere dar odata bifata treaba nu am mai revenit pe topicul asta.Este bazat pe schema ASTA, citata in nenumarate randuri chiar pe topicul asta. Fiind lucrat pe universal nu m-a interesat cablajul original deci nu am cum sa-ti spun daca cel publicat acolo e ok sau gresit. Instrumentul pe care l-am avut la dispozitie e unul de 50uA. Modificari in schema initiala: am alimentat la 12V -> stabilizare pe 9V cu 7809. Toate RPM-urile din montaj le-am imperecheat perfect, prin masurare. Am pus si un buzzer piezo + inca un PNP ca buffer in locul LED-ului fiind mai usor sa auzi un tziuuu decat sa te uiti la un led. Am micsorat cele doua rezistente mici din punte pana pe la 4 OHM, si din cate imi aduc aminte am marit de 4x amplificare etajului imediat urmator puntii si de vreo 2x pe cea a etajului redresor/buffer pt. acometru. In aceste conditii am la 1/3 din scala 1 ohm, la 2/3 din scala 3 ohm si acul inca misca la 10 ohm.Sa nu-mi ceri schema deoarece nu am nimic desenat, totul am modificat pe universal in faza de PIF (punere in functiune).Bafta! Link spre comentariu
nelutu Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Imi arati si mie schema? Multumesc.Scuze pentru raspunsul cu intarziere dar odata bifata treaba nu am mai revenit pe topicul asta.Este bazat pe schema ASTA, citata in nenumarate randuri chiar pe topicul asta. Fiind lucrat pe universal nu m-a interesat cablajul original deci nu am cum sa-ti spun daca cel publicat acolo e ok sau gresit. Instrumentul pe care l-am avut la dispozitie e unul de 50uA. Modificari in schema initiala: am alimentat la 12V -> stabilizare pe 9V cu 7809. Toate RPM-urile din montaj le-am imperecheat perfect, prin masurare. Am pus si un buzzer piezo + inca un PNP ca buffer in locul LED-ului fiind mai usor sa auzi un tziuuu decat sa te uiti la un led. Am micsorat cele doua rezistente mici din punte pana pe la 4 OHM, si din cate imi aduc aminte am marit de 4x amplificare etajului imediat urmator puntii si de vreo 2x pe cea a etajului redresor/buffer pt. acometru. In aceste conditii am la 1/3 din scala 1 ohm, la 2/3 din scala 3 ohm si acul inca misca la 10 ohm.Sa nu-mi ceri schema deoarece nu am nimic desenat, totul am modificat pe universal in faza de PIF (punere in functiune).Bafta! eu am realizat un esr metru dupa aceeasi schema despre care ai amintit si nu functioneaza cred ca este ceva gresit in schema,domnul stefan_roa descoperit greseala si mi-a promis ca mi-o va arata,astept cu nerabdare;multumesc oricum pentru raspuns; sunt sigur ca voi reusi sa-mi fac si eu unesr metru functional Link spre comentariu
florincccc Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Ma indoiesc ca ar fi gresita schema. Am realizat-o si eu si functioneaza bine. Singurul minus ar fi faptul ca sub 1 ohm nu prea mai masoara decat aproximativ. Urmeaza sa schimb si eu rezistentele de 10 ohmi cu unele mai mici si sa maresc amplificarea etajului imediat urmator sa vad cum se modifica sensibilitatea. Link spre comentariu
MifTy Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 eu am descoperit c? am 2 rob74 nefolosite, ?i am de gând s? le folosesc în montajul italianului...pentru sursa simetric? am s? bag un 741, tipul cu 14 pini, iprs b?neasa :Dasta înseamn? c? va trebui s? fac un cablaj unicat...apropo, masa aia virtual? din schema lui talino tribuzio, unde naiba se conecteaz?, c? pare f?cut? degeaba... Link spre comentariu
florincccc Postat Mai 11, 2009 Partajează Postat Mai 11, 2009 Nu prea inteleg ce vrei sa zici, schema este foarte limpede, primul Opamp isi ia referinta de tensiune din divizorul R4,R5 care fiind egale au potential de exact jumatate din U alimentare, tensiune ( U alim/2) pe care o regasim la iesirea opampului (ar fi fost echivalenta schema dar mai neeconomica si mai neeleganta daca disparea de acolo primul opamp si ramanea doar un divizor rezistiv format din doi rezistori de 20-50 ohmi dintre care luam masa aia virtuala) rezultand dintr-o tensiune unica sa zicem 9 V, doua tensiuni de +4,5 V si -4,5 V fata de o masa virtuala. Daca te referi la minusul tensiunii de alimentare, atunci ala se duce in U- , alimentarea inegratului si atat (pe langa divizorul R4/R5 si - lui c2). Aia nu mai e masa ci e u- Link spre comentariu
nelutu Postat Mai 16, 2009 Partajează Postat Mai 16, 2009 Ma indoiesc ca ar fi gresita schema. Am realizat-o si eu si functioneaza bine. Singurul minus ar fi faptul ca sub 1 ohm nu prea mai masoara decat aproximativ. Urmeaza sa schimb si eu rezistentele de 10 ohmi cu unele mai mici si sa maresc amplificarea etajului imediat urmator sa vad cum se modifica sensibilitatea.cele mici rezistente din schema sunt de 22 ohmi.poate ai vrut sa le schimbi de 10 ohmi!?sau nu discutam de aceeasi schema,am efectuat scha in Multisim,si i-am dat simulare ,:;surpriza! i-mi arata eroare de functionare Link spre comentariu
ghimpe-- Postat Mai 16, 2009 Partajează Postat Mai 16, 2009 A realizat cineva ESR-metrul prezentat aici? Mie imi lipsesc cateva componente ca sa il termin... Link spre comentariu
Vizitator costinel_p Postat Mai 16, 2009 Partajează Postat Mai 16, 2009 A realizat cineva ESR-metrul prezentat aici? Mie imi lipsesc cateva componente ca sa il termin...salut ghimpe am ?i eu o parte din piese ,este interesant montajul ,vreau s? m? apuc s?-l realizez .Cablajul este dat la scara 1 p e 1? Link spre comentariu
Vizitator costinel_p Postat Mai 17, 2009 Partajează Postat Mai 17, 2009 Da, este scara 1:1.salut am uitat s? întreb pân? la ce valoare a capacit??ii unui condensator merge montajul ? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum