Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rigla .. din ce?

Daniel_sv

Postări Recomandate

va salut

vreau sa fac o rigla sau un dreptar pt operatia de sabaruire ghidaje strung

de umparat nu am gasit si ma gandesc sa fac unul.

intrebarea ar fi in ce sa il fac si cum il planez. ar fi o idee cu 3 dreptare dar nu stiu cat dureaza operatiunea.

ma gandeam sa il fac din teava recangulara de 20x30x600 pe care sa o umplu mai intai cu beton iar apoi sa o planez. nu stiu cat de buna e ideea sau cat o sa imi ia sa fac lucrul asta. a mai facut cineva un dreptar de acesta? oare o sa functioneze? precizez ca pe strungul in cauza as avea un ghidaj drept. sau cel putin asa cred pentru ca nu se vede uzura pe el. este cel de la papusa mobila si nu poate sa aibe mare uzura.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Daniel_sv

7

• jiji55

2

• philiprobz

1

• aventtini888

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Rigla asta este una speciala fiind o scula de precizie . Se poate gasi in buc daca vrei sau cineva care poate veni sa il faca . Daca nu are batiu tratat . Totodata se poate dace si sebaruirea pt ungere.

Link spre comentariu

Sunt cam in aceiasi situatie dar  m-am cam potolit deocamdata. Nu cred ca s-a complicat cineva pana acum sa faca asa ceva si de aceea e putin probabil sa gasesti un raspuns. Prima problema a dreptarului home made e cu ce il verifici daca nu ai o suprafata dreapta de referinta. A doua dar nu neaparat in ordinea asta e materialul si forma speciala a dreptarului. Presupunand ca reusesti sa-i faci o fata dreapta, acesta se va indoi, curba sub propria greutate  sau tocmai din lipsa greutatii necesare . Teava rectangulara umpluta cu beton se va curba cu siguranta suficient cat sa nu mai fie un dreptar. Acea forma de "pod" si "T" pe care o au dreptarele adevarate  cred ca e secretul. Personal, pentru indreptarea ghidajelor si  penelor la strungul pe care l-am luat de curand o sa ma incred in suprafata mesei de frezat care e in stare impecabila si nu vad de ce nu ar merge ca suprafata de referinta. Cam asa ar trebui sa arate un dreptar  

post-208130-0-15202700-1415569496_thumb.jpg

Editat de philiprobz
Link spre comentariu

am mai dat niste mailuri pe la firme sa vad ce material gasesc. apoi o sa merg la cineva care poate sa imi rectifice pe o lungime de 700mm pe o masina buna. apoi vad ce iese pe ghidajul pe care il cred bun si daca e ok incep sa vad ce gasesc pe celelalte.

Link spre comentariu

nivi o firma nu raspunde. buna treaba. asa ca m-am hotarat sa-l fac singur. am un profil u 80x80 si am taiat una din laturi la 20mm si am sabaruit la ochi deocamdata ca sa scot rugina de pe el. o sa il fac relativ la cele 2 ghidaje bune pe care le am. maine sper sa imi ajunga pasta de tusat si o sa incep sa il indrept. cam asa arata acum.

https://app.box.com/s/bvl67oqnve17kmhl8jec

https://app.box.com/s/29gdmiq56tw3w77q8kp5

https://app.box.com/s/p648ap5y4th2vffggtvz

Link spre comentariu

revin cu noutati

ca sa fie treaba si mai buna ca si cum nu era suficient cei dinaintea mea au mai atins batiul pe partea spre papusa mobila astfel incat are niste proeminente. prin urmare trebuie sa fac intai o rigla mica ca sa scot acele denivelari caci altfel dreptarul cel lung nu atinge in acea portiune.

Link spre comentariu

Riglele sint facute din fonta,nu din otel, pentru a nu se deforma.Toate fetele opuse sint perfect paralele iar unghiurile sint perfect la 90*.Asa ca incercarea de a construi o rigla, iese din discutie ,binenteles, daca ai ceva pretentii.

Link spre comentariu

Un sfat prietenesc: lasa strungul in pace pana nu ai o rigla corespunzatoare, sau cel mai bine du-l la un atelier specializat.

Asta inseamna o rigla obligatoriu turnata din fonta, tratata termic si apoi sabaruita la mana la minimum 25 de pete de contact pe inch patrat.

Daca nu ai toate sansele sa scoti masina din parametrii geometrici.

Riglele de cumparat sunt scurte, tu trebuie sa refaci ghidajele pe toata lungimea.

uite asa arata ce ai nevoie: http://www.micron-tools.ro/p/1493/rigla-planeitate  restul cu tevi cu beton, dedeman etc sunt aberatii.

Vezi si preturile ca sa ai o idee despre ce vorbim

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

am gasit si eu riglele alea dar mi se pare ca pretul este cam mare. adica cel putin ca sa o cumpar sa fac doar strungul meu nu se merita. l-as duce la cineva sa mi-l faca, dar nu gasesc omul. am cautat pe ici pe colo si nu gasesc. poate stiti pe cineva care ar putea sa imi faca aceasta lucrare la un pret normal ca sa zic asa. prefer sa platesc operatia si sa il iau gata decat sa inventez roata. daca stiti pe cineva nu ezitati sa recomandati sau poate chiar de aici de pe forum poate face cineva treaba asta.

Link spre comentariu

Pretul este mare pt ca este un instrument de control si reflecta calitatea.

Cauta o firma de reconditionat masini unelte, oricum o sa te coste, doar transportul e o caruta de bani.

daca batiul e prea uzat inainte se face o rectificare iar dupa sabaruirea.

PS. Un strungar bun stie sa corecteze singur erorile masinii, am vazut rectificator care punea foi de hartie sub papusa mobila si scotea piese la micron. Gandeste-te merita investitia la ce productie faci?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

nu stiu daca merita investitia eu ma ocup cu tot ce insemna electronica pe o masina. strungul e pentru mine ca sa fac fel de fel proiecte ale mele. deci pentru uz personal. problema era ca vroiam o rectificare deoarece langa universal juca sania in diagonala. nu prea am cum rezolva problema asta. nu stiu ce sa zic ai si tu dreptate. de aceea am zis sa corectez singur aceasta problema. am mai studiat pe forumuri si pe youtube. hmmm.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări