Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Pot sa inlocuiesc o siguranta SMD 0.75A 76V cu una de 1.25A 250V?

Vizitator mar1us4d4m

Postări Recomandate

Vizitator mar1us4d4m

Este pentru un invertor LCD. Vanzatorul zicea ca pot sa folosesc niste lita. Nu am fost prea sigur, de asta am cumparat-o totusi dar vreau sa ma asigur inainte s-o lipesc. Se pare ca este pentru controllerul PWM.

Editat de mar1us4d4m
Link spre comentariu

O simpla lita, depinde de grosinea ei, tine cam 10A, ma refer la cea cu un diametru de 0,2mm. Daca cea originala sa ars inseamna ca ceva se intampla dupa ea, un scurt, un consum mare, etc. Pune sig. de 1,75A si vezi ce se intampla. Daca o arde iarasi verifica scurtul ce se afla dupa ea.  

Link spre comentariu

pai daca stiti sa calculati putere electrica in(c.c)...o sa observati ca sig.cumparata are o putere ( la care se va arde) mult mai mare...

dar ...sper ca ati inlaturat defectul care a dus la arderea acesteia ...ca altfel puteti sa puneti si o sarma de covrigi...se va arde altceva ...si tot nu va merge invertorul! :rade:

Editat de elmar
Link spre comentariu

pai daca stiti sa calculati putere electrica in(c.c)...o sa observati ca sig.cumparata are o putere ( la care se va arde) mult mai mare...

Poti da mai multe detalii la aceasta afirmatie? Un calcul sau un indrumar de calcul.
Link spre comentariu

,,Sarma" din sigurante nu e chiar sarma chioara ci e dintr-un aliaj in functie de tipul sigurantei.E adevarat ca de multe ori merge metoda cu lita...unde sunt sigurante ultrarapide sau rapide nu prea tine figura.Eu stiu ca in functie de tipul consumatorului siguranta poate sa reziste de  2 pana la 5  curentul nominal,poate la asta s-a referit.

Link spre comentariu

Poti da mai multe detalii la aceasta afirmatie? Un calcul sau un indrumar de calcul.

nu pot sa dau nici un indrumar de calcul...e posibil sa ma fi grabit un pic ...atunci cand am scris ...ce am scris.

aveam in cap legea lui ohm...si atat! 

dar nu  cred ca e deajuns numai asta ....

Link spre comentariu

Nu există ”putere de ardere” pentru o siguranță fuzibilă ci doar ”energie de ardere” . Cataloagele menționează ( da , există date tehnice amănunțite chiar și pentru o banală siguranță ) așa numita ”integrală de curent de topire ( ardere) ” , exprimată în A2s. Evident , înmulțind cu rezistența internă obținem o energie ( necesară a se disipa în siguranță pentru ardere ) .

Această valoare este în particular importantă pentru cazurile când se protejează unele semiconductoare de putere ( diode, tiristori, triace ) care au de asemenea menționată în foaia de catalog integrala de curent maximă pe care trebuie să o aibă siguranța pentru o protecție eficientă.

Pentru aplicațiile uzuale caracteristicile timp de ardere vs.curent sunt de obicei mai ușor de folosit.

Link spre comentariu
Vizitator mar1us4d4m

Am lipit-o si nu s-a ars, se aprinde acum backlight-ul ( "retroiluminarea"? :) ). Acum doar sa mai tai din picioruse, ca nu incape scutul de protectie.

Multumesc pentru raspunsuri.

Link spre comentariu

daca nu ati inlaturat cauza din care s-a ars acea siguranta ...nu va tine mult "reparatia"!

de fapt e bine sa il tineti sub supraveghere macar o ora ,doua....si sa verificati temperatura(des)  tranzistoarelor de putere...

ca de data asta ...e posibil sa nu se mai arda siguranta ...ci altceva mult mai scump ...

daca aveti noroc... si siguranta sa ars din cauza ca era subdimensionata(defect de fabricatie), invertorul va functiona bine ...daca nu... nu!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Există siguranţe standardizate de 0,8A/250V, cea mai apropiată valoare de a fostei siguranţe smd, iar tensiunea de lucru nu contează cîtă vreme e mai mare.

Cea de 1,25A e mult mai mare şi e posibil să nu-şi facă treaba la un defect ulterior.

Link spre comentariu

Radu, orice element de protectie serios are acel I2t indicat in datasheet. Ai perfecta dreptate. Bine ca am lamurit un alt mit al "puterii sigurantei".

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Radu, orice element de protectie serios are acel I2t indicat in datasheet. Ai perfecta dreptate. Bine ca am lamurit un alt mit al "puterii sigurantei".

ok! d-le profesor .... nu mam exprimat corect acolo (din simplu fapt ca am vrut sa fiu pe intelesul unui incepator) era vorba de puterea de rupere nu de puterea sigurantei ...acum, ati inteles???

Editat de elmar
Link spre comentariu

Nu inteleg de ce folosesti acest ton, te-am indemnat elegant la reconsiderarea afirmatiei tale (punandu-ti o intrebare) si ai revenit cu un raspuns de bun simt. Nu m-am erijat in profesorul tau.Hai sa nu mai fim malitiosi, nu suntem la Bodega.

Link spre comentariu

Hai mai Nicule, ca nu adaugi nimic folositor topicului. Pui paie pe foc. Credeam ca vrei sa-i zici ca puterea de rupere este, de fapt, capacitate de rupere. Masurata in A, spre deosebire de putere care-i masurata in alta unitate de masura (din ce stiu eu). Si care are pertinenta la scurt circuit (tot din ce stiu eu).Ce m-a deranjat pe mine e ca a postat la incepatori si a zis ceva ambiguu. OP cerea oricum ajutor pentru stabilirea valorii la suprasarcina a fuzibilului, nicidecum la scurt.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări