Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Verificare cuptor cu microunde Rohnson

bibanu47

Postări Recomandate

Buna ziua

Va rog frumos daca vreti sa ma ajutati si pe mine in elucidarea unei probleme.

O ruda mi-a adus un cuptor cu microunde care nu mai incalzeste dar in schimb miroase a incins.

Am verificat dioda de putere si siguranta fuzibila de langa ea si sunt in regula,transformatorul de inalta este rece,in schimb magnetronul pare incins in jumatatea de jos si asta intr-un timp foarte scurt deoarece miroase ceva a ars si sunt obligat sa-l opresc.

Cum as putea sa verific magnetronul daca este bun sau nu?

Va multumesc anticipat.

Posted Image

Link spre comentariu

Salut.

Uite cu faci: scoti cei doi papuci de la infasurarea secundara, ii indepartezi unul de altul si dai drumul la cuptor. Daca se incinge traful din nou inseamna ca este defect si trebuie schimbat. Daca nu se intampla nimic inseamna ca sunt problame pe partea de secundar si anume pe multiplicatorul de tensiune. 

Acolo exista o dioda ( sau doua) de inalta tensiune si un condensator de 1uF. Diodele nu ai cum sa le verifici cu un aparat de masura normal fie el analogic sau digital deoarece sunt diode de inalta tensiune. In capsula respectiva se afla mai multe diode inseriate pentru a putea rezista la o tensiune mai inalta. Vezi stilul de fabricatie la diodele TV18 de la televizoarele AN romanesti.

Pentru a le verifica procedezi astfel:

Faci un circuit serie cu dioda si instrumentul de masura, comutat pe scala de 200V DC, si il introduci in priza de 220V. Va trebui sa obtii o tensiune  de cca. 100V. Daca ai aceasta tensiune inseamna ca dioda este buna. Condensatorul se poate masura cu orice multimetru. 

Daca aceste componente sunt bune inseamna ca magnetronul trebuie schimbat. Trebuie sa te uiti si la antena lui, daca acel inel aflat pe partea ceramic este deteriorat, ars, etc atunci trebuie inlocuit. Se poate reconditiona prin inlocuirea acelei parti metalice dar cu ceva munca.

Cu stima George.

Link spre comentariu

Initiatorul topicului a mentionat ca traful e rece, doar partea de jos a magnetronului se incalzeste ceea ce e si normal, magnetronul e un tub electronic si are un filament care trebuie sa emita electroni.

Problema e pe partea de inalta sau magnetronul, se poate face o masuratoare a tensiunii, cu un divizor rezistiv pe intrare, de genul 9-1Mohm, instrumentul fiind conectat in paralel cu rezistenta de 1M si foosit un instrument analogic, nu digital.

Asta ar trebui sa dea undeva la 400V pe instrument.

Editat de lorik199
Link spre comentariu

Magnetronul defect, dacă el se încălzește dar nu produce și încălzirea alimentelor. Se poate găsi înlocuitor, dar e cam scump și cu transportul cu tot, devine mai tentant să iei alt cuptor..

Link spre comentariu

Verifica plăcută de MICA care separa magnetronul de incinta cuptorului. Verifica funcționarea si fara aceasta plăcută.Magnetul tubului cum se prezintă? Este spart?

Editat de Fulgerik
Link spre comentariu

Placuta de mica este ca si noua dar magnetul tubului nu stiu care este,pe mine cand ma intreaba cineva de vreo piesa de masina ii postez poze cu sageti si indicatii ca sa priceapa omul ce si cum...

....si dupa umila mea parere,eu consider ca electrica/electronica asta "e grele" fara un desen ceva ca sa priceapa si novicele mecanic din mine.

Unul dintre putinii care isi pierd timpul cu desene pe aici este vali dae.

Atunci cand porti un dialog tehnic cu o persoana care este paralel in domeniul respectiv nu il abordezi ca atunci cand discutia se poarta intre doi meseriasi .

Asa arata un raspuns dat de mine unui coleg care imi adreseaza o banala intrebare:

http://www.elforum.info/topic/58369-mecanica-auto-la-bibanu47probleme-si-solutii/?p=1064548

Link spre comentariu

Cuptorul trebuie sa mearga si cu foaia de mica arsa, problema e magnetronul

Dati magnetronul jos sa-i faceti macar o inspectie vizuala, n-are trebui sa aiba mai mult de 4-5 suruburi si cu el dar jos se vor observa cei 2 magneti ca cei de difuzor, plasati intre aripioarele de aluminiu

Oricum in cele mai multe cazuri e o piesa ireparabila.

Link spre comentariu

Magnet spart nu am găsit la niciun magnetron până acum, dar magnetroane defecte am găsit destule. Fereastra de mică e pusă doar împotriva aburilor degajați de alimente, merge și fără ea, deși nu e recomandabil. Așa arată în secțiune un magnetron:

post-179973-0-16977300-1415557443_thumb.gif

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări