turcu_dan Postat Noiembrie 7, 2014 Partajează Postat Noiembrie 7, 2014 Salutare, cautand pe net un o sursa de inspiratie pentru realizatrea unor boxe, am gasit urmatorul proiect ( http://diyaudioprojects.com/Forum/viewtopic.php?f=11&t=2284 ). Intrucat pana acum nu am realizat nici o incinta, as vrea sa va cer parerea despre acest proiect. Merita sa fie realizat? Din cate vad cel care a postat proiectul nu a dat dimensiunile pentru realizarea cutiei. Insa se vorbeste despre un calculator ( http://www.mh-audio.nl/downloads/TQWPmetric.zip ) . Am aruncat o privire, este un fisier cu cateva formule. As avea cateva nelamuriri: - nominal driver size - reprezinta dimensiunea difuzorului, in cazul meu Visaton VS-BG17/8 - 170mm; - free air resonance - frecventa la care se vrea acordarea incintei, respectiv basul; - surround width - nu stiu ce reprezinta ......... - throat depth - la fel nu sunt sigur ce reprezinta acest parametru. Cei care au realizat astfel de incinte pot sa explice ce reprezinta termenii amintiti mai sus? Si daca se merita efostul pentru o astfel de incinta? Multumesc... Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 7, 2014 Partajează Postat Noiembrie 7, 2014 (editat) - in principiu free air resonance Fs trebuie sa coincida cu frecventa de acord a incintei pentru amortizarea corecta a wooferului folosit. Aici e loc de discutie pentru ca in functie de woofer, Fb poate diferi de Fs. - surround width este latimea suspensiei wooferului; - throat depth este latimea inchiderii, respectiv distanta dintre fata incintei si capatul de jos al peretelui inclinat. La calculul dimensiunilor se poate folosi rutina de calcul Rutter ( data pe site-ul rusesc ) pentru majoritatea wooferelor. Trebuie sa se tina cont ca incinta Voigt a fost construita de P.Voigt pentru difuzoare de banda larga, ce au caracteristici diferite de woofere si midwoofere folosite azi in incinte Voigt pe 2 cai. In cazul difuzoarelor de banda larga se prefera o amortizare buna a membranei, avand in vedere ca acestea au un Xmax. mic. Daca merita? Depinde ce se doreste!!!! Cand te insori, crezi ca stii ce doresti, ulterior ............................. !!! Editat Noiembrie 7, 2014 de VTP Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Noiembrie 7, 2014 Partajează Postat Noiembrie 7, 2014 Salutare, eu am urmarit proiectul asta dar in final am facut altceva Prea multa bataie de cap cu bambus cu nebunii, si am zis cu cat mai simplu cu atat mai bine. Acum ramane la alegerea fiecaruia cat de meticulos e sau ce doreste sa faca. Eu mi-am pierdut rabdarea si am ales asa... 1 Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 7, 2014 Partajează Postat Noiembrie 7, 2014 Salutare, eu am urmarit proiectul asta dar in final am facut altceva Prea multa bataie de cap cu bambus cu nebunii, si am zis cu cat mai simplu cu atat mai bine. Acum ramane la alegerea fiecaruia cat de meticulos e sau ce doreste sa faca. Eu mi-am pierdut rabdarea si am ales asa... Nu te sileste nimeni sa adopti finisarea conform cu poza in cauza. incinta se poate vopsi, furnirui, colanta, etc. Incintele rosii ce sunt? Bass-reflex, inchise, TL??? Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Noiembrie 7, 2014 Partajează Postat Noiembrie 7, 2014 Nu te sileste nimeni sa adopti finisarea conform cu poza in cauza. incinta se poate vopsi, furnirui, colanta, etc. Incintele rosii ce sunt? Bass-reflex, inchise, TL??? Amundoi am discutat la un proiect de amplificare pe tda2050 si intregul proiect continea si incintele inchise pe Visaton full-range Bg 17. turcu_dan a zis ca merge pe partea de amplificare dar eu am mers pe ambele, si amplificare si incinte. Eu doar am recomandat o posibila varianta a proiectului. Mie unul mi-a confectionat un amic o carcasa de aluminiu pentru amp pe cnc si am vopsit-o tot rosie. Un pic de aer tineresc pentru un cuplu de "parinti" nu strica Pentru auditii de muzica soft, clasica a fost o varianta buna. Ai mei au fost incantati de cadoul primit chiar daca a fost mai "rosu" decat se asteptau. Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 8, 2014 Partajează Postat Noiembrie 8, 2014 Mai ales pentru ca difuzorul de BL este de diametru mic, ideal ar fi fost sa construiti incinte Voigt, nu inchise! Castigati mult la frecvente joase si rezultatul ar fi fost mult mai interesant! In general, atunci cand se foloseste un difuzor BL se recomanda incintele de tip horn (linear sau exponential) care ajuta la linearizarea caracteristicii de frecventa prin imbunatatirea raspunsului la frecvente joase. Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 9, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 9, 2014 @VTP sa inteleg ca pentru un traductor cum este Visaton BG 17/8, recomandati tipul de incinta voight pipe? Rezultatul final va fi afectat negativ incazul folosirii palului? Intreb pt ca in oraselul unde stau mdf-ul este inaccesibil.@Adamath o parere despre cum se aud boxele? Incintele sint inchise? Link spre comentariu
CBI Postat Noiembrie 9, 2014 Partajează Postat Noiembrie 9, 2014 este bun si pal-ul numai ca se prelucreaza si finiseaza mai anevoie pt ca se zobeste parerea mea este ca cu difuzorul BG17 nu vei obtine cine stie ce performante si nu se justifica munca pt a construi niste incinte Voight pt ca nu fac minuni daca difuzorul este mediocru cu niste parametrii precum are el ,qts 0,74 ,fs 120 ,vas 8,2 si xmax 1,5mm nu pare potrivit pt redarea joaselor in orice fel de incinta daca astepti rezultate raportat la munca depusa citeste pe site-ul producatorul si vei vedea pt ce sunt recomandate aceste difuzoare difuzoarele FR bune in general sunt mai scumpe ,astfel ca la bani putini este mai abordabila solutia pe 2 cai.Nu te gandi ca folosind un singur difuzor nu o sa-ti mai bati capul cu filtre, pt ca o sa te lovesti de alte pbme specifice Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Noiembrie 9, 2014 Partajează Postat Noiembrie 9, 2014 (editat) este bun si pal-ul numai ca se prelucreaza si finiseaza mai anevoie pt ca se zobeste parerea mea este ca cu difuzorul BG17 nu vei obtine cine stie ce performante si nu se justifica munca pt a construi niste incinte Voight pt ca nu fac minuni daca difuzorul este mediocru cu niste parametrii precum are el ,qts 0,74 ,fs 120 ,vas 8,2 si xmax 1,5mm nu pare potrivit pt redarea joaselor in orice fel de incinta daca astepti rezultate raportat la munca depusa citeste pe site-ul producatorul si vei vedea pt ce sunt recomandate aceste difuzoare difuzoarele FR bune in general sunt mai scumpe ,astfel ca la bani putini este mai abordabila solutia pe 2 cai.Nu te gandi ca folosind un singur difuzor nu o sa-ti mai bati capul cu filtre, pt ca o sa te lovesti de alte pbme specifice Eu unul ii dau dreptate lui Cbi, nu sunt difuzoarele perfecte dar in aceasi ordine de idei, nici tda2050 nu sunt integratele perfecte... chiar daca eu cel putin scot din ele cam maxim ce pot duce. Una peste alta, pentru un nivel de auditie relativ scazut ca putere si o fidelitate sa zicem buna sunt ok, dar nu te astepta la minuni. Eu ma gandeam sa modific incintele la un moment dat si sa le fac Voight dar cum n-am prea mai avut timp de mestereala le am facut sealed. Obisnuit cu monitoare de studio si boxe stand-floor jbl nu pot spune ca sunt dezamagit dar nici nu te astepta la performante extraordinare. Comparativ daca le pui langa Control One e cam ilar momentul, si langa stand-floor nu mai are rost comparatia. Cbi are si in a doua privinta dreptate, desi e fullrange difuzorului parca ii lipseste ceva, un suport pe inalte nu ar strica si o adancime a bassului sau un sunet mai plin. O sa incerc sa imi fac timp sa le fac Voight si probabil o sa incerc sa le fac pe doua cai. Loc in cutii este suficient si variantele mai moderne de Voight sunt majoritatea pe doua cai. ps : Cred ca era o idee mai buna un Vifa sau un Scanspeak fullrange de 17 Editat Noiembrie 9, 2014 de Adamath_2006 Link spre comentariu
CBI Postat Noiembrie 9, 2014 Partajează Postat Noiembrie 9, 2014 ar fi fost mai ok fratele mai mare, BG20 ajutat de un tweter micut cu calota de 19mm,sau un supertweter ceva.Nici TDA-ul nu este extraordinar,dar este componenta cu cele mai mici compromisuri din lantul acustic Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Noiembrie 9, 2014 Partajează Postat Noiembrie 9, 2014 (editat) ar fi fost mai ok fratele mai mare, BG20 ajutat de un tweter micut cu calota de 19mm,sau un supertweter ceva.Nici TDA-ul nu este extraordinar,dar este componenta cu cele mai mici compromisuri din lantul acustic Acum probabil tine si de ce ai, sau cu ce esti obisnuit sa asculti... La mine combinatia e nefericita, nici Control One nici Es90 nu sunt aproape de homemade cu dibeisi, alien sau alte pocnitori ) Concluzia e ca Visaton Bg17 nu este un difuzor rau sau prost, nu il pot numi mediocru pentru ca nu este chiar asa dar pentru o auditie care sa merite efortul construirii unor boxe, e nevoie si de ceva langa el. @Turcu_Dan gandeste-te ca doar costul incintelor, difuzoarelor si filtrelor te duce in zona unde poti cumpara ceva sh destul de ok. Un pret final al boxelor mele ar fi 160 difurile, 100 lei filtrele cu componente monacor, si incintele m-au dus pe la vreo 250 lei, constructie, vatelina, vopsit. Deja la 100-120 Euro pe piata sh iei niste boxe decente. Constructia ideala ar semana cu aceasta : Editat Noiembrie 9, 2014 de Adamath_2006 Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 10, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2014 (editat) @Adamath_2006 ceva de genul as face, arata foarte bine. @CBI, @VTP pentru niste rezultate bune ce difuzoare puteti sa-mi recomandati? (bass+tweeter). As vrea sa-mi fac o imagine asupra costului total, intre timp am gasit un atelier de mobila care poate sa-mi debiteze placile de mdf. Boxe am, Sony Sff-6000 insa nu sunt nemultumit de cum suna, le lipseste basul, niste inalte bine definite, doar atat ca merg tare. Daca m-as apuca de o perechie boxe as vrea ca rezultatul sa fie peste Sony Sff-6000 . Nu ma pricep in alegerea difuzoarelor, dar poate ajutat de voi va iesi ceva decent. Daca ma gandesc la alegerea unor boxe second, la fel nu am experienta daca au fost inlocuite membranele sau nu, ma gandesc ca probabil nici filtrele nu-si mai fac treaba dupa 10 ani, cate or avea cele second. Ca si amplificator nu mai folosesc tda-ul 2050, decat in atelier impreuna cu 2 Radiotehnika S- 30B. Intre timp am facut un amplif cu lm3886 la care nu am facut rabat de la calitatea componentelor. Suna cu mult peste 2050 .... Momentan incerc sa fac Symasym5 , sunt doar in faza de comanda a pieselor. Editat Noiembrie 10, 2014 de turcu_dan Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 10, 2014 Partajează Postat Noiembrie 10, 2014 @turcu_dan, Fiecare incinta "suna" in felul ei, de aceea ma feresc de clasificari la aparatura audio, clasificarea fiind SUBIECTIVA! Daca vrei bas mult, treci la 3 cai, cu un subwoofer+midbass+tweeter. Ia un subwoofer de diametru mare, 10" sau mai mare si vei avea bassssssss! In functie de SPL-ul subwooferului se aleg celelalte difuzoare! (ma refer la subwoofer = difuzor, nu incinta subwoofer! ) Link spre comentariu
turcu_dan Postat Noiembrie 10, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 10, 2014 In cazul in care voi alege un difuzor de bas de cca 10 inch, se poate face o estimare a dimensiunilor cutiei, ..... in mare asa ? Link spre comentariu
VTP Postat Noiembrie 10, 2014 Partajează Postat Noiembrie 10, 2014 In cazul in care voi alege un difuzor de bas de cca 10 inch, se poate face o estimare a dimensiunilor cutiei, ..... in mare asa ? NU fara datele difuzorului! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum