Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ce piesa este asta?

Taraxacus

Postări Recomandate

Aparent este un cond de 100 pF, l-am masurat are cam 90 ohmi. Daca pun un cond de 100pF in montaj, nu functioneaza, daca leg un rezistor de 100 ohm functioneaza la fel adica prost. Este vorba de o sonerie electronica pt casa. Alimentarea este printr-un cond de 1,5 |uF/250 V, inseriat cu aceasta piesutza. urmeaza o punte redresoare un zenner si un cond de 1000|uF pt filtru. La iesire am 3 V, cand intra in sarcina, functioneaza 2 sec dupa care moare iar tensiunea este de 1,2 V. Daca alimentez cu tensiune continua, la 3 V, functioneaza perfect. Am masurat diodele, sunt bune, ele au in paralel cate un cond minuscul, am masurat si nu sunt strapunsi. Daca alimentez puntea redresoare direct , tot prost functioneaza. Am sa incerc sa schimb diodele poate ca in sarcina se strapunge vreuna din ele, nu gasesc explicatia.

post-223525-0-86912600-1415225053_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Taraxacus

4

• Fulgerik

2

• elmar

1

• Rx-Tx

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Am schimbat condensatorul cu unul de 1|uF/250 Vcc... nu am avut de 1,5 |uF. Reparatia a reusit insa am facut-o provizoriu, trebuie sa mai caut pana gasesc unul de 1,5. Intr-adevar isi pierduse considerabil din capacitate. Multumesc pt sfaturi.

Link spre comentariu

Se poate pune si 2,2uF/400V, dar sa fie de tip MKP X2.

La 250V, si fara X2 la coada, riscati un mic incendiu, tensiunea de varf la reteau de 230Vca este de 321V(230/0,707).

Editat de Spitfire
Link spre comentariu

Dacă nu găsești la tensiunea dorită, înseriezi doi condensatori identici ca valoare și tensiune, dar cu valoarea dublă decât cea dorită. Tensiunea maximă a condensatorului rezultat se va dubla, capacitatea se va înjumătăți.

Link spre comentariu

Ce zice Validae este bine, insa pentru balansarea electrostatica (ca sa cada just cate jumatate pe fiecare) mai pune in paralel o rezistenta mare (1MegaOhm) pe fiecare din condensatori.

Componentul din prima poza este un NTC de 100 de Ohmi nominal.

Functioneza in modul in care initial are 90-100 Ohmi la temperatura ambientala, deci limiteaza drastic curentul.

Rapid insa se incalzeste si rezistenta scade de 100 ori cel putin, deci devine neglijabil.

Realizeaza deci un "soft-start" dar in acest caz ceea ce realizeaza este anularea descarcarii/incarcarii initiale a condensatorului, adica "scanteia" la conectare.

Este foarte bine sa-l repui in circuit.

Merita sa-l probezi, masurand tensiunea pe el in stare de functionare a montajului.

Daca stii si curentul calculezi rezistenta lui cald (adica in functie) si trebuie sa iasa cel putin de 10 ori mai mica decat initial, cu cat mai mica cu atat mai bine.

Link spre comentariu

Am repus termistorul in circuit si functioneaza bine. Nu pot inseria sau lega in parale condensatori pt ca spatiul nu-mi permite. Multumesc inca odata pt sfaturi, cu siguranta imi vor fi utile si pe viitor.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări