Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alegere PIC

Postări Recomandate

Intotdeauna m-am minunat de cum arata via/pinii prin diverse softuri de desenat cablaje - o gaura imensa cu un inel subtire de metal pentru lipire. Poate ca la producerea industriala a cablajului, cu gauri metalizate, sa aibamai putina importanta (gaura se mai micsoreaza/inelul de lipit se mai ingroasa cu metalizarea), da' pentru acasa...Dupa cum mi se pare ca traseele/spatiile in cablajul de fata sunt cam subtiri. Eu ingros tot ce se poate (modific inclusiv pinii componentelor - avantajul folosirii de scule open, care salveaza layoutul in format text, editabil in orice editor).

Editat de Liviu M
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 74
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Pai in diptrace are soft special pentru component editor si footprint editor.De exemplu drv8834 de acolo e facut de mine, ca nu am gasit componenta,dar se face FOARTE usor.Viasul este configurabil si el, si diametrul gaurii si diametrul partii pe care se face lipirea. acolo este 1.5 cu 0.8 gaura. Cablajul asta a fost facut data trecuta cu trasee de 1 mm, acum e cu 0.5. Dar data trecuta nu folosea smd-uri + ca a iesit cam mare.

Aici ideea e sa intre in niste dimensiuni. 67x45 are asta.

Si aici va cer parerea ca sigur ati realizat practic mai multe pcb-uri decat mine, credeti ca nu e realizabil decat profesional nu si in regim amator? Pentru ca eu vreau sa il fac profesional, dar mai intai vreau sa il si testez practic, sa vad daca sigur totul e 100% ok si asta nu pot sa o fac fara sa il testez macar odata REAL.Ieri l-am printat si am verificat footprintul este ok.Adica vreau sa il realizez personal si dupa sa il dau sa il faca profesional la cineva care se ocupa. Eu am mai facut inainte, dupa cum ziceam, dar doar cu fierul de calcat ( si am obtinut rezultate bunicele ). O sa incerc asa, daca nu reusesc, o sa incerc dupa cu UV (cei care organizeaza robochallange-ul, au laborator unde pot sa fac si prin metoda foto ).

Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu

Sorry, n-am vrut sa semene a critica.LE C-ai mai pus o intrebare.Eu, de exemplu, n-am corodat nici un cablaj cu mana mea, ca mi le-au facut colegii (la firma avem scule ceva mai bune decat pe acasa, dar "neprofesionale"). Asa ca am avut ocazia sa vad si cablaje iesite foarte bine (traseele cele mai subtiri au fost, cred, de 0.4), dar si cablaje care au mai avut nevoie de corecturi - scurturi din loc in loc sau trasee corodate prea tare. Asa ca acum ma stradui sa nu fac traseele mai subtiri decat e necesar (0.8 .. 1mm e o valoare buna aici la noi, mai subtiri pentru "iesire" din zona integratelor SMD, dupa care ingrosate) si nici prea apropiate unele de altele (tot asa, cat mai mult loc). Asa, ramane destul de putin de corectat.

Editat de Liviu M
Link spre comentariu

Mihai, citeste postul meu despre metoda foto. Iese super in regim amator chiar cu 0.25. Trebuie sa faci un test inainte ca sa stii ce timpi sa folosesti. Metoda fier de calcat la 0.5 este foarte improbabil sa mearga.Am facut la CI cu 20 de pini la 0.5 (metoda fier calcat) si am ametit de atata concentrare.

Link spre comentariu

Astazi am primit placajul ( prima versiune, de test ).Nu am avut mult timp ( partiale.. ), dar am reusit sa pun picul, totul pare bine, nu am avut timp sa programez, am dat doar sa aprinda ledul ca sa stiu ca functioneaza. 

Doua observatii care cred ca intereseaza pe toata lumea;PICUL  ( 18f45k50 ) se poate programa DIRECT ( din prima adica ), pe ICSP-ul auxiliar.

Si a doua PICKIT2, POATE PROGRAMA 18f45k50, daca ii faceti update la PK2DEVICEFILE. ( cautati pe net si gasiti, daca e cineva interesat, pun si linkul ).

Atasez niste poze:

https://drive.google.com/folderview?id=0B36eFP8QNiJIazQ4eVR0NU9nMzA&usp=sharing

Nu va speriati de "MUFA" (mult spus ) de ICSP, nu am gasit una si am improvizat sa vad daca merge programat cu pickit2, ca asta ma interesa.

Link spre comentariu

Am terminat de facut electronica ( in mare parte ), am testat-o.

Mai am de :

-pus inca 5 senzori digitali. E o rezistenta urata acolo de 1 OHM, ca nu am gasit 6 rezistente de 1 ohm SMD si nu prea am cum da comanda de ele de la farnell sau alta firma, ca nu imi trimite nimeni 10 rezistente :)). Trebuie sa mai caut in Bucuresti. 

-de pus senzorii analogici

Am avut o singura greseala pe cablaj, patternul de la cristal, nu se potriveste cu ce am eu, si nici nu gasesc cristale mai mici. Oricum asta e singura " greseala " care se poate remedia relativ usor, dupa cum vedeti in poza, am pus unul through-hole, doar ca arata urat, dar o sa iau altul nou care nu are conectorii taiati ( ca asta ii are taiati ca era pus pe o placa.. ) si o sa il pun sa stea in jos, astfel incat sa nu influenteze inaltimea placii.

Stie cineva un crystal care sa se potriveasca cu dimensiunile: 6.78 cu 2.86?Multumesc!

A aparut un concurs nou de mini sumo, la automatica si calculatoare, pe 14 decembrie si vrem sa particpam chiar daca nu o sa avem carcasa profesional facuta pana atunci( nu avem inca bani sa o scoatem profesional ), am facut una noua, separata pentru concursul asta care sa o putem face noi cu flexul. 

Multumesc tuturor pentru ajutor si daca nu are nimeni nimic impotriva o sa mai scriu aici update-uri despre proiect sau daca o sa avem vreo nelamurire la partea de programare.

Posted Image

Posted Image
Posted Image
Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu

Buna seara!

Revin cu un update, dupa 5 zile, din pacate suntem cam ocupati cu partialele in continuare, dar marti terminam. Nu am avansat foarte mult, dar am terminat de proiectat carcasa "partiala" ( adica cea pentru acest concurs, nu cea care o sa o avem anul viitor la robotchallange ). Pana pe 5-6 decembrie ar trebui sa fie totul gata si sa incepem sa programam ( pe 14 dec avem concursul ).

Aproape terminat si electronica ( mai am de pus senzorii analogici de alb - cei care vad linia alba de la ring ). Si de facut o " mufa " pentru cei de pe margine. La partea de dip switch - care va amintesc ca are scopul de a alege " tacticile " de plecare, ne gandeam sa folosim o metoda care am mai vazut-o si la alti participanti si anume inainte de inceperea meciului, dupa ce alimentezi robotul, pui mana in directia in care ai vrea sa plece- dezvolt aici cand ajungem la partea de programare. Daca nu o sa ni se para o idee fiabila, dupa ce o testam, o sa pun si dip switchul, pana atunci electronica va avea un " gol " acolo.

Ne-am facut si ring, mai trebuie sa ii vopsim marginea alba.- maine sper.

Am scos la o firma de taiere jet cu apa, lateralele robotului. ( Mi se pare foarte scumpa taierea cu jet de apa - 80 de ron - 2 bucati ca mai jos - pun poza ) Sasiul o sa il facem noi, dupa ceea ce am proiectat in inventor.Am inceput sa le vopsim si pe ele, dar din pacate s-a terminat tubul de spray, de asta sunt partial vopsite, o sa le vopsim integral zilele astea.

O seara buna!

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu

Revin cu update, am facut sasiu nou + partea din fata ( asta trebuie refacuta, deh, nu ne pricepem la partea de realizare mecanica - doar la proiectare ), am terminat si electronica ( din pacate a mai trebuit "ciuntita" ca sa se incadreze mai bine in sasiu ), am si testat senzorii de alb ieri, o sa revin si cu video-uri dupa ce incepe sa fie mai " inteligent ". Mai avem 8 zile pana la concurs. Pozele o sa fie mai concludente maine, incat nu prea am avut zilele astea timp sa lucram ca lumea. Marti ar trebui sa fie gata complet si sa lucram doar la soft si optimizare. O sa il vospim negru pe tot ( absoarde mai bine radiatile infrarosu ale inamicilor ) si arata maibine. Am inceput sa il vopsim dar s-a terminat sprayul, asa ca trebuie sa imi fac timp sa ma duc sa iau altul zilele astea. 

Atasez niste poze ca " deobicei ". Aaa, foaia aia neagra de pe sasiu, e provizorie pana il vopsim sa fim siguri ca nu face placa scurt cu aluminiu din sasiu.

Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Posted Image
Link spre comentariu

Nu ai voie sa folosesti asa ceva.. nici asta, nici flacari, nimic de genul asta :))

Suntem in teste cu robotul, facem partea de programare, o sa postez videoclipuri maine sau poimaine. 

Inca nu e varianta finala ( la " design " ma refer ), aici testam senzorii de alb. 

https://drive.google.com/file/d/0B36eFP8QNiJIMFA2cl9fNGFDb28/view?usp=sharing

Noi acum am trecut de la MikroC la mplab, si a trebuit sa ne facem toate functile noi ( dar acum le avem si sunt functionale, si pwm, si citire adc si delayuri - am testat tot ), de acum trebuie sa gandim doar stragiile si sa vedem daca e rentabil sa folosim interrupt on changeurile pe care sunt senzorii de inamic ( cei digitali ).

Editat de Iliescu Mihai
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări