Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cum arata calculatoarele noastre, cu ce ne laudam?

Vizitator c_marius

Postări Recomandate

Aleks, tii musai sa desfac 386-le ala de l-am incheiat numai din ambatz, sa arat ca placile alea vechi, uitate intr-o cutie de carton pot compune un PC?? :snakeman:(am uitat ce naiba mai continea ala... avea un am386 la 40, 4 mega de ram, aka 2 simmuri d-alea de 36 de pini, hardul... m-au trecut toate apele pana am gasit un hard IDE mai mic de 500 de mega..., controller hdd/fdd integrat... adica puse pe o placa ISA, distractie, nene, cu jumperele alea!!! placa de sunet cu chipset ESS688, cu controller de cdrom, cica panasonic... oricum, numai IDE/ATAPI nu e controllerul ala)

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 41
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ALEKS

4

• Blind

4

• Gizmo

3

• Yo4You

3

Top autori în acest subiect

Am trait timpurile de glorie ale industriei calculatoarelor personale din generatia 80286, notamente procesoare la 25MHz fabricate de HARRIS... cred ca de aici si nostalgia mea de a pastra acest 486/120MHz. Ca fapt divers, acest procesor ar merge trimis la 133MHz, dar racit cu apa sau ulei (!?).

MifTy tine-l ca-i piesa de muzeu in vreo 5 ani. La ce frecventa ruleaza procesorul (16..40MHz) ? Mie din seria 80386 mi-au placut procesoarele la 40MHz si cele la 33MHz.

Printre ciudatenii, imi amintesc ca am vazut un procesor 80286 / 6MHz foarte ciudat, PGA spre deosebire de majoritatea procesoarelor 80286.

Iar maestrii ciudateniilor sunt probabil IBM, pe o placa de IBM 486 am descoperit nu mai putin de 3 procesoare:

80186 - cred ca are a face cu controller-ul SCSI integrat

80486SX-33MHz - procesor lipit direct pe placa de baza

80486DX2-50MHz - procesor in Socket 3 pe aceeasi placa de baza

Sper ca nu am deviat prea mult de la subiect, dar domnul MifTy mi-a starnit amintiri cel putin placute.

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu

186-le ala chiar asta era: controller, dar unul programabil...s-ar putea ca dx2-ul sa fie upgradele... unele placi de baza permiteau dezactivarea procului lipit, si utilizarea celui conectabil pe soclu...mjoritatea placilor de baza de 386 si un numar destul de redus de placi 486 aveau lipit procul (si 386-le a carui frecventa maxima a fost de 33 de megahertzi, cel produs de intel, si 40 de megahertzi, cel produs de amd, NU avea nevoie de radiator), si mai aveau un soclu destinat coprocesorului matematic...486 a fost primul procesor care ingloba coprocesorul in acelasi chip cu procesorul "normal", spre deosebire de 286/386 care aveau nevoie de coprocesor, pentru calculele in virgula mobila, obiect care trebuia sa fie facut special pentru procul respectiv...

Link spre comentariu

486-le meu... in faza de constructie (acum ceva vreme):

Posted Image

Posted Image

Pentru reducerea galagiei scoase de ventilatorul de pe procesor, ma gandesc la o racire pasiva cu radiator de la un AMD K6-II/500MHz. Aparatul nu-si da duhul nici macar la navigarea pe Internet. Placa de retea este un SMC 10/100 pe magistrala PCI.

Cat despre controloare preprogramate, pot spune ca am avut un controller SCSI Adaptec AHA-1540CF sau cu procesor Zilog Z80 integrat. Mi-au placut aceste controloare spre deosebire de AHA-164x, mult mai mari ca dimensiuni.

Stima,

ALEKS

Link spre comentariu

Primul meu calculator a fost un 386 :smt001 Acum am avansat, dar ce-i drept treptat, deci am trecut cam prin toate stagiile dezvoltarii, pana la "era" lui Barton. De atunci am ajuns la concluzia ca nu prea se merita sa mai investesc in PC. Il am de 2 ani, daca nu chiar 3, si i-am schimbat numai placa de baza, care avuse ceva probleme, dar nu cu una mai buna, ci una care era concurenta cu a mea in vrmeea ei.Barton 2500, hdd 80 GB seagate, inca unul de 20 GB, tot seagate, unul maxtor de 160 GB ( pe butuci ), 512 DDRAM, placa de abca Gigabyte 7N400S, placa video asus cu chipet FX5200, 128 MB...si cam atat ( ce-i mai importnat )...in rest mai am si o placa de retea pt ca cea de abza nua re integrata pe ea...

Link spre comentariu

486 a fost primul procesor care ingloba coprocesorul in acelasi chip cu procesorul "normal", spre deosebire de 286/386 care aveau nevoie de coprocesor, pentru calculele in virgula mobila, obiect care trebuia sa fie facut special pentru procul respectiv...

eu stiam ca de la DX a fost introdus coprocesorul
Link spre comentariu

Si 486SX are inclus coprocesorul pe pastila de siliciu dar este dezactivat prin procedee hardware. El nu poate fi activat. Procesoarele SX sunt in genere DX-uri cu coprocesorul dezactivat.Dar atentie, odata cu 486 a fost integrat pe pastila de siliciu.Stima,ALEKS

Link spre comentariu
Vizitator c_marius

486-le meu... in faza de constructie (acum ceva vreme):

Posted Image

Posted Image

Pentru reducerea galagiei scoase de ventilatorul de pe procesor, ma gandesc la o racire pasiva cu radiator de la un AMD K6-II/500MHz. Aparatul nu-si da duhul nici macar la navigarea pe Internet. Placa de retea este un SMC 10/100 pe magistrala PCI.

Cat despre controloare preprogramate, pot spune ca am avut un controller SCSI Adaptec AHA-1540CF sau cu procesor Zilog Z80 integrat. Mi-au placut aceste controloare spre deosebire de AHA-164x, mult mai mari ca dimensiuni.

Stima,

ALEKS

Esti primul care a postat si poza cu calculatorul tau.

Link spre comentariu
Vizitator nrvant

Sistemul meu; visez la inca 512 ddr si un lcd de 19Sempron 2400@2160mhz1G ddr400Kt6009600pro80maxtor+200maxtor(16mb)Dvdrw Sursa noname 350w modificata--> silentCarcasa indoitaDell 19 crtBoxe homemade+amplificator in lucru :supz:

Link spre comentariu

asta este sitemul meu dupa ce m-am inervat....are"proc . P4 , 2,4Gbhdd 40Gb RAM 512video ATI RADEON 9000, 32Mbdispay separat un Belinea de 17"unitate combo care mai da rateuriunitate DVD-RW LG externa pe usbcam asta e.....

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator sorep

Eu cam asa ceva folosesc: Machine Name: Mac mini Machine Model: PowerMac10,1 CPU Type: PowerPC G4 (1.2) Number Of CPUs: 1 CPU Speed: 1.42 GHz L2 Cache (per CPU): 512 KB Memory: 512 MB Bus Speed: 167 MHz Boot ROM Version: 4.8.9f4

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări