Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Impamantare pentru o singura priza

Vizitator puya

Postări Recomandate

Buna seara, intrucat locuiesc la tara iar casa mea nu are impamantare (cel putin la priza mea nu), doresc sa imi fac impamantare. Poate exista inpamantare in prima priza...tot ce stiu eu, este ca instalatia este facuta cam "varza"...priza mea e legata de becuri. Stiu asta de când am sudat odata si s-a ars acea siguranta (lita) de la tablou...dupa asta, majoritatea prizelor nu functionau...functionau doar becurile, priza mea si inca o priza... In curând vreau sa-mi iau Ups, din cauza penelor de curent dese fiecare de 2-3 minute...am auzit ca la Ups trebuie neaparat inpamantare. Am facut o schema cum as vrea eu sa fac inpamantarea... http://g.iceimg.com/H1_dOog8o405/impamantare.png Ma gândesc sa leg firul de la impamantare de impamantarea la contorul de curent electric... http://g.iceimg.com/KTyTtuQkHVCz/20141102-100957.jpg Sub ciment este o teava bagata cam 1-1,5 m in pamant. Pana acum si-a facut treaba. A sarit siguranta la contor de cateva ori. 

Imi e frica sa nu-mi zica ceva cei de la electrica...

Daca trebuie sa fac eu inpamantare, cam cum ar trebui facuta? O platbanda sudata de o teava? Cat de groasa trebuie sa fie teava si cat sa o bag in pamant? Firul de impamantare este ok daca e litat? 

Link spre comentariu

Nu am auzit de "contor cu impamantare".Poate exista "priza de impamantare dar nu este "trasa" la priza dvs.(e si normal, la instalatiile vechi nu se tragea impamantare pt.becuri).Cel mai bine ar fi sa schimbati instalatia electrica, cu aceasta ocazie puteti separa circuitele de prize de cele de becuri si daca e foarte veche , cu cablu de aluminiu, puteti schimba cu cupru.

O impamantare "serioasa", necesita mai multe "chestii" dar daca nu aveti aparate foarte sensibile, e nevoie de trei tevi galvanizate sudate intre ele cu platbanda galvanizata.De aici va duceti la fiecare priza cu cablu de cupru(al treilea cablu ,pe langa faza si nul, de obicei "galben verde").

Din poza prezentata de dvs. as putea deduce ca exista impamantare, dar priza , la care va referiti, nu are legatura cu impamantarea.Fara masuratori la fata locului, e greu de spus!

Editat de valangjed
Link spre comentariu

din ce am studiat eu ar trebui 2 tartusi(minim) de metal(fier zincat) de 1 metru lungime si introdusi (batuti) la 60-80 cm sub nivelu solului la distanta de 1,5 metri legati intre ei cu platband 

teoria spune ca ar trebui sa avem 4 ohmi dar aparatul respectiv costa o avere 

(megohmetru)

Editat de pop_ady44
Link spre comentariu

Asa cum spune si colegul @valangjed ar fi bine sa-ti refaci instalatia electrica si sa separi circuitele de priza de cele de becuri..Prizele pot fi cu schuko pentru ca nu deranjeaza cu nimic daca folosesti si stechere simple.Circuitele de priza vor fi legate la un circuit de protectie (legate la impamintare).Impamintarea se poate face batind in pamint o bucata de teava ,preferabil zincata,cu lungimea de 1,5-1,8m,intr-o zona cu umiditate permanenta, daca se poate, pentru eficienta cit mai mare.Teava poate fi inlocuita de o bucata de platbanda zincata, special pentru impamintari cu lungimea de 2-3m.Platbanda,facuta colac, se va ingropa in pamint la o adincime de 1-1,5m tot asa intr-o zona cu umiditate permanenta,daca e posibil.De teava sau platbanda se va lega,cu surub, saibe si piulita deasemenea zincate sau cadmiate,un cablu litat sau masiv cu sectiunea de minimum 15mm2,preferabil din Cu,care se va lega la circuitul de impamintare al prizelor.Rezistenta(de preferat cit mai mica) masurata intre nulul de lucru si nulul de protectie nu va fi mai mare de 3-4 ohmi.Deasemenea pot fi cumparati tarusi speciali facuti pentru impamintari de la magazinele care comercializeaza materiale si aparataje electrice si electrotehnice.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări