Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tutorial upgrade ecrane de la CCFL (fluorescent) la LED

Dxxx

Postări Recomandate

Vizitator ic252

Nu stiu daca s-a mai discutat pe forum pe tema asta si daca pun unde trebuie intrebarea: cum pot sa curat folia de la difusser sau cu ce sa o inlocuiesc? acum este ingalbenita intr-un colt. 

Link spre comentariu

Nu fi defensiv, prea mult bun-simt unde altii si nestiutori si prosti sunt tupeisti si revendicativi. Deci esti bine-venit, este oarecum in directia threadului.

Raspuns = inlocuire (daca nu se poate curatare)

Sa vedem insa unde e problema.

De la spate spre fata sistemul de dispersie este asa (l-am mai descrs, dar mai repede rescriu ca era demult si pana gasesc...):

1 - folie alba care refecta inapoi ce incearca sa fuga

2 - dispersorul (diffuser, ghid de unda) adica un plastic unde au loc reflexii totale. Pe fund are niste cupole care fac imprastierea primara a luminii ce iese spre fata pentru ca este aproape perpendiculara. Deci aceste mii de cupole minuscule se comporta ca sursele de unde provine lumina, asta uniformizeaza. Este singurul element mai gros, 1-2mm la laptop, 5-10mm la monitor. La designurile elaborate este trapezoidal in sectiune, mai gros spre intrarea luminii de la  leduri si progresiv mai subtire.

3 - folii de dispersie: cu lentile Fresnel si/sau mate. Unele sunt combinate mat + lentile. Numar variabil 2-5 straturi tipic. Folii subtiri de zecimi de milimetru.

4 - ecranul tft propriuzis

5 - folia polarizatoare

Deci problema ta este la 2 sau la 3?

Ce dimensiune are ecranul?

Foarte posibil sa gasesti o donatie de la un coleg care are ecrane sparte, de obicei partea de dispersie e aruncabila.

Daca e laptop se poate sa am eu asa ceva - da-mi PM.

Link spre comentariu
Vizitator ic252

Multumesc pentru raspunsul prompt.

La pct.3 eu am doua folii, in ordinea in care ai enumerat:

3a - folie alba mata;

3b - folie translucida, usor spre argintiu. Aceasta este la mine ingalbenita intr-un colt.

Monitorul este un Samsung Syncmaster 2443, 24inch. Mai am un Samsung 2433 de la care am luat ecranul tft propriu zis (primul avand linii pe verticala). Interesant este ca amandoua au folia respectiva ingalbenita in coltul din dreapta jos, e drept ca amandoua au avut probleme cu tuburile ccfl.

Link spre comentariu

Probabil ca in zona respectiva s-a incalzit si polimerul foliei s-a degradat, deci curatarea este exclusa.

La limita poti incerca sa pui doar 2 folii mate (cate una de la fiecare monitor) - posibil sa inrautateasca dispersia un pic, dar mai putin deranjant ca culoarea.

Incearca si daca nu vei primi o donatie de la un ecran similar sau mai mare, cum spuneam uzual foliile se arunca... Cred ca daca este mai mare se rezolva simplu cu foarfeca.

Este bine ca nu e vorba decat de o folie, pe care o poti decupa - daca era ghidul de unda acolo nu puteai bricola...

Succes!

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
Vizitator ic252

Dxxx - Asa ma gandeam si eu, s-a incalzit si de aceea si-a schimbat culoarea.

Si eu ma gandeam la varianta asta, sa gasesc vreun ecran de >=24 spart/defect si sa-i folosesc foliile. Initial credeam ca se gasesc pe undeva de cumparat, de aceea am si intrebat, am vazut ca esti foarte bine documentat la capitolul acesta. 

Multumesc pentru sfaturi!

aygunn - fiind in discutii cu cineva care are un ecran spart, cred ca ti-am gasit un client pentru un ecran, cel de-al doilea s-ar putea ca-l cumpar eu, depinde de model.  Pentru detaliile comerciale trec la mesaj privat. .... Am incercat sa-ti trimit mesaj privat, dar cred ca ai mesageria plina, nu pot sa trimit mesajul, eventual trimite-mi numarul de telefon si te sun dimineata.

Editat de ic252
Link spre comentariu

Bine documentat... nici chiar asa, insa intamplator mai stiu ca se gasesc chiar si folii dispersoare mat/Fresnell de vanzare. Era o firma chinezeasca cred, dar comenzile le doreau la sute/mii de metri patrati - iti livrau suluri de peste 1m latime.

Ai grija cum umbli pe acolo, fara praf sau amprente/grasime si atentie la cablajul flexibil, dar presupun ca deja stii toate astea. In rest succes!

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salutare. Benzi cu leduri rgb a incercat cineva sa foloseasca pentru iluminarea monitoarelor?

In trecut am facut modificarea la doua monitoare dar am folosit benzi cu leduri albe. Saptamana asta citind despre clasificarea display-uriilor am aflat si de tehnologia asta pentru monitoarele profesionale.

Link spre comentariu

Dap... eu fac alergie la "benzi"

Ai pus la ecrane benzi din alea cu rezistente incluse, 3 in serie, alimentate la 12V??? sau ai pus baghete adevarate cu driver boost si catene de 6-10 leduri???

Cu articolul la care faci trimitere era la inceput sa spun: Cuuum???

Dar nu e asa, articolul este corect - numai ca tu n-ai inteles nimic - ledurile RGB de acolo sunt ca emita fiecare un subpixel colorat. Ai ecran de 1Mpx adica 10 la puterea 6 pixeli, inseamna ca ai  1 milion de leduri rosii + 1 milion de leduri verzi + 1 milion de leduri albastre. Este cu totul alt tip de ecran, nu are LED/TFT nicaieri, este doar o matrice de leduri - deci nu are nici iluminare de fundal (backlight)

Deci cum ai vrea sa faci Backlighting cu leduri RGB si de ce????? este un nonsens, la ecranele TFT/LCD in spate trebuie sa existe lumina alba.

Punct.

Ca o faci cu CCFL sau cu leduri albe - asta are avantaje si dezavantaje, dar ce se obtine/ce este necesar acolo e pur si simplu lumina alba.

Putem discuta de bacllighting modulat zonal, dar si ala se face cu leduri albe - avantajul este clar, insa un led lumineaza multi pixeli.

Sau ecran LED adevarat cu leduri R+G+B pentru fiecare pixel, care este un ecran emisiv, nu are backlight.

Incearca sa te lamuresti si apoi vom avea subiect de discutat, pe un thread separat, evident.

Link spre comentariu

Am folosit "benzi alergene" cu rezistente.Datorita englezei mele de balta este posibil sa fi inteles gresit ca led-uriile rgb au rol de iluminare nu de pixel. Cu toate ca imediat ce se face trimitere la HP DreamColor apare scris " uses RGB LED backlights " iar daca intrati in pe specificatiile monitorului o sa gasiti ca foloseste display ips.O sa urmez sfatul si o sa' incerc sa inteleg despre ce este vorba cu led-uriile rgb prin monitoare.Ps: rog un moderator sa mute discutia in alt topic daca considera necesar. Multumesc

Editat de stryx
Link spre comentariu

Este in ordine, chiar si off-topicul, insa nu mai continuam aici - ar fi bine sa faci tu un topic nou si sa pui un link ca lumea.

Eu nu aia am citit in link - probabil ca nu am scoll-at la articolul de care spui, deci pune linkul corect.

Daca zice ca este IPS inseamna ca este un TFT/LCD acolo, deci chiar este tricrom backlightul - adica nu ai inteles gresit.

Cum spuneam, acolo trebuie sa fie lumina alba.

Dar ce da un led alb este defapt iluzia de lumina alba, graficul de radiatie are mari "caderi" in unele zone.

Situatia este si mai grava cu CCFL, caderile fiind dramatice, la lungimi de unda diferite (un spectru de absorbtie... cromatografie - intram in chestii elevate).

Daca radiatia din backlight are aceste "caderi" este evident ca nuantele respective sunt atenuate si proportia lor intr-o culoare complexa va fi denaturata - deci gamutul alterat.

Suntem la o discutie defapt despre CRI ...

Este posibil ca generand albul din 3 culori situatia sa se imbunatateasca, dar eu am indoieli subiective, aici trebuie aparatura de finete, mult peste nivelul amator.

Desigur ca existista solutia unui alb cu CRI 100, si ar fi doua accesibile:

1. demontezi ecranul, scoti backlightul si ce mai ramane lipesti pe fereastra, lumina "din spate" fiind solara, perfecta.

2. inlocuiesti backlightul cu unul cu incandescenta (randament prost / caldura / grosime neacceptabila / ventilatie). Am si vazut pe Youtube: un ecran TFT cu backlightul mort pus intr-o carcasa de TV-CRT si iluminat cu becuri halogen...

PS - si sa nu uit.

Practic:

- foarte bine ca ai acele realizari, chiar si departe de ideal.

- decat sa incerci tricrom, incearca baghete corecte, cu leduri bune (sansa mare sa fie mult mai bune ca cele din benzi) si driver adevarat tip boost, cu randament bun si generare redusa de caldura

Editat de Dxxx
Link spre comentariu

Exista ca piese de "replacement" insa la amicii chinezi, nu prea garantez de calitate, este foarte posibil sa fie tot "banda" cu rezistente pe post de driver, poate o idee mai bine facuta.

Asta pentru ca ce am vazut avea conectarea "driver" -> leduri cu numai 2 fire, asta la foarte multe leduri.

Asa ca cele recuperate par a fi mai tentante, si sunt sigur de calitate buna, aveam si eu pe un thread mai vechi, o sa le readuc "la suprafata".

Poti sa confirmi imediat calitatea pentru ca vezi driver in comutatie, iar conexiunea driver -> leduri are un numar mare de fire/trasee, cel putin unul comun + mai multe altele similare - fiecare pentru cate un string de LEDuri.

Sau exista varianta "muncita" in care le faci de la zero.

Driver step-up in comutatie si stringuri cu mai multe jonctiuni facute cu leduri SMD de firma - mai toti producatorii mari ofera asa ceva. Samsung/Seoul este o varianta excelenta, nu numai calitativ, dar si ca pret

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Salut,am facut si eu asa ceva(inlocuirea CCFL-uri cu banda cu led-uri)la cateva monitoare(pt ca mi s-a parut cea mai buna varianta - din motivele enumerate mai sus).Rezultatele au fost bune doar ca monitoarele mele raman "aprinse" si in stand-by.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări