Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

proxxon mf70

suspectu

Postări Recomandate

Chiar au iesit foarte bine, spor la treaba. Poate ne dai cateva imagini din timpul lucrului la acele piese, sunt curios. 

Mie mi se par super, avand in vedere ca frezele sunt pentru cablaje electronice.

Felicitari pentru rabdare la prelucrare.  Chiar sunt curios cum arata montate.

Nu am filmat la aluminiu. Am tinut piesele inundate cu motorina (sticluta cu o tevusoara subtire si picuram continuu) si a fost destul de multa dezordine in cutie.

Cu ce soft ai construit piesele ?

Piesele le-am schitat in 3dstudiomax ca sa vad eu cum arata.

Am folosit CamBam ca sa le proiectez. 

Le-am montat, cu o foarte mica eroare de proiectare la o piesa simpla (cea patrata cu 2 gauri care trebuia cu 10mm mai lunga) toate au venit perfect pe pozitie.

Acum cursa pe X s-a marit cu 12mm (nu am avut nevoie de mai mult de aia nu am extins-o).

Cursa pe Y s-a dublat de la 47mm la 95mm. La 47 era extrem de limitata, practic puteai sa faci piese de 43 considerand si profilul, in conditii maxime. La 95 deja e mai mult decat am nevoie.

Am pus suruburi de inox pe toate axele si rulmenti.

Sistemul de cuplaj pe rotite comandat de pe ebay se slabise in interior si avea ditamai jocurile la cuplajul motoarelor. Am pus cuple elastice (spirale aluminiu).

Am scapat de toate capacelele de plastic si holsuruburile care tineau totul. Am pus suruburi de 3mm lungi si s-a rigidizat foarte bine.

Piulitele de poliamida au fost toate refacute cu pas pe dreapta (are doua pe stanga si una pe dreapta) si piulitele x si y au fost combinate intr-o singura piliuta dubla. Ca doua piulite avea un joc minor, fiind una singura cu gaura la 90 grade e 100% rigida.

Partea electrica a fost mutata in piciorul frezei pentru a face loc unui sistem de reductoare langa motor.

Inca mai lucrez sa inlocuiesc rulmentii de la spindle (nu stiu cum e in romana) si la tabla de lucru, apoi o sa revin cu poze

Editat de suspectu
Link spre comentariu

Cum ai facut piulita dubla sa iasa perfect la 90 de grade avind in vedere si ca distanta dintre gauri trebuie sa fie fixa ?

Cu ce diametru freza, avans, adincime ai frezat piesele de Al ?

Ai schimbat/vrei sa schimbi si spindle-ul ? (cu unul ER11 de exemplu)

Pe mine m-ar tenta si inlocuirea motorului cu unul brushless.

Link spre comentariu

Piulita am facut-o simplu: am strunjit bara lunga la 12.05mm si am bagat bara fortat la locul ei sa ajunga la ambele capete, apoi am dat gauri exact pe pozitie prin canalul de surub la ambele axe. Am scos bara, am filetat cu tarod 1,2 si foarte putin cu 3 la fiecare capat, cat sa intre greu tija filetata.

La piesele din Al am folosit freza de 2.4, adancime 0.5 si 160mm/min. Viteza cam mare, cam la limita, dar am tinut piesele in motorina (picurat aproape continuu) si periat canalul in urma sa fie curat la urmatoarea trecere. Daca nu curatam, cutitul se invartea greu si risca sa se blocheze.

I-am facut acvariu si am taiat foarte frumos in aluminiu fara nici un fel de interventie sau murdarie. Singur arunca pilitura afara si ramane numai apa curata in jurul frezei pe o raza de 5-10mm

O sa urmeze si schimbarea motorului, inca sunt in cautari pt un motoras cu low rpm brushless. Caut ceva cu racire pe apa ca sa pot sa ii fac racirea fortata, e usor sa pun o pompita de stergator auto si un radiator de clima. Am gasit un motoras interesant Proteus cu racire pe apa la vreo 850kv dar la 200+amperi era cotat la 5kw putere maxima, nu stiu de unde scot amperajul asta. Inca sunt in cautari la ceva sub 1000kv pe la 500-1000w.

Intre timp am schimbat si rulmentii de la spindle pt ca faceau niste zgomote ciudate si scartaiau dupa ce se incingea, cred ca a fost preload-ul prea mare. Am pus 61800 de la skf si merge foarte fin acum.

Deocamdata ii fac upgrade la masuta, alta masuta pe rulmenti liniari care o sa impinga X-ul la 270mm si Y-ul la 150, dar Y-ul o sa fie limitat de picior tot la 95mm momentan. Maine trebuia sa ajung la frezor sa dau gaurile la noua masuta dar a pocnit cilindrul hidraulic de ambreiaj de la masina si o sa aman pe saptamana viitoare.

Editat de suspectu
Link spre comentariu

MF70 este un punct foarte bun de plecare si o sa folosesc in continuare Z-ul. O sa ma limiteze la 100 pe Y, dar sa fac si z-ul si toate perfect aliniate de la bun inceput imi era foarte greu.

Fara mf70 nu aveam pe ce sa imi fac piesele pentru noua masa, nu ? si oricum mf-ul nu a fost investitia asa de mare, si-a meritat banii lejer.

Momentan nu o sa fie alt cnc, o sa fie un MF70 modificat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări