Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

S-a inventat ceva pentru stocarea energiei electrice?

lavynyu

Postări Recomandate

A stoca = a acumula.

Deci un dispozitiv care stocheaza s-ar numi acumulator. 

Deci, la intrebarea ta, "Inafara  de  stocarea  energiei  electrice  in  acumulatori   sa  mai descoperit  ceva   ??" 

Raspunsul ar fi: in stocatori.

Acum ontopic: Energia electrica se poate stoca sub alte forme de energie: energie mecanica (pomparea apei la inaltime de exemplu), chimica (baterii).

Se practica,intradevar si pomparea apei din aval inapoi in lacul de acumulare,dar nu am retinut unde...

Link spre comentariu
''Deci, la intrebarea ta, "Inafara  de  stocarea  energiei  electrice  in  acumulatori   sa  mai descoperit  ceva   ??" 
 Raspunsul ar fi: in stocatori.'' 

DA :) s-a mai descoperit stocarea energiei electrice in supercapacitori . Stim ca un capacitor ( condensator ) se descarca instantaneu cu un curent enorm pentru cateva fractiuni de secunda. Insa inginerii au conceput un nou tip de condensator care , cu ajutorul unui modul asistat de un microcontroller se poat descarca usor / gradual , nu instanataneu . Se incearca dezvoltarea acestei tehnologii , tocmai pentru ca se considera o modalitate de stocare ( cu pierderi aproape inexistente de enegie in timp ) + o durata de viata practic infinita , si cum orice are un sfarsit sa spunem macar 100 de ani . E destul de devreme sa vorbim despre asa ceva, cu toate ca puteti cauta pe youtube dupa : supercapacitor battery .

Ce vreau sa va prezint mai jos , este tot o tehnologie de top ( ultima ora ) de aceasta data existenta pe piata , dar cu niste costuri destul de ridicate inca. Despre ce este vorba ? Despre un nou tip de baterii LIFePO4 ( fosfat feros de litiu ) dar in alta configuratie decat cele clasice. Va ofer un video , pentru a intelege macar partea constructiva a bateriei :

Ca sa va faceti o idee cu privire la pret , va puteti uita aici, unde se prezinta bateria de 12v la 100Ah , dar pe lateral aveti toate modelele si le puteti vedea preturile : 

http://www.lithiumion-batteries.com/products/12v-100ah-lithium-ion-battery/12v-100ah-lithium-ion-battery.php

Avem si noi in Romania , la TME , dar potrivit opiniei mele nu merita.... de ce? Pai pentru ca pretul afisat in primul rand nu contine tva , si inca ceva , daca am face un calcul , la o baterie de 100Ah facuta din modulele lor , ar veni 

1560.73 lei  *10 = 15,600.73  lei  ( deci vreo 4 mii de euro , ce-i drept la 25v )

Tot raman la ideea ca produsul cumparat de la firma este o achizitie mai avantajoasa, si daca ar fi sa-mi montez un astfel de sistem , as opta pentru acele baterii , in detrimentul OPZV-urilor , OPZ-urilor sau celor cu gel.

Editat de T.Sorin
Link spre comentariu

Stim ca un capacitor ( condensator ) se descarca instantaneu cu un curent enorm pentru cateva fractiuni de secunda. Insa inginerii au conceput un nou tip de condensator care , cu ajutorul unui modul asistat de un microcontroller se poat descarca usor / gradual , nu instanataneu .

:56

Link spre comentariu

:56

Da , chiar , asa ceva exista : Aici este un articol despre asa ceva , si cateva scheme constructive : http://www.bustatech.com/supercapacitor-usb-light/Iar aici putem vedea convertirea efectului piezo in energie electrice , ce este stocata intr-un supercapacitor , ce va alimenta lanterna cu leduri : https://www.google.ro/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&ie=UTF-8#tbm=vid&q=piezo+capacitor Toate cele bune ! 

Link spre comentariu

Nimeni nu contesta existenta acestor supercondensatoare; lui one, probabil, i-a placut explicatia in sine!

Ma bucur , doar de aceea exista un asemenea loc unde sa aflam o gramada de lucruri faine . Seara faina va doresc ! 

Link spre comentariu

''Deci, la intrebarea ta, "Inafara  de  stocarea  energiei  electrice  in  acumulatori   sa  mai descoperit  ceva   ??" 
 Raspunsul ar fi: in stocatori.'' 
Stim ca un capacitor ( condensator ) se descarca instantaneu cu un curent enorm pentru cateva fractiuni de secunda. 

Cat priveste "stocatorii" a fost o gluma deoarece cuvantul "acumulator" implica acumulare, deci stocare. Practic orice acumuleaza sau stocheaza ceva se numeste acumulator, deci din punct de vedere logic intrebarea era amuzanta-  "ce mai exista in afara de acumulatori pentru stocarea energiei ?"

Super-condensatorii sunt acumulatori energetici.

In China au facut de mult autobuze/tramvaie cu supercondensatori.

Cine este pasionat de amplificatoare auto stie de vreo 15-20 ani condensatoarele acelea cu display pe ele. Ce sunt ? Super-capacitori. De ce au display si electronica ?

Cum e cu descarcarea cu un curent "enorm" pentru cateva fractiuni de secunda?

Dvs. aveti idee de ce se intampla asta ?

Cititi un pic aici.

http://www.phys.utcluj.ro/PersonalFile/Cursuri/BarleaLaborator/Circuit_RC.pdf

Ca sa se descarce mai incet un condensator pui o rezistenta in serie.

Daca un condensator fara sarcina se descarca incet in scurt-circuit inseamna ca are rezistenta interna mare. Condensatorul ideal nu are rezistenta interna caci pe aceasta se pierde energia.

O sursa ideala de tensiune are rezistenta interna zero deci este de dorit ca un condensator sa se descarce repede nu lent. La fel si incarcarea.

Super capacitorii inlocuiesc bateriile tocmai pentru ca se incarca rapid si se descarca cu curenti mari.

Nu v-ar placea ca telefonul dvs. mobil sa se incarce in cateva secunde ? Ce limiteaza incarcarea ?

Una dintre diferentele intre condensatoare si super condensatoare este capacitatea, deci energia stocata. Un condensator cu capacitate mai mare se va descarca intr-un timp mai lung pe aceeasi rezistenta de sarcina fata de unul cu capacitate mai mica dar ceea ce ati scris dvs. este cu totul altceva.

Microcontrollerul din condensator nu este pentru a incetini descarcarea ci pentru a egaliza tensiunile pentru ca sunt mai multe condensatoare in serie si fenomenele sunt acelasi care se pot gasi la legarea in serie a bateriilor de acumulatori, de exemplu la laptopuri sau in modelism, este necesar un circuit de supraveghere a incarcarii si a descarcarii, pentru a evita  descarcarea excesiva a unui element. Fara acest circuit de egalizare, tensiunea pe un element va scadea si chiar se va inversa, ducand la defectarea acestuia.

Pentru baterii mari de condensatori, este posibil ca circuitul de supraveghere sa includa si protectie la scurt-circuit sau conectarea gresita a tensiunii.

Editat de one
Link spre comentariu

'

Super capacitorii inlocuiesc bateriile tocmai pentru ca se incarca rapid si se descarca cu curenti mari.

Nu v-ar placea ca telefonul dvs. mobil sa se incarce in cateva secunde ? Ce limiteaza incarcarea ?

In mod cert ca mi-ar placea ,si am citit si eu despre astfel de proiecte cu ceva timp in urma.Referitor la conectarea in serie a unui condensator pentru descarcarea continua, nu stiam acest aspect, iar pentru asta va multumesc . Cat despre controller , putem asocia , sistemul de incarcare al bateriilor li-ion , al celulelor inseriate mai exact de la aeromodelism, pentru ca tot ati adus vorba , unde necesita balans ( egalizare pe celula ) . Eu doar am prezentat in postul de mai sus doar existenta unui astfel de sisteme , nu m-am apucat sa prezint constructia lor  . Este un element care in opinia mea , este interesant , dar poate ca nu multora le pasa de ce este asa ceva posibil , pur si simplu , exista , se poate cumpara si nimic mai mult . Toate cele bune !

Link spre comentariu

"Super capacitorii inlocuiesc bateriile tocmai pentru ca se incarca rapid si se descarca cu curenti mari."

Condensatoarele nu inlocuiesc (inca) acumulatoarele.Daca un condensator se incarca rapid inseamna ca ia si un curent mare pentru incarcare. Acelasi lucru se intampla si cu automobilele electrice unde este si nemultumirea ca incarcarea dureaza; cu cat se micsoreaza durata incarcarii va creste si curentul de incarcare. Nu cred ca actuala infrastructura va putea face fata la curentii mari necesari incarcarii masinilor electrice (cel putin la noi).

Link spre comentariu

Condensatorul e ... condensator , cu variatia exponentiala a tensiunii care se cunoaste , fata de un acumulator care mentine tensiunea cvasiconstanta pana la descarcare . Asta e o imensa problema , chiar si daca s-ar putea ajunge sa inmagazineze aceeasi energie pe volum ca si un acumulator . Iar ca sa folosesti numai zona in care tensiunea nu variaza mult ar insemna sa fie semnificativ mai performant ca raport energie/volum decat un acumulator .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Tensiunea pe un condensator nu variaza exponential cu energia ci liniar (V=Q/C).

Super-condensatoarele sunt condensatoare electro-chimice, practic undeva intre condensatoare si baterii, nu vreau sa fac copy/paste va las pe voi sa cititi pe wiki.

Dar variatia tensiunii este o problema nesemnificativa astazi cand convertoarele electronice pot mari sau scadea tensiunea cu randamente destul de mari. Un convertor buck-boost poate mentine de exemplu o tensiune de iesire de 120Vcc la o variatie a tensiunii de intrare de la 1000V la 50V de exemplu, cu un randament intre 95-98%.

Este adevarat ca densitatea de stocare a energiei este mica, dar tinand cont de viteza incarcarii se pot face niste speculatii, de exemplu autobuz alimentat din condensatori s-ar incarca in statie in timpul opririi in 30 secunde sau mai putin, iar franarea recuperativa ar mai putin limitata.

Condensatorii suporta mult mai multe cicluri de incarcare/descarcare, ceea ce face ca energia stocata sa coste mult mai putin, la un telefon mobil nu este atat de important dar daca vorbim de vehicule devine un punct foarte critic.

Eu am pe acasa cateva condensatoare dublu-strat, de la 0.1F la 2.2F si sunt foarte incantat.

Majoritatea au tensiunea nominala de 5.5V au 2 condensatoare inseriate de 2.7V.

Editat de one
Link spre comentariu

Densitatea de energie este energie/volum dar si in cazul energiei specifice (energie/masa) condensatoarele sunt mai slabe decat acumulatoarele cu litiu deci poate fi interpretat si asa.

Punctul forte ar fi la densitatea de putere (putere/volum).

Daca un condensator se incarca rapid inseamna ca ia si un curent mare pentru incarcare

Curentul de incarcare se limiteaza la cat se doreste.

Majoritatea oamenilor de obicei se grabesc.

Link spre comentariu

Eu nu am spus ca nu se poate folosi condensatorul cu o sursa cand scade tensiunea ... ci ca e mult mai complicat . Vorbim de puteri f mari nu de aprinsul unui led .

Raportul energie/volum e net superior la acumulatori , sa nu inghitim orice reclama de marketing "supercondensatori" , ajunge sa te gandesti cat tine un acumulator din ala mic asemanator cu o baterie de ceas ... daca nu ar fi limitari teoretice de nedepasit nu s-ar fi investit in acumulatori si baterii de la inceputul electronicii , cand se putea merge pe condensatori .

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări