Lonerider Postat Octombrie 30, 2014 Partajează Postat Octombrie 30, 2014 Cu ceva timp in urma, am achizitionat o pereche de incinte Unitra 65W, partial functionale si pe care as dori sa le restaurez sau sa le fac functionale pe intregime. Aspectul exterior este impecabil, acesta fiind unul dintre motivele pentru care le-am luat. Sunt dotate cu difuzoare GDWK 7/50 (inalte), GDM 10/60/4 (medii) si GDN 20/40/16 (joase) in varianta originala. Tweeter-ele au fost intrerupte la capetele firelor ce se cositoresc la lamele de contact, dar, neavand posibilitatea de a prelungi terminalele, am optatat sa le rebobinez. Mediile sunt functionale, insa au garniturile faramate. La fel si difuzoarele de joase. Cand le-am luat aveau montate pe ele difuzoare West WW2020 in locul GDN-urilor (de fapt si acum sunt pe ele), insa am primit doua garnituri pentru acestea din urma si vreau sa le reconditionez (nu sunt garnituri originale din burete, ci aftermarket din cauciuc). Pentru medii inca nu am gasit garnituri (la un pret care sa-mi convina), si le-am inlocuit cu doua Dibeisi G4001/8. Mediile raman inca in asteptare. Am ridicat difuzoarele de joase de pe cutii, ca sa pot scoate filtrele. Acestea au carcasele bobinelor deformate (parca ar fi usor topite) si par a fi rebobinate cu o sarma de 0.8mm. As vrea sa construiesc alte filtre si, daca pentru calculul lor sunt site-uri cu calculator, nu stiu cum sa dimensionez bobinele, eventual ce frecvente de taiere sa aleg. Aici ma refer la dimensiunile carcaselor pe care sa infasor sarma. Putin ajutor ar fi binevenit, eventual daca cineva are datele pentru aceste filtre ar fi perfect, ca as reface carcasele. Multumesc. Link spre comentariu
zal Postat Octombrie 30, 2014 Partajează Postat Octombrie 30, 2014 Posibil să se modifice răspunsul difurilor de joase după reşapare, tipul acela de dif era ''moale'' cînd era nou, cobora destul de jos ptr diametrul lui. Bobine topite la boxele Unitra am mai văzut, din cauza cond nepolarizaţi electrolitici. Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 4, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 4, 2014 (editat) Am refacut desenul filtrului din aceste incinte: # si m-am gandit la modificarea dupa urmatoarea schema, cu datele componentelor trecute pe desen. FH=7000Hz, FL=800Hz. Difuzoarele sunt urmatoarele: GDN 20/40/16 pentru joase (le-am inlocuit garniturile cu altele din ceva burete cauciucat), Dibeisi G4001/4 (provizoriu, pana remediez si garniturile de la GDM10/60/4) pentru medii si GDWK 7/50 pentru inalte. Va rog sfaturi sau corecturi, daca ceva nu e bine. Inspiratia a fost biblioteca internetului. Editat Noiembrie 4, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
adrian lucian Postat Noiembrie 5, 2014 Partajează Postat Noiembrie 5, 2014 Incerci niste filtre generice, fara masuratori.Par a fi ceva intre Linkwitz-Riley si Bessel, vezi ca ai gresit la medie care are 4Ohm.Eu as incerca Butterworth, e mai putin critic, lasa o octava intre sectiuni, as taia wooferul la 400Hz ordin ll, medie jos 800 ordin ll, media taiata sus cu ordin I pe la 2800-3000 si tweeter 5-6000 ordin ll. La o prima vedere...si din burta.Atenuare medie 2-4 dB, tweeter 2-3-4dB , Sarma medie inalte .5 chiar .3 pe tweeter. nu merita mai mult Link spre comentariu
Lonerider Postat Noiembrie 5, 2014 Autor Partajează Postat Noiembrie 5, 2014 (editat) Am folosit calculatorul de aici: http://www.diyaudioandvideo.com/Calculator/APCXOver/, la crossover selectat "2nd Order Reverse Polarity". Dacă nu e bine, învaţă-mă cum altfel. Ceva matematică mai ştiu, formule ba. Frecvenţele sunt specificate în postarea de mai sus Nu am greşit la medie, notaţia producătorului (Dibeisi G4001/4 se referă la dimensiunea difuzorului), în speţă 4" şi care sunt de 8 ohm, provizorii. Nu ştiu sau nu mă pricep să citesc în specificaţiile difuzoarelor mai sus amintite, iar intenţia mea este de a îmbunătăţi caracteristicile acestor incinte, în varianta echipării cu difuzoarele originale. Filtrele originale, bănuiesc, au fost calculate sau executate să nu depăşească anumite considerente sau costuri. Posibil ca varianta Butterwort, fiind cea mai simplă, să fie şi cea mai bună... Deşi m-au chinuit îngrozitor montarea garniturilor la interiorul membranei, aşa arată acum, difuzoarele (GDN-urile),: https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15099644833/in/photostream/ https://www.flickr.com/photos/91222995@N08/15533832687/in/photostream/ Editat Noiembrie 5, 2014 de Lonerider Link spre comentariu
Lonerider Postat Mai 25, 2015 Autor Partajează Postat Mai 25, 2015 (editat) Vă salut şi revin cu subiectul în discuţie. Aş dori să îmbunătăţesc, dacă s-ar putea, caracteristicile acestor incinte, în varianta în care am recondiţionat difuzoarele şi am păstrat cutiile originale. Nu mai am desenul schemei filtrului (care există în momentul de faţă), dar o să-l refac, o să măsor şi dimensiunile interioare ale unei incinte. Pentru cine nu le cunoste, poza mai jos şi caracteristicile difuzoarelor care le echipează. Pot executa filtrul, dar nu mă pricep la calculele componentelor. Mulţumesc. Incinta: Editat Mai 25, 2015 de Lonerider Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 26, 2015 Partajează Postat Mai 26, 2015 Trebuie masurate impedantele tuturor difuzoarelor in punctele de taiere, montate in incinta finalizata. Ai nevoie de aparatura, sau sa mergi cu ele la cineva "dotat"... Inainte de asta ar trebui stabilit cam ce frecvente de separatie s-ar preta ansamblului... Link spre comentariu
zal Postat Mai 26, 2015 Partajează Postat Mai 26, 2015 Cel mai sigur tot frecvenţele de separare folosite de producător. De atunci nu s-au îmbunătăţit difurile, dar sigur şi-au modificat caracteristicile. Nu m-aş mai baza mult pe pdf-urile lor. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum