Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema sursa reglabila 60v

IsBlacks

Postări Recomandate

Buna dimineata, v-as ruga daca aveti vreo schema pentru o sursa de tensiune reglabila care sa suporte voltajul maxim de 70v si undeva la 4A, deoarece am cumparat un transformator ce poate scoate 60v si sta degeaba, si as dorii sa ii dau o intrebuintare, mai ales ca sursa aceasta va fii subiectul atestatului meu la limba engleza(clasa a 12-a). Am atasat poze cu transformatorul si cu tensiunea de iesire redresata

Va multumesc si va urez o zi buna:)

post-223071-0-33613500-1414654011_thumb.jpg

post-223071-0-88493500-1414654023_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu e chiar o lucrare de începător . Majoritatea integratelor ”uzuale” nu pot fi folosite din cauza tensiunii relativ mari , trebuie o schemă cu discrete care trebuie probabil optimizată ”pe placă ” . Mai apar și alte probleme 60V cu 4A e o putere destul de mare . 

Apropo, nu ai precizat , bănuiesc că vrei s-o faci reglabilă , nu ?

Link spre comentariu

se poate face o sursa reglabila atat in curent cat si in tensiune , doar ca partea operationala de comanda va trebui alimentata dintr-o tensiune mai mica , obtinuta din tensiunea mare , deci aici va fi disipare de caldura , nu prea mare , dar cand se ajunge la partea de putere va fi o disipare foarte mare de caldura la tensiuni mici cu amperaj relativ mare .. deci maxim s-ar putea sa ai in jur de 250-280W disipati.. deci , asta implica radiator urias. Ar mai merge comutarea tensiunii de alimentare daca ai avea prize intermediare , sa zicem din 10 in 10 volti , si ai face comparatoare de tensiune cu prag care sa comute relee , implicit tensiunile adiacente.. 

Link spre comentariu

Pentru început, cel mai bine ar fi sa desenezi o schema de transformator cu secundarul (secundarele, daca-s mai multe) având acelasi numar de terminale precum cel real existent. Apoi masori tensiunile si treci pe schema între care terminale le-ai masurat. Pe urma mai vedem.

Si fie-mi iertata ignoranta: Ce are de-a face realizarea unui alimentator cu limba engleza?

Editat de franzm
Link spre comentariu

Dupa cum spune si franzm , deseneaza-ti intai schema secundarelor. Si ce e mai important , toate bobinajele din secundar sunt de aceeasi grosime a sarmei? sau sunt bobinaje independente? 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări