Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

acumulatorii vrla agm versus tractiune cu placi tubulare si placi pastate


cavit

Postări Recomandate

1 Acumulatorii agm vrla au paci pozitive pastate cu gratar din aliaj Pb-Ca

2 acumulatorii de tractiune atitcei cu placi pozitive tubulare cat si cei cu placi pastate au atit placile pozitive act si negative cu gratere din aliaje Pb-Sb-Se cu continut in stibiu 1--1,5%.

 

Acumulatorii cu placi cu stibiu accepta mult mai bine curentul de incaracare si pot fi incarcati complet in mai putin de 10 ore la cicluri de pana 60%dod si pot reincatrca complet intr-o zi pe sistemul fotovoltaic. problema lor proincipala este corodarea gratarelor placilor pozitive si otravirea cu stibiu a placilor negative pe masura ce placile negative se contamineaza curentul de autodescarcare creste tot mai mult si pe cale de consecinta crete viteza de corodare a grattarelor placilor pozotive si consumul deapa din electrolit.

placile tubulare au o constructie mai robusta cu mai mult plumb in gratare si cu pasta bine presata rezista mai mult la coroziune si la cojirea pastei duraza cam 1500 cicluri la 80%dod cele pastate dureaza cam 600 cicluri la 70%dod.

in principiu cele cu placi tubulare pot functiona cam 3-5 ani pe un sistem fotovoltaic obisnuit pentru acasa trebuie sa se verifice apa  o data pe luna vara si o data iarna la o luna se vor masura tensiunile pe fiecare element sau monobloc, daca una tinde sa se descarce sau edescarcata se va incarca separat, se inlocuieste cu un element de rezerva, daca ramine descarcata poate intrain scurt , in acest caz eputin probabil sa fie recuperata.

in legatura cu sulfatarea se comporta bine sepot desulfata relativ usor printro incarcare la c/50 cateva zile depreferat in impulsuri cel mai simplu sursa in comutatie nefiltrata.

 

 

Acumulatorii vrla au placi pastate cu aliaj Pb-Ca si accepta mult mai greu curentul de incarcare, nu se pot incarca complet decat in 30-50 ore, pe sistemul pv nu se incarca comple intr-o zi decat la dod sub 15-20% si nici atunci.

pe timpul iernii ramin neincarcate complet chiar daca setam 15v pe o baterie de 12, chiar si daca lasam sa creasca la 18v tot nu se incarca, se corodeza placile pozitive si se descompune apa.

Necesita neaparat incarcare de egalizare cel putin odata pe luna la c/50 2-3 zile mai ales iarna.

se poate adopta o arhitectura cu 2 bancuri de baterii, putem realiza incarcarea de egalizare fara a folosi alta sursa de energie, generator, astfel putem face incarcarea completa unul din altul cu schimbul.

problema principala  la acumulatorii agm este descompunerea apei apoi sulfatarea si apoi coroziunea placilor pozitive,

 acestea se desulfateaza greu numai cu impulsuri la c/50 sau mai putin caa 3-5 zile se descarca si se repeta ciclul de cateva ori, tensiunea in gol dupa deslfatare trebuie sa fie minim 12,7 v la 20 grade celsius si sa nu scada cateva zile 1 saptamina, rezistenta interna nu trebuie sa fie mai mare de 2 ori fata de o baterie buna.

Rata de recuperare este sub 50%.

 la agm se verifica tensiunea pe fiecare element sau baterie odata pe luna mai ales iarna daca avem posibilitatea putem masura si rezistent/ impedanta interna.

 o verificare simpla s epoate face asfel:  se masoara tensiunea pe fiecare bateria in gol sau in sarcina usoara, se pune in sarcina maxima si se masoara imediat tensiunea pe fiecare baterie astfel putem calcula rezistenta interna, se lasa s amearga in sarcina maxima caa 30 min si se masoara din nou, tensiunile de gol, masurata imediat si dupe 30 min se scriu intr-un tabel una sub alta pentru  fiecare baterie, astel putem evalua starea de ansampblu, tabelul e bine sa-l pastram si sa facem inregistrarea pe toata durata de serviciu a bateriei, asfel putem urmari evolutia fiecarei baterrii si o putem comanda si schimba din timp.

AGM-rile daca nu sunt urmarite pot muri farte usor, spre deosebire de cele de cuplaci tubulare cu Pb_Sb.

Costul cu bateriile se poate multiplica si cu un factor de 5 fata de situatia cand sunt urmarite.

La cele cu Bb-Sb simpla completare a apei de 3 ori vara si o data iarna poate fi suficient in cazul in care nu exista riscul sa fie supradescarcate cronic pe termen lung.

tensiune de incarcare a regulatorului se seteza astfel 14, 14.3 v pe baterie vara pentru agm, si 13,9 14,5 pentru placi tubulare si 14,2-14,5 iarna pe baterie agm si 14-15 pe baterie cu placi tubulare.

la cele agm dupa decarcari profunde pe vreme nefavorabila se poate lasa 2-3 zile la 15v pe baterie, a nu se lasa 15v perioade lungi, caci se usuca si se corodeaza.

De multe ori starea de incarcare la agm dupa o descarcatre profunda nu poate fi restaurata decit dupa 3-4 zile de incarcare in implusuri la c/50.

acestea sufera de o oarecare sulfatare care este greu de inlaturat spre deosebire de bateriile cu Pb-Sb care se pot recupera dupa o incarcare normala.

aceasta sulfatare rebela face ca sirururile ca in sirurule debaterii sa apara dezechilibre care se adincesc cu timpul, deoarece bateriile cu un grad de sulfatare se incarca mai greu chiar daca trece curent prin ele, acceptareaincarcarii este redusa, tensiunea poate creste mult si bateria ramine tot descarcata, ce4lec are sunt mai incarcate se vor supranicarca si coroda si/sau usca.

acest comportament le face sa nu se preteze la egalizare pasiva spre deosebire de cele Pb-Sb care se pot egaliza pasiv cu o incarcare c/50 2-3zile.

necesita supraveghere si cele care tind sase descarce se vor incarca separat in impulsuri 3-4 zile la c/50 apoi se verivfica se repeta cicllu de 2-3 ori la nevoie dup ca e se pot reinstala.

Sau se utilizeaza un circuit de egalizare activa.

Cu circuitul de egalizare activa se poate face o verificare o data la 2 luni, cu conditia ca tensinea intregului sir sa fie ok.

 

i

 

 

 

 

Link spre comentariu
  • 1 an mai târziu...
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cavit

    2

Top autori în acest subiect

Vizitator Jenei Faithful Zoltan

Salut, as avea o mare rugaminte, vreau sa-mi cumpar 2 acumulatori pentru un scuter electric pentru persoane cu dizabilitati si am doua optiuni: acumulatori

originale de care sunt in scuter acum (cu gel) sau acumulatori cu lichid cu placi tubulare si nu ma pot decide, oare mi-ar fi bune si cele cu lichid? Pentru ca

sunt mult mai ieftine si ar fi mai convenabil sa le cumpar pe alea decat cele originale. As aprecia mult de tot daca mi-ai raspunde, mersi mult!

Link spre comentariu

 Raspunsul mau e asta, am luat de cateva zile acumulatori cu placi tubulare si lichid, flooded pentru sistemul meu fotovoltaic deoarece cele cu gel m-au lasat in caa 2ani ce e drept erau false chinezesti pe ambalaj scria 33kg si pe cantar erau 23 kg.

 Am facut o descarcare completa la astea cu placi tubulare si a fost OK capacitatea.

 Eu prefer tubularele, specificatiille dau un numar de ciclari de 2-3 ori mai mare.

 In caz ca doriti cu gel, sa nu curga, luati tot tubulare, tgi tubulare cu gel, dar sunt foarte scumpe.

 Daca eventualele scurgeri de electrolit nu sunt o problema critica tubular flooded e bun, cele cu stibiu dau si curenti mai mari va urca mai bine pantele.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări